.Βέτο Κουβέλη στα εργασιακά - Σκοπιμότητα τρόικας βλέπει ο Βενιζέλος


Στο απόλυτο πλέον αδιέξοδο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας, με σημείο αιχμής τις σκληρές αλλαγές, που ζητούν οι δανειστές μας στα εργασιακά.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών διήρκεσε τρεις ώρες και κατέδειξε ότι ουδείς από τους πολιτικούς αρχηγούς  επιθυμεί να βάλει την υπογραφή του σε αυτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ενώ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για αλλαγές, που δεν βοηθούν. Επιπλέον

ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για σκοπιμότητα από πλευράς τρόικας, σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, η οποία βλάπτει, όπως είπε, τη χώρα μας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, οι οποίοι και αποχώρησαν λίγο πριν τις 20:00 για να συνεχίσουν στο υπουργείο Οικονομικών τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης ζήτησαν από τους δύο υπουργούς να βρεθεί άμεση λύση στην εμπλοκή που έχει προκληθεί στις συνομιλίες με τους επικεφαλής της τρόικας, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο για τη χώρα να λάβει τη δόση το Νοέμβριο.

Κατά την αποχώρησή του από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, ο κ. Βρούτσης δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι "η προσπάθεια συνεχίζεται".

Στη συνάντηση, που ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα, οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης ενημερώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα για όλα τα θέματα της οικονομίας, 
ενώ λίγο πριν από τις 7 το βράδυ ακολούθησε η σειρά του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση να ενημερώσει τους κυβερνητικούς εταίρους για την εμπλοκή που έχει παρουσιαστεί στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην κατάργηση των τριετιών και την καθιέρωση ενιαίου βασικού μισθού, ως βάση αναφοράς που θα μπορεί να προσαρμόζεται σε κλαδικό επίπεδο, μετά από διαπραγματεύσεις. 

Θέτουν επίσης το θέμα της επιμήκυνσης του αριθμού ημερών εργασίας, σε 6 μέρες την εβδομάδα με απασχόληση 40 ωρών, για ορισμένους κλάδους της οικονομίας και περιορισμό των αδειών.

.Τόμσεν: Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο


Ολοκληρώθηκε πριν λόγο η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικα.

Εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Πόουλ Τόμσεν προχώρησε σε δήλωση και εμφανίσθηκε καθησυχαστικός για τη συνέχιση των επαφών την επόμενη εβδομάδα.

«Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα πολιτικής. Τα λίγα που απομένουν αναμένουμε ότι θα καλυφθούν σύντομα».

.Προειδοποίηση Στουρνάρα και συνάντηση των τριών


«Ανοίξτε τα κινητά σας. Θα δείτε ότι η Ισπανία κάνει αίτημα για ένταξη στον μηχανισμό στήριξης. Αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια που διεκδικούμε εμείς, τα διεκδικούν και άλλοι. Χρειαζόμαστε γρήγορα τη δόση αλλιώς θα πεθάνουμε από ασφυξία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, δίνοντας το κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την αντιμετώπιση της κρίσης. 
Σε λίγη ώρα, στη συνάντηση τους, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι θα πρέπει να αποφασίσουν με φόντο την πλήρη ασυμφωνία για τα εργασιακά.
Σήμερα υπήρξε νέα εμπλοκή στην συνάντηση του Γ. Βρούτση με την τρόικα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τόμσεν  διαφωνώντας και με τους συναδέλφους του αποχώρησε  και γνωστοποίησε ότι θα ενημερώσει το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, παρουσιάστηκε εμπλοκή, εξαιτίας των διαμετρικά αντίθετων απόψεων που διατυπώνονται κυρίως στο θέμα των μισθολογικών ωριμάνσεων ανά τριετία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά εμμένει στη διατήρηση των τριετιών. Η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εκπροσωπεί ο κ. Πολ Τόμσεν, είναι κάθετα αντίθετη προς τις θέσεις του υπουργείου Εργασίας, 
ενώ διαλλακτικότερη στάση κρατούν οι κύριοι Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Κλάουζ Μαζούτ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η τελική συμφωνία με την τρόικα για το πακέτο των νέων επώδυνων μέτρων, μετατίθεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις για μετά τη Σύνοδο Κορυφής, στις 18-19 Οκτωβρίου.
Ο Αν. Σαμάρας εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η δόση θα δοθεί, ενώ και ο Γ. Στουρνάρας εκτιμά ότι έως τα μέσα Νοεμβρίου τα 31,5 δισ. θα βρίσκονται στην Αθήνα. Στο Μαξίμου πάντως καταγράφεται θετικό κλίμα στην Σύνοδο Κορυφής και το κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστεί σε μια θετική δήλωση από τους εταίρους μας.

.Διαμάχη ΣΥΡΙΖΑ-Μεΐμαράκη


«Θα είναι η καλύτερη μου να κατατεθεί εις βάρος μου πρόταση μομφής γιατί έτσι θα αποπροσανατολιστεί και το σύστημα», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της βουλής Βαγγέλης Μειμαράκης, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν προτίθεται να λειτουργήσει υπό απειλές και εκβιασμούς.

Αφορμή στάθηκε η απειλή του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του Πρόεδρου της Βουλής, επειδή όπως υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας, «έχουν βάλει στα συρτάρια την πρόταση του κόμματος του για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο εδώ και ενάμιση μήνα».

.Στουρνάρας: Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται


Αναχώρησαν από το μέγαρο της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, και μεταβαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών για να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στις οποίες ήδη παρίσταται ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
   
Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως τα χρονοδιαγράμματα, που έχουν τεθεί, ισχύουν, και ξεκαθάρισε πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.
  
 Δεν θέλησε να αποκαλύψει πάντως τις οδηγίες που έχει λάβει από τους κκ Α. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη

.Λίστα Λαγκάρντ: Διασυνδέσεις με τις υποθέσεις Βατοπεδίου και Proton Bank


Tην ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθούν ενώπιον των δύο οικονομικών εισαγγελέων οι Γιάννης Διώτης και Γιάννης Καπελέρης, έπειτα από προθεσμία που έλαβαν για την παροχή εξηγήσεων στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Οι δυο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ έχουν κληθεί ως ύποπτοι στο πλαίσιο της έρευνας για τον τρόπο αξιοποίησης της λίστας που αφορά 1.991 καταθέτες στην τράπεζα HSBC στη Γενεύη. 

Η κλήση τους σχετίζεται με τη διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης αδικημάτων που αφορούν είτε την παράβαση καθήκοντος είτε την υπεξαγωγή εγγράφων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δυο εισαγγελείς, που ερευνούν την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, εντόπισαν σε αυτήν στοιχεία που συνδέονται με δυο εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις. Πρόκειται για τη δικογραφία για το Βατοπέδι και τη δικογραφία για τις δανειοδοτήσεις της Proton Bank. 

Έτσι τα στοιχεία αυτά θα διαβιβαστούν στους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται τις επίμαχες υποθέσεις, προκειμένου να συνεκτιμηθούν και να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο των ερευνών τους. 

.Μέρκελ: Η Ελλάδα έχει αλλάξει τρόπο σκέψης


Την ικανοποίησή της για την "αλλαγή στάσης" της Ελλάδας εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας τις προόδους που έχει σημειώσει η χώρα και τις προσπάθειες που καταβάλλει. 

"Μπορούμε να πούμε πολλά για την Ελλάδα, όμως τώρα έχουν γίνει πραγματικά πολλά εκεί πέρα - ίσως πιο αργά και λιγότερο αποτελεσματικά απ' ό,τι φανταζόμασταν, αλλά κάτι έχει αλλάξει στον γενικό τρόπο σκέψης τους", δήλωσε η καγκελάριος μιλώντας σ' ένα ακροατήριο Γερμανών επιχειρηματιών στο Βερολίνο.

.Δένουν για 24 ώρες τα πλοία την Πέμπτη


Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας, θα παραμείνουν τα πλοία την Πέμπτη 18/10, καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων, με έναρξη τη 00:01 ώρα μετά τα μεσάνυχτα και λήξη στις 24.00 το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Η ΠΝΟ αντιδρά στα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, που πλήττουν και τον κλάδο των ναυτεργατών και προειδοποιεί ότι η απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης αποτελεί την απαρχή του προγράμματος των πρωτοβουλιών που πρόκειται να αναληφθούν για τον κλάδο.

«Δυόμισι χρόνια ύστερα από την υπαγωγή της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που οδήγησε στην υπογραφή των σχετικών Μνημονίων και των Εφαρμοστικών Νόμων, 
οι ναυτεργάτες, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, αλλά και οι οικογένειές τους, βιώνουν μια άνευ προηγουμένου κατεδάφιση σειράς εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΝΟ.

Στη σημερινή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΝΟ, συζητήθηκε το θέμα της υπογραφής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας των ναυτεργατών, οι ανεξόφλητες οφειλές αποδοχών στα πληρώματα, αλλά και η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των Ελλήνων ναυτικών, που φέρεται να επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης, που υιοθετήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση σειράς επαφών με εφοπλιστικές εταιρείες της Ακτοπλοΐας τις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου να υπάρξει μια εφ΄όλης της ύλης συζήτηση για τα προβλήματα του κλάδου 

(όροι εργασίας και αμοιβής, οργανικές συνθέσεις, δεκάμηνη απασχόληση, κλπ.), με τελικό ορίζοντα και στόχο την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των πληρωμάτων στο χώρο της Ακτοπλοΐας. 

Σημειώνεται ότι, η ΠΝΟ στην πρόσφατη συνάντησή της με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, έθεσε θέμα υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας για τα πλοία της Αδριατικής, που είναι η ίδια από το 2010, αλλά και για τις εσωτερικές γραμμές του Αιγαίου, που είναι του 2011.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.