.Η τουρκική αστάθεια και οι σχέσεις με την Ελλάδα

Η αστάθεια στην Τουρκία αλλάζει τα δεδομένα σε όλη την περιοχή. Οσον αφορά την Ελλάδα, το μέλλον των σχέσεών μας με τη γείτονα θα κριθεί από την έκβαση των εν εξελίξει γεγονότων. Διαφαίνονται τρεις πιθανές εκδοχές: ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την αρχική του ανασφάλεια και τις πολλές σκληρές δηλώσεις, αποφασίζει να εφαρμόσει πολιτική συμφιλίωσης εντός της χώρας του και επιτυγχάνει τη σταθεροποίησή της· συνεχίζεται η αστάθεια για αρκετό διάστημα προτού επιτευχθεί νέα ισορροπία στην κοινωνία· εντείνεται ο διχασμός μεταξύ των οπαδών του προέδρου και άλλων δυνάμεων.

Το αισιόδοξο σενάριο θα έβλεπε την Τουρκία να επανέρχεται στον δρόμο προς στενότερη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, μια πορεία από την οποία παρεξέκλινε εδώ και καιρό, καθώς ο Ερντογάν έδειχνε ολοένα και μεγαλύτερο αυταρχισμό. Η απόπειρα πραξικοπήματος θα μπορούσε να είχε λειτουργήσει ως προειδοποίηση ότι κάτι πάει πολύ στραβά στη χώρα, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να ακολουθούσε πορεία συμφιλίωσης με τις διάφορες ομάδες στη χώρα (από Κούρδους αυτονομιστές έως νέους που αναζητούν περισσότερες κοινωνικές ελευθερίες). Αυτό θα ήταν σημαντικό βήμα προόδου. 

Για την Ελλάδα αυτό θα ήταν το πιο θετικό βήμα: εάν η Τουρκία πληροί τους κανόνες της Ε.Ε., θα είναι καλός γείτονας και οι διαφορές των δύο χωρών θα λυθούν. Αυτές τις ημέρες, όμως, η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. φαίνεται να απομακρύνεται ακόμη περισσότερο.

Εάν η Τουρκία αποσταθεροποιηθεί για αρκετά μεγάλο διάστημα, οι επιπτώσεις για την Ελλάδα θα είναι απρόβλεπτες. Παρά τους κινδύνους, όμως, ίσως επιφέρει και κάποιες θετικές εξελίξεις. Για παράδειγμα, η Ελλάδα θα είναι πλέον η πιο σταθερή χώρα στην ευρύτερη περιοχή και, γι’ αυτόν τον λόγο, οι εταίροι μας θα βλέπουν με άλλο μάτι το θέμα της απομείωσης των χρεών μας και την ανάγκη να μας στηρίξουν. Επίσης, πολλοί τουρίστες θα αποφύγουν την Τουρκία (όπως και άλλες χώρες στην περιοχή), προτιμώντας την Ελλάδα.

 Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με επενδυτές (μεταξύ αυτών και Τούρκοι) εάν η Ελλάδα ξεκαθάριζε ότι ενθαρρύνει τις επενδύσεις. Από την άλλη, ίσως χάσουμε Τούρκους τουρίστες, οι οποίοι ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο τα τελευταία χρόνια. Εάν υπάρξουν κάποια κέρδη για την Ελλάδα θα είναι υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα επανέλθει σύντομα σε νέα ισορροπία.

Μακρά περίοδος αστάθειας θα ήταν επικίνδυνη για όλη την περιοχή. Παρά το κύμα προσφύγων που έφθασε στην Ελλάδα από την Τουρκία πέρυσι, η χώρα αυτή φιλοξενεί πάνω από δύο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Εάν οι συνθήκες στην Τουρκία επιδεινωθούν, η εισροή ανθρώπων προς την Ευρώπη θα είναι ανεξέλεγκτη.

 Επίσης, μεγαλύτερη πόλωση εντός Τουρκίας ίσως να οδηγούσε σε έξαρση του εθνικισμού σε κάποιες ομάδες, επιβαρύνοντας τις σχέσεις με την Ελλάδα. Η κοινωνική, πολιτική και οικονομική αστάθεια ίσως να άφηνε ελεύθερο το οργανωμένο έγκλημα να δρα στα σύνορά μας.

Σε κάθε περίπτωση, την Ελλάδα συμφέρει μια σταθερή Τουρκία που οδεύει προς στενότερη σχέση με την Ε.Ε. Σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει στις μεταξύ μας σχέσεις, πρέπει να τηρούμε απαρεγκλίτως το διεθνές δίκαιο και τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Ετσι θα είμαστε καλοί γείτονες και δύναμη σταθερότητας. Προς όφελος όλων.
 

.Ανθρωπάκο ακούς;

Πολλοί ισχυρίζονται πως σήμερα άνθρωποι, ή  πιο σωστά ανθρωπιστές,  με την κυριολεκτική σημασία της λέξης, δεν υπάρχουν. Μόνο, απλοί παρατηρητές που περιδιαβαίνουν ανάμεσα στο πλήθος και ζουν αδιάφορα και εγωιστικά. Πόλεμοι, εγκληματικές ενέργειες, προσφυγιά, κρίσεις σε όλα τα επίπεδα, τίποτα από αυτά δεν είναι ικανά να ταρακουνήσουν τον ανθρωπάκο. 

Ξυπνάμε, πηγαίνουμε στην δουλειά μας, γυρνάμε… επιβιώνουμε εν ολίγοις,  δεν ζούμε. Αναλωνόμαστε καθημερινώς σε ευτελή γεγονότα, αδιαφορώντας για τον συνάνθρωπο μας,  τον φίλο μας, τον αδελφό μας. 
Ο εαυτός μας και μόνο αυτός να είναι καλά. Επιβεβαίωση και ικανοποίηση του ανεκπλήρωτου εγωισμού μας, έτσι εξηγείται η αδιάφορη και άκαρδη στάση του ανθρωπάκου απέναντι στον διπλανό του.
Τι σημαίνει αλτρουισμός αλήθεια; Τι σημαίνει ομόνοια και αδελφοσύνη; Έννοιες, άγνωστες στο σύγχρονο λεξιλόγιο μας, έννοιες, που για να επαληθευθούν θα πρέπει να βιώσουμε ακόμη χειρότερες καταστάσεις από τις ήδη υπάρχουσες. Θεσμικά δεσμευμένες έννοιες που δεν μπορούν να απαγκιστρωθούν από το ίδιο το εγώ. Κι όμως, αρκεί μια απλή, αλλά βαθυστόχαστη σκέψη, για να αλλάξει μονοπάτι αυτή η κακή συνήθεια ή αλλιώς, όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης η « έξις», αυτή η επίκτητη κλίση, την οποία δεν έχουμε εκ γενετής, αλλά την αποκτάμε με τα βιώματα και με το περιβάλλον στο οποίο δρούμε και αλληλεπιδρούμε. 
Γιατί είναι μαγκιά, είναι ύψιστο κατόρθωμα του ανθρώπου να σκέφτεται τον διπλανό του, να τον αφουγκράζεται, να τον βελτιώνει  και να βελτιώνεται  από εκείνον. Είναι δείγμα ανωτερότητας, για να δικαιολογήσουμε και το είδος μας ως «homosapiens –sapiens», να δίνουμε απλόχερα την βοήθεια μας, χωρίς να περιμένουμε ανταλλάγματα,χωρίς να επιζητούμε κάτι παραπάνω από αυτό που δίνουμε.
Η χαρά της προσφοράς δεν διδάσκεται στα βιβλία ή στα σχολικά εγχειρίδια, μόνο μέσα από τα ηθικά διδάγματα της ίδιας της ζωής, μπορούμε να την υιοθετήσουμε και να την εφαρμόσουμε έμπρακτα στην καθημερινή μας ζωή. Δώσε, δώσε, δώσε και να ξέρεις πως η ίδια η ζωή θα στο ξεπληρώσει στο τριπλάσιο.

Όχι, βέβαια, με υλικά αγαθά, αλλά με ουσιαστική και ποιοτική ευτυχία.

.Παραδομένοι παραδίδουν τις τράπεζες στους δανειστές

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι κάποια Dagmar Valcárcel αναλαμβάνει μία από τις θέσεις στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ. Άξια η κυρία με βάση το βιογραφικό της που είναι ιδιαίτερα «βαρύ». Ομοίως «βαριά» βιογραφικά θα έχουν και οι υπόλοιποι που θα οριστούν για το Συμβούλιο του Ταμείου που κρατά στα χέρια του το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Δεν έχουν όμως ένα βασικό στοιχείο: Δεν είναι Έλληνες, είναι ξένοι, έχουν δουλέψει σε ξένες τράπεζες, σε funds και ποιος ξέρει που αλλού και ταυτόχρονα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δανειστών. Όπως όλα δείχνουν το ΤΧΣ θα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο των ξένων και θα μπει και κάποιος Έλληνας έτσι για «ξεκάρφωμα».Τις αποφάσεις θα τις παίρνουν ξένοι, κι όποιος δεν έχει καταλάβει τη σημασία της εξέλιξης αυτής θα το αντιληφθεί σύντομα.
Όπως θα αντιληφθεί και την άλωση του τραπεζικού συστήματος από τους ξένους οι οποίοι δεν είναι κάποιοι επενδυτές που έρχονται να βάλουν λεφτά, όπως π.χ. γίνεται στην Eurobank που έχει έναν αξιόλογο και ισχυρό μέτοχο από τον Καναδά. Έρχονται για να διαχειριστούν τα δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που ξεπερνούν τα 220 δισ. ευρώ. 
Τα μισά από αυτά είναι «κόκκινα», δηλαδή δεν αποπληρώνονται με αποτέλεσμα οι κάτοχοί τους να είναι στο έλεος των συγκεκριμένων διαχειριστών. Αν δηλαδή πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οι δανειστές στο ΤΧΣ και εμμέσως στις τράπεζες με «φυτευτά» στελέχη στα διοικητικά συμβούλια, τότε ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας περνά στα χέρια τους. Επιχειρήσεις βιώσιμες που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της έλλειψης ρευστότητας, νοικοκυριά που τσακίστηκαν από την κρίση και το μόνο που τους έμεινε είναι ένα σπίτι, όλα περνούν στα χέρια των δανειστών.
Κανένα σπίτι και καμιά επιχείρηση που είναι συνδεδεμένη με δάνειο δεν θα είναι πια ασφαλής.
Και η κυβέρνηση μπροστά στο τσουνάμι που έρχεται τι κάνει; Σιωπά; Παραδομένη στα όσα υπέγραψε με την τρόικα η αριστερή κυβέρνηση παραδίδει το ΤΧΣ και το τραπεζικό σύστημα στα χέρια των ξένων. Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του έχασαν μέσα από τα χέρια τους τις τράπεζες και μαζί ολόκληρη την οικονομία. Και ίσως θα είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που θα έχει κάνει. Υπονομεύουν το μέλλον της χώρας, την επιχειρηματικότητα και την περιουσία των Ελλήνων αλλά αυτοί απλά σιωπούν.

Κομβική περίοδος για το έγκλημα που συνετελέσθη ήταν πέρυσι τέτοια εποχή. Όταν έκλεισαν οι τράπεζες, επιβλήθηκαν τα capital controls και στέγνωσε η αγορά. Τότε που μια ακόμη τραπεζική κρίση έσκασε, τότε που οι τράπεζες χρειάζονταν νέα κεφάλαια για να επιζήσουν και οι δανειστές τα έδωσαν απλόχερα. Τότε χάθηκε το παιχνίδι. Οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές, οι υπαίτιοι πότε θα πληρώσουν;

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.