.«Βάλτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο "παιχνίδι" αντιμετώπισης του ρατσισμού»

Στην Ελλάδα και την Ουγγαρία εστιάζει η έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιοποιείται σήμερα σε όλη την Ευρώπη. Όπως σημειώνεται στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης, ο Οργανισμός (που αποτελεί το συμβουλευτικό όργανο της ΕΕ στα θέματα ρατσισμού, διακρίσεων, μισαλλοδοξίας και εξτρεμισμού) επέλεξε να εστιάσει την έρευνά του στα δύο κράτη, διότι «παρουσιάζουν το μοναδικό φαινόμενο στην ΕΕ αντιπροσώπευσης στα εθνικά τους κοινοβούλια δύο κομμάτων με εξτρεμιστική ρητορική, τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα που στοχεύει κυρίως κατά των παράτυπων μεταναστών και την Κίνηση για μια Καλύτερη Ουγγαρία (Γιόμπικ) στην Ουγγαρία που στρέφεται κυρίως κατά των Ρομά και των Εβραίων».

Η Χρυσή Αυγή περιγράφεται ως δομή που «οργανώνει τα μέλη της σε παραστρατιωτικές ομάδες και έχει άμεση εμπλοκή σε βίαιες εγκληματικές δραστηριότητες», ενώ για το Γιόμπικ σημειώνεται ότι «υποστηρίζει ανοικτά παρόμοιες δραστηριότητες από παραστρατιωτικές οργανώσεις ή ομάδες».

Και για τα δύο κράτη αναφέρεται ότι «παρά τις προσπάθειες να σταματήσουν τέτοιες δραστηριότητες, τα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι η δημοτικότητά τους παραμένει σχετικά υψηλή, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων ηλικιακών ομάδων».

Η έρευνα συμπεραίνει ότι οι «δημόσιες Αρχές και στα δυο κράτη διστάζουν να αναγνωρίσουν τη βαρύτητα και τον κοινωνικό αντίκτυπο του φαινόμενου. Και τα δύο κράτη θα πρέπει να διαχειρισθούν την επιρροή στην κοινή γνώμη κομμάτων, με διασυνδέσεις σε παραστρατιωτικές δράσεις και εξτρεμιστική ρητορική». 

Επισημαίνεται η σημαντική διαφορά που υπάρχει στην Ελλάδα και την Ουγγαρία συγκριτικά με τα άλλα κράτη της ΕΕ «στο επίπεδο της επίσημης νομικής προστασίας κατά των διακρίσεων και των εγκλημάτων μίσους ή στις προσπάθειες που γίνονται για ένταξη των μεταναστών και των μειονοτήτων στην κοινωνία».

Ο επικεφαλής του τμήματος Ισότητας και Δικαιωμάτων του Πολίτη του FRA, Γιάννης Δημητρακόπουλος, μιλώντας αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την έρευνα, που δημοσιοποιείται σήμερα, εξηγεί ότι ο Οργανισμός επέλεξε να εστιάσει τη μελέτη του στην Ελλάδα και την Ουγγαρία, διότι «τα τελευταία δυο χρόνια παρατηρούμε στα δύο κράτη φαινόμενα ρατσισμού και βίας σε μεγάλη κλίμακα, παρά τις προσπάθειες να αντιμετωπισθούν».

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.