.κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας ως δημοτική παράταξη ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του  Πνευματικού κέντρου του Δήμου στην οδό Ανακρέοντος έκανε την πρώτη του κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας  ως δημοτική παράταξη ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος.

  Την κοπή ευλόγησαν οι κ.κ.  Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, ο πατέρας Χαράλαμπος του Ι.Ν. Αγίου Θεράποντος και ο πατήρ Γεώργιος του Ι.Ν. Αγίου Γερασίμου.

Στην  ευχαριστήρια ομιλία του ο Κος Αγγελόπουλος (η οποία πήρε την μορφή έναρξη προεκλογικού αγώνα) αφού ευχαρίστησε τους εκατοντάδες φίλους που τίμησαν με την παρουσία τους την παράταξη και τον ίδιο προσωπικά, επιτέθηκε κατά τις νυν διοίκησης κατηγορώντας την για απραξία και στασιμότητα στα καθημερινά προβλήματα του κατοίκου αυτής της Πόλης

.Τα απομεινάρια του Ελσίνκι

Οταν καθορίσθηκε η σημερινή επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες, υπήρχε η αμοιβαία προσδοκία κάποιας αίσθησης έστω μικρής προόδου που θα συντηρούσε μια λιμνάζουσα αν όχι νεκρή επί της ουσίας διαπραγμάτευση.

Σήμερα, μετά το σκάνδαλο διαφθοράς και την προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να χειραγωγήσει Αστυνομία και Δικαιοσύνη, το ερώτημα που τίθεται είναι το κόστος της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες: Σε ποιους τόνους θα εκφρασθεί η αποδοκιμασία των ευρωπαϊκών θεσμών για τις αυταρχικές του πρακτικές και πώς θα απαντήσει.
Πριν από μερικά χρόνια οι παρεμβάσεις των Βρυξελλών δυσκόλευαν τους στρατηγούς και βοηθούσαν τον Ερντογάν, ενώ σήμερα κάθε κριτική από την ΕΕ κολλάει γάντι με τις θεωρίες της συνωμοσίας με τις οποίες ο Τούρκος πρωθυπουργός ερμηνεύει πλέον τις εξελίξεις.

Ετσι, ο πειρασμός για ένα εθνικά υπερήφανο σώου από τον Ερντογάν σήμερα στις Βρυξέλλες -ανάλογο με τον δημόσιο on camera διαπληκτισμό του με τον πρόεδρο του Ισραήλ Πέρες πριν από τέσσερα χρόνια- θα είναι μεγάλος και σχετικά ανέξοδος: Η ΕΕ του Δεκεμβρίου του 1999 που έδινε στην Τουρκία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας δεν υπάρχει πια, η διεύρυνση έχει σταματήσει με την ένταξη της Κροατίας και όταν και εάν ξανανοίξει θα αφορά κατά προτεραιότητα την Ουκρανία.

Η ενταξιακή διαπραγμάτευση ΕΕ-Τουρκίας είναι ένα απομεινάρι του Ελσίνκι που επιβιώνει γιατί καμιά από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές δεν έχει θελήσει μέχρι στιγμής να αναλάβει το πολιτικό κόστος του πρώτου στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ναυαγίου διαπραγμάτευσης με υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Η Βρετανία, άλλοτε οπαδός μιας διεύρυνσης ανοικτής σε όλους τους ορίζοντες στο όνομα της μεγίστης δυνατής αποδυνάμωσης μιας επικίνδυνης για το Λονδίνο ευρωπαϊκής συνοχής, έχει μισογυρίσει την πλάτη της στη Γηραιά Ηπειρο -στη λογική της παραδοσιακής βρετανικής προσέγγισης «Ομίχλη στη Μάγχη, η Ευρώπη απομονωμένη»- και δεν μπορεί να είναι πλέον χρήσιμη στην τουρκική υποψηφιότητα.

Οσο το γρηγορότερο εκκαθαριστούν τα απομεινάρια του Ελσίνκι, τόσο το συντομότερο Βρυξέλλες -δηλαδή το Βερολίνο- και Αγκυρα μπορούν να αρχίσουν να συζητούν το πλαίσιο μιας Ειδικής Σχέσης.

.Αντιμέτωπες με νέο κύμα ψύχους οι ΗΠΑ

 Με τις δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία κλειστά, με πολλές ακυρώσεις πτήσεων και με τις αρχές να απευθύνουν εκκλήσεις προς τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, οι ανατολικές πολιτείες της Αμερικής προετοιμάζονται απόψε για ένα νέο κύμα χιονοπτώσεων και ψύχους

Το πολικό μέτωπο που αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές χιονοπτώσεις έως και τα 30 εκατοστών, θα πλήξει όλες τις ανατολικές ακτές από τη Βόρεια Καρολίνα (νοτιοανατολικά) έως τα νότια της Νέας Αγγλίας (στα βορειοανατολικά), ανακοίνωσε η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία.

Οι χιονοπτώσεις, οι οποίες ήδη πλήττουν τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, θα συνοδεύονται από τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στο βορειανατολικό άκρο της χώρας (στο Μέιν, στη Μασαχουσέτη, στο Νιου Χάμσαϊρ, στο Βερμόντ, στο Ρόουντ Άιλαντ, στο Κονέτικατ).

.Ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης, προβλέπει το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια. 
Αφού κέρδισε 3% το 2013, το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,7% φέτος, σύμφωνα με έκθεση του Ταμείου -δηλαδή 0,1% περισσότερο απ' όσο προέβλεπε το ΔΝΤ τον Οκτώβριο- κατά 3,9% το 2015, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις.

Το Ταμείο προειδοποίησε πάντως ότι δεν θα πρέπει να εκφράζεται υπερβολική αισιοδοξία δεδομένου ότι η ανάκαμψη παραμένει ακόμη "αδύναμη και ακανόνιστη", όπως είπε ο Μπλανσάρ. 

Για το λόγο αυτό το ΔΝΤ κάλεσε τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να μην τερματίσουν "πρόωρα" τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και μάλιστα η ΕΚΤ καλείται "να εξετάσει τη λήψη νέων μέτρων".

.Σε εξέλιξη έρευνες για όπλα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού, πραγματοποιούνται οι επιχειρήσεις της Ασφάλειας, με έρευνες σε σπίτια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες σε σπίτια συγγενών του Χριστόδουλου Ξηρού, στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε σπίτια ατόμων κυρίως του αντιεξουσιαστικού χώρου, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο, εκτός από το πιστόλι και σφαίρες που βρέθηκαν στο σπίτι αντιεξουσιαστή στα Εξάρχεια, δεν έχει γίνει γνωστό, μέχρι στιγμής, αν βρέθηκε και κάτι άλλο, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται υπό την εποπτεία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

 Το άτομο συνελήφθη και κρατείται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

.Έκθεση ελληνικών έργων τέχνης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Με την ευκαιρία της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκαινιάζει σήμερα έκθεση ελληνικών έργων τέχνης, στην οποία παρουσιάζονται σημαντικά έργα 28 καλλιτεχνών.

«Τα εκπληκτικά έργα τέχνης, τα οποία μπορούν να θαυμάσουν οι επισκέπτες της ειδικής έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν διαμορφωθεί από διαφορετικά καλλιτεχνικά ρεύματα» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς ο οποίος επισήμανε: 

«Η έκθεση περιλαμβάνει από έργα σε χαρτί, του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα, τα οποία συνδέουν τα ευρωπαϊκά ιδεώδη με τις ελληνικές συμβάσεις, έως πίνακες ενός από τους πιο γνωστούς και δημοφιλείς καλλιτέχνες, του Αλέκου Φασιανού, ο οποίος εκφράζει με σύγχρονο τρόπο την ελληνική μυθολογία και ιστορία και δίνει κεντρικό ρόλο στον άνθρωπο».

.«Απόλυτο χάος στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης»

Για «απόλυτο χάος» στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, με την κατάθεση της οποίας ξεκίνησε η εξέταση των μαρτύρων στην πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του κεντρικού Δήμου, που δικάζεται σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Σκιαγραφώντας την κατάσταση που βρήκε στον Δήμο, όταν κλήθηκε να διενεργήσει τον διαχειριστικό οικονομικό έλεγχο, η εκ των βασικών μαρτύρων κατηγορίας Αν. Τσεμπερά, μίλησε για αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθούνταν στον Δήμο και κινούνταν «πέρα από κάθε εφαρμογή νόμου».

Αναφερόμενη στον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με τις πληρωμές των παρακρατούμενων φόρων προς τη ΔΟΥ και των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, η οικονομική επιθεωρήτρια κατέθεσε ότι οι εκταμιεύσεις και μεταφορές ποσών δεν μπορούσαν να ελεγχθούν, αφού χρησιμοποιούνταν απλές αποδείξεις.

Όπως είπε, ο πρώην ταμίας, που πρωτοδίκως καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, με αποφάσεις δημάρχων, από το 1991 δεν ελέγχονταν παρά μόνο μία φορά το χρόνο, στο τέλος αυτού (31/12), σε μέρα ημιαργίας.

Επικαλούμενη δε την προανακριτική κατάθεση του Π. Σαξώνη, η Αν. Τσεμπερά υποστήριξε ότι για τη «δράση» του γνώριζαν τόσο ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος όσο και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, οι οποίοι, για την ίδια υπόθεση, καταδικάστηκαν πρωτοδίκως σε ισόβια.

.Ι. Βρούτσης: Μειώνεται η αδήλωτη εργασία

Πρόστιμα συνολικού ύψους 9,22 εκατ. ευρώ επέβαλαν για παραβάσεις περί αδήλωτης εργασίας, κατά το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου, μικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΙΚΑ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Παρά ταύτα, «οι στοχευμένοι έλεγχοι της ανασφάλιστης εργασίας που διεξάγονται, κατά βάση σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας, φανερώνουν ότι η καταγεγραμμένη ανασφάλιστη εργασία παρουσιάζει ισχυρές τάσεις αποκλιμάκωσης μετά την εφαρμογή του Σχεδίου ΑΡΤΕΜΙΣ» επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών .
Ειδικότερα, όπως τόνισε, «ενώ τον Φεβρουάριο του 2013 το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας σε αυτές τις οικονομικές δραστηριότητες είχε φτάσει ακόμη και στο 40,47%, τον Νοέμβριο κατέβηκε στο 20,57%, ενώ το Δεκέμβριο μειώθηκε περαιτέρω στο 18,95%».


Οι θετικές αυτές εξελίξεις αντανακλώνται και στην πορεία εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα έσοδα του ΙΚΑ παρουσίασαν αύξηση και μάλιστα για τρεις συνεχόμενους μήνες - Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο - απόρροια τόσο της επιτυχούς εφαρμογής του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» όσο και των πρόσφατων μέτρων ενίσχυσης της εισπρακτικής ικανότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

.Όσοι απολαμβάνουν τη ζωή έχουν καλύτερη κινητικότητα και υγεία στα γεράματα

Όσοι απολαμβάνουν τη ζωή, διατηρούν καλύτερη υγεία και μεγαλύτερες σωματικές ικανότητες όσο γερνάνε, μπορώντας π.χ. να περπατήσουν πιο γρήγορα, σε σχέση με όσους δεν ευχαριστιούνται και πολύ τη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα (με ελληνική συμμετοχή).  

Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα ευχαρίστησης στη ζωή τους εμφανίζουν υπερτριπλάσια πιθανότητα ανάπτυξης καθημερινών σωματικών προβλημάτων, σε σχέση με όσους έχουν μια θετική και αισιόδοξη προσέγγιση του κόσμου. Επιπλέον, οι τελευταίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν περισσότερα χρόνια σε σχέση με τους απαισιόδοξους.

Πρόκειται για άλλη μια μελέτη που αναδεικνύει τη σημασία του ψυχολογικού παράγοντα για τη διατήρηση της σωματικής ευεξίας ιδίως κατά την τρίτη ηλικία, όταν το σώμα αρχίζει να «προδίδει» τους ανθρώπους. «Τα ευρήματά μας δείχνουν πως η απόλαυση της ζωής έχει άμεση σχέση με τα μελλοντικά προβλήματα κινητικότητας των ηλικιωμένων», ανέφεραν οι επιστήμονες.

.«Να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της χώρας σε σχέση με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»

Η φυγή του Χρ. Ξηρού υπήρξε ένα «ατυχέστατο γεγονός» που θα πρέπει να οδηγήσει στην αναθεώρηση νομών και πρακτικών. Ωστόσο, υπάρχει διεθνής εμπιστοσύνη προς τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές, υπάρχει ένα κεφάλαιο αξιοπιστίας της χώρας σε σχέση με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το οποίο θα πρέπει να διαφυλαχθεί. 

Αυτά τόνισε σήμερα στις Βρυξέλλες, απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους του Τύπου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας πως ατυχείς στιγμές υπάρχουν σε όλες τις χώρες και ότι αυτό που έχει σημασία είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών τους.

Αναφερόμενος εξάλλου, στα οικονομικά ζητήματα και ειδικότερα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε πως μετά την οικονομική κρίση έχουν πλέον δημιουργηθεί στην ευρωζώνη νέα θεσμικά δεδομένα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επανεκτιμήσεις για τον ρόλο της τρόικας. 

Σημείωσε ωστόσο, ότι θα ήταν μεγάλο λάθος, μετά από τόσες θυσίες του ελληνικού λαού, να υιοθετηθούν αποφάσεις που με οδυνηρές συνέπειες θα γυρίσουν τη χώρα πίσω στο παρελθόν.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.