.Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αποφασίζουν για τα ειδικά μισθολόγια


Στον Πρωθυπουργό και στους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση παραπέμπεται το ύψος της περικοπής των ειδικών μισθολογίων, που θα συμπληρώσει το πακέτο των περικοπών 11,5 δισ. ευρώ.
Το θέμα αναμένεται να εξετασθεί σήμερα το απόγευμα σε σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τους υπουργούς Άμυνας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις 5 Σεπτεμβρίου και αφού αξιολογηθούν προηγουμένως και οι διαθέσεις της τρόικας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι μειώσεις αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια θα κινηθούν ως εξής:

-Στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας η μείωση των αποδοχών δεν θα υπερβεί το 5%.

-Η μείωση στα ειδικά μισθολόγια του υπουργείου Παιδείας θα είναι κατά μέσον όρο 10%-12%. Αντίστοιχες θα είναι και οι μειώσεις στους καθηγητές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

-Οι μειώσεις στις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ δεν θα ξεπεράσουν το 8%.

-Οι περικοπές στα μισθολόγια δικαστών και διπλωματών θα αγγίξουν το 20%.

-Έχει ήδη αποφασιστεί να μην υπάρξει καμία μείωση στις αποδοχές των ιερέων επειδή είναι ήδη πολύ χαμηλές, αλλά θα μειωθούν οι αποδοχές των αρχιερέων περίπου κατά 20%.

Το θέμα θα εξετασθεί εντός της εβδομάδας σε συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγ. Βενιζέλο και τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη.

.Time: Πώς τα πηγαίνει ο Σαμαράς;


Με αφορμή τις επισκέψεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, στο Βερολίνο και το Παρίσι και τις συνομιλίες του με την Άνγκελα Μέρκελ και το Φρανσουά Ολάντ, το αμερικανικό περιοδικό «Time» σε κεντρικό του άρθρο με τίτλο: «Πώς τα πηγαίνει ο Σαμαράς; Μέχρι στιγμής η Eυρωζώνη συμπαθεί τον νέο Έλληνα ηγέτη», σχολιάζει τις κινήσεις του επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης.
«Υπάρχει πολύ ταλαιπωρία μπροστά αλλά μέχρι στιγμής στη Μέρκελ και τους Γερμανούς αρέσουν αυτά που ακούν από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Θα έχει διάρκεια ο μήνας του μέλιτος;», σημειώνεται στο δημοσίευμα, ενώ στη συνέχεια υπογραμμίζεται πως «μόλις δύο μήνες αφού του κόμμα του πέτυχε νίκη στις επίμαχες ελληνικές εκλογές ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενθουσιάζει ένα άλλο σκληρό πλήθος: τους ηγέτες της ευρωζώνης».
Επιπρόσθετα αναφέρει ότι την Τετάρτη έλαβε τη στήριξη του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όταν επισκέφθηκε την Αθήνα και διακήρυξε ότι ήταν εντελώς αντίθετος με το να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ.
«Την Παρασκευή ο Σαμαράς επίσης έλαβε τη στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ η χώρα της οποίας είναι ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας», προσθέτει το περιοδικό.
«Η Ευρωζώνη τον βλέπει ως τον ηγέτη της τελευταίας ευκαιρίας της χώρας. Από καιρό ο Σαμαράς θεωρείται ότι κωλυσιεργεί, αλλά οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή» δήλωσε στο Time ο αναλυτής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής στις Βρυξέλλες, Γιάννης Εμμανουηλίδης.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συνεχίζει το άρθρο, ανακουφίστηκαν τον Ιούνιο με το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε δεύτερος, ενώ σημειώνει πως κρατάνε ακόμα σε απόσταση τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.
«Ο Γιούνκερ αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του την Τετάρτη, με αποτέλεσμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, να κάνει λόγο για προσβολή στη δημοκρατία.
 Όσο και να επιμένει ο Τσίπρας πως επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στο κοινό νόμισμα, οι ηγέτες της Ευρωζώνης και ο ίδιος ο Σαμαράς του έχουν βάλει την ταμπέλα του υποστηρικτή της δραχμής, εξαιτίας των απειλών του ΣΥΡΙΖΑ, πως θα σκίσει το μνημόνιο. 
Το Der Spiegel μάλιστα έχει κατατάξει τον Τσίπρα σε έναν από τους δέκα πιο επικίνδυνους πολιτικούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προστίθεται στο άρθρο.
Τέλος το περιοδικό εκτίμησε πως«υπάρχει ανησυχία ότι εάν οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να παίζουν σκληρό παιχνίδι και να απαιτούν περισσότερη λιτότητα, αυτό θα μπορούσε να υποκινήσει ένα κύμα ταραχών στην Ελλάδα, όπου μια πολωμένη κοινωνία κατηγορεί το πολιτικό κατεστημένο της για την πτώχευση της χώρας και την πώληση της σε διεθνείς δανειστές».

.Χωρίς συμφωνία το θέμα των περικοπών


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια και του υπουργού Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου για το θέμα των ειδικών μισθολογίων και την προσπάθεια εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία. 
Απόφαση δεν πάρθηκε και το ζήτημα χαρακτηρίζεται «συνεχιζόμενη διαδικασία». Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς.
Εκτός των τριών υπουργών, στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Άμυνας Δημήτριος Ελευσινιώτης, οι αρχηγοί των τριών Όπλων και ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Η τρόικα έχει απορρίψει την αρχική πρόθεση της κυβέρνησης να «υποκαταστήσει» τις εφετινές περικοπές των ειδικών μισθολογίων των ένστολων, με ισοδύναμες περικοπές δαπανών και να εφαρμοσθεί το μέτρο από το 2013.

.Πληρώνουν από τη τσέπη τους


Εκτός από τα φάρμακα, οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους και τις επισκέψεις στους γιατρούς, καθώς από Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΠΥ αναστέλλουν τη συνεργασία τους με τον οργανισμό, ο οποίος τους χρωστά 250 εκατομμύρια ευρώ για το 2012 και πάνω από 1 δισ. ευρώ για το 2010 και 2011. Την ίδια στιγμή και οι φαρμακοποιοί έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις διακόπτοντας την επί πιστώσει παροχής φαρμάκων.

.Πωλείται το ένα από τρία κυβερνητικά αεροσκάφη


Η πώληση του ενός από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη και η διάθεση των άλλων δύο για τις εκπαιδευτικές και άλλες ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως η αεροδιακομιδή ασθενών, αποφασίστηκε έπειτα από σχετικές οδηγίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής γραμματείας της Κυβέρνησης, κατόπιν σχετικών οδηγιών του πρωθυπουργού αλλάζει το ισχύον καθεστώς για τα τρία VIP αεροσκάφη που διατίθενται στην κυβέρνηση προς χρήση, ως εξής:

*Το αεροσκάφος EMBRAER 30 θέσεων θα παραχωρηθεί στην Πολεμική Αεροπορία και θα χρησιμοποιηθεί τόσο για την εκπαίδευση των πιλότων των -ιδίου τύπου- ιπτάμενων ραντάρ, όσο και για την αεροδιακομιδή ασθενών, μοσχευμάτων κλπ., έτσι ώστε να αποφευχθεί η καταπόνηση των στρατιωτικών μεταγωγικών και να μειωθεί το κόστος μεταφοράς.

*Το αεροσκάφος EMBRAER 13 θέσεων θα πωληθεί και το προϊόν της πώλησης θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη άλλων αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων. 

*Το αεροσκάφος Gulfstream θα παραμείνει στη διάθεση της κυβέρνησης, αλλά θα παραχωρείται και αυτό -κατόπιν σχετικής αίτησης- στην Πολεμική Αεροπορία με σκοπό και πάλι την αποφυγή καταπόνησης των στρατιωτικών μεταγωγικών και τη μείωση του σχετικού κόστους.

.KKE:"Άμεση η ανάγκη να δυναμώσει η πάλη των νέων για σπουδές με δικαιώματα"


«Σήμερα, που η ζωή της λαϊκής οικογένειας χτυπιέται αλύπητα προκειμένου να διασφαλιστούν τα καπιταλιστικά κέρδη, η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ φέρνει στην επικαιρότητα την άμεση ανάγκη να δυναμώσει η πάλη των νέων για ζωή και σπουδές με δικαιώματα, να δυναμώσει η απαίτηση για άμεσα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η δωρεάν στέγαση, σίτιση και μετακίνηση για όλους τους νέους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

«Ταυτόχρονα, απαιτείται πάλη ενάντια στην εφαρμογή του νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ που οδηγεί σε παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση πλευρών λειτουργιών των ιδρυμάτων, σε συνδυασμό με το πετσόκομμα που έχει ήδη υποστεί η χρηματοδότηση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

."Ελήφθη το πρώτο δείγμα αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας"


« Έγινε ένα θετικό πρώτο βήμα, η διαδρομή είναι μακρά, η προσπάθεια είναι μεγάλη, θεωρούμε ότι το πρώτο δείγμα αποκατάστασης της αξιοπιστίας μας ελήφθη. Από εκεί και πέρα έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε», δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στις επαφές του πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Παρίσι.
Ο κ. Κεδίκογλου ερωτηθείς αν η κυβέρνηση φοβάται αντιδράσεις βουλευτών και από τη ΝΔ λόγω των μέτρων ανέφερε: 

«Δεν μας φοβίζουν γιατί γνωρίζουμε ότι ακολουθούμε το μόνο δρόμο που μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη και να μας τοποθετήσει σε τροχιά ανάπτυξης πολύ σύντομα. Αναζητούμε και θα βρούμε τον δικαιότερο δυνατό τρόπο για να περάσουμε αυτή την δύσκολη προσπάθεια.

 Είναι κοινή απόφαση πιστεύω όλων όσοι στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση να κρατήσουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και να μπούμε γρήγορα σε τροχιά ανάπτυξης.»
Σε άλλη ερώτηση αν θα γίνουν διαγραφές βουλευτών που θα καταψηφίσουν τα μέτρα απάντησε: 

«Δεν είναι της θέσης μου να πω για διαγραφές, ή για οτιδήποτε άλλο. Το σίγουρο είναι ότι όταν έχουμε όλοι βάλει την εθνική ανάγκη πάνω από το κομματικό, ή όποιο άλλο συμφέρον, δε νομίζω ότι μπορεί να επιτραπούν προσωπικές στρατηγικές».

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.