.Θεσσαλονίκη: Κινητοποιήσεις για τη μεταφορά των μαθητών

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, που τις τελευταίες μέρες έχουν λάβει τη μορφή των συμβολικών αποκλεισμών δρόμων. Το πρωί μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού πραγματοποίησαν διαμαρτυρία και ολιγόωρο αποκλεισμό του ενός ρεύματος κυκλοφορίας στο δρόμο μπροστά από το σχολείο. 

Κινητοποίηση μαθητών έγινε και στο Ωραιόκαστρο ενώ το απόγευμα εκατοντάδες γονείς και μαθητές από τη Θέρμη συγκεντρώθηκαν στον κόμβο "Πράσινα Φανάρια" όπου ενημέρωσαν τους διερχόμενους οδηγούς για το πρόβλημα που έχει ανακύψει. 

.Το ΔΝΤ προβλέπει χρέος-ρεκόρ για τις πλούσιες χώρες το 2014

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ένα χρέος ρεκόρ των πλούσιων χωρών το 2014 και κρίνει "πιθανό" να υπάρξει επιπλέον συμβολή των πιο εύπορων προσώπων και των πολυεθνικών επιχειρήσεων σε μια μείωση των ελλειμμάτων, σύμφωνα με έκθεσή του η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

"Φαίνεται ότι υπάρχει ένα επαρκές περιθώριο σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες για να αντληθούν επιπλέον έσοδα από τα πιο υψηλά εισοδήματα", υπογραμμίζει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την δημοσιονομική επιτήρηση.

Κατά μέσον όρο, το δημόσιο χρέος των ανεπτυγμένων χωρών αναμένεται να φτάσει το "ιστορικό υψηλό" του 110% του ΑΕΠ τους το 2014, δηλαδή θα βρίσκεται 35 μονάδες πιο πάνω από το ποσοστό του 2007, επισημαίνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του.

Με μια αναλογία χρέους/ΑΕΠ της τάξης του 242,3% που προβλέπεται να έχει το 2014, η Ιαπωνία αναμένεται να βρίσκεται πρώτη στον κατάλογο των υπερχρεωμένων ανεπτυγμένων χωρών, ακολουθούμενη από την Ελλάδα (174%), την Ιταλία (133,1%) και την Πορτογαλία (125,3%).

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν παραλύσει από ένα δημοσιονομικό αδιέξοδο και απειλούνται από μια πιθανή στάση πληρωμών, θα δουν το χρέος τους να ανεβαίνει στο 107,3% του ΑΕΠ τους το 2014, δηλαδή θα βρίσκονται πολύ πιο μπροστά από την Γαλλία και το 94,8% στο οποίο αναμένεται ότι θα ανέρχεται την ερχόμενη χρονιά το χρέος της.

.Tην άρση της βουλευτικής ασυλίας για τρεις βουλευτές αποφάσισε η Ολομέλεια

Απορρίφθηκε το αίτημα της εισαγγελικής αρχής για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή. 
Το αίτημα αφορούσε υπόθεση κινητοποιήσεων για την ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ μετά από μήνυση των νέων ιδιοκτητών που ισχυρίζονται ότι ο κ. Κασσής προκάλεσε επεισόδια.  Υπέρ της ασυλίας του κ. Κασσή ψήφισαν 33 βουλευτές, 167 ψήφισαν κατά της άρσης, 10 βουλευτές ψήφισαν "παρών" και 3 ψήφισαν με λευκό.

Αντιθέτως, η Ολομέλεια ενέκρινε τις αιτήσεις άρσης της βουλευτικής ασυλίας για τους βουλευτές Μενέλαο Βλάχβεη (Σερρών, ΝΔ) με 161 υπέρ της άρσης, 42 κατά, 7 "παρών" και 3 λευκά. 
Η άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Βλάχβεη είχε ζητηθεί για απιστία από κοινού κατ΄ εξακολούθηση από την οποία η περιουσιακή ζημιά υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Υπέρ της άρσης του κ. Ιωάννη Μιχελογιαννάκη (Ηρακλείου, ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισαν 203 βουλευτές, 5 βουλευτές ψήφισαν κατά, 2 "παρών" και 3 βουλευτές ψήφισαν λευκό.

Η άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Μιχελογιαννάκη αφορά σε υπόθεση απιστίας στην Υπηρεσία κατ΄ εξακολούθηση, συνολικής αξίας αντικειμένου της πράξης υπερβαίνουσας το ποσό των 120.000 ευρώ αλλά και αυτό των 150.000 ευρώ στρεφόμενη κατά ΟΤΑ.

Επίσης 159 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας του βουλευτή Μιχάλη Ταμήλου (Τρικάλων, ΝΔ), 42 ψήφισαν κατά, 9 "παρών" και 1 λευκό. 
Η άρση ασυλίας του κ. Ταμήλου αφορά σε υπόθεση παράβασης καθήκοντος.

Για την άρση ασυλίας του Δημήτρη Χριστογιάννη (Πιερίας, ΝΔ) ψήφισαν υπέρ 151 βουλευτές, κατά 55, 6 "παρών" και 1 λευκό. Η άρση ασυλίας του κ. Χριστογιάννη αφορά σε υπόθεση σωματικής βλάβης από αμέλεια.

.Νέα πτώση κατά 4% στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα τον Ιούλιο

Νέα πτώση κατά 4% καταγράφηκε τον Ιούλιο φέτος στον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, ενώ η μείωση κατά 24,2% των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν από τις πολεοδομίες της χώρας τον συγκεκριμένο μήνα, προοιωνίζεται περαιτέρω συρρίκνωση για τους επόμενους μήνες της πάλαι ποτέ «ατμομηχανής της οικονομίας».

Όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε τον Ιούλιο σε 1.615 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 357,9 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.532,4 χιλιάδες m3 όγκου. 

Και παρουσίασε μείωση κατά 24,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 13,4% στην επιφάνεια και κατά 4% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

Ενώ, το επτάμηνο εφέτος, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει μείωση κατά 37,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 36,5% στην επιφάνεια και κατά 32,1% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2012.

.Οι ξηροί καρποί μειώνουν τη χοληστερίνη

Οι ξηροί καρποί αποτελούν αναμφισβήτητα τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας. Πλούσιοι σε βιταμίνες, καλά λιπαρά και φυτικές ίνες, συμβάλλουν εκτός των άλλων στη θωράκιση της καρδιάς και των αγγείων. Μια σημαντική τους δράση που δεν είναι τόσο γνωστή, είναι αυτή σε σχέση με τη χοληστερίνη, καθώς φαίνεται ότι περιέχουν συστατικά που έχουν άμεση επίδραση στη μείωσή της και την απομάκρυνσή της από τον ανθρώπινο οργανισμό. 

Τα δύο κυριότερα από αυτά είναι οι φυτικές ίνες και οι φυτικές στερόλες. Και τα δύο, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης της ...περισσότερα »

.Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στον δήμο Αχαρνών

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χθες στον καταυλισμό των Ρομά, στον δήμο Αχαρνών. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Ιούλιο μηνυτήρια αναφορά του δημάρχου Αχαρνών Σωτήρη Ντούρου, σχετικά με την κλιμακούμενη παραβατικότητα και εγκληματικότητα στην περιοχή. 
Στην αναφορά γινόταν λόγος, μεταξύ άλλων, για σοβαρό πρόβλημα εμπορίας, διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών, για ληστείες πολιτών, αλλά και κλοπές δημόσιας και δημοτικής περιουσίας (καπάκια από καλώδια, ηλεκτροκαλώδια του δημοτικού φωτισμού, του προαστιακού σταθμού και της Αττικής Οδού, ακόμη και σιδερένιοι κάδοι απορριμμάτων είχαν εξαφανισθεί).

Γινόταν, εξάλλου, ιδιαίτερη μνεία στην έλλειψη συνεργασίας από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας. Όπως χαρακτηριστικά έγραφε στην αναφορά που έκανε τον Ιούλιο ο κ. Ντούρος «παρά τις εκκλήσεις μας προς την Ελληνική Αστυνομία αλλά και τις κινήσεις διαμαρτυρίας που έχουμε κάνει, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία αξιόλογη ενέργεια αντιμετώπισης του θέματος».

Τελικά η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χθες, ενώ για λόγους ασφαλείας των αστυνομικών δυνάμεων είχε αποφασισθεί να μην ανακοινωθεί εκ των προτέρων, αλλά να γίνει αιφνιδίως.

Κατά την επιχείρηση ελέγχθηκαν 155 άτομα και 125 οχήματα, προσήχθησαν 45 άτομα και συνελήφθησαν 18 εκ των οποίων πέντε επειδή σε βάρος τους εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για εμπορία ναρκωτικών και ληστείες, 

τρία άτομα εναντίον των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για εμπορία ναρκωτικών, τρία άτομα για αρπαγή ανηλίκων, δύο άτομα σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις, ένα άτομο για κατοχή ναρκωτικών, τρία άτομα για παράβαση ΓΟΚ και ένα άτομο για παράβαση υγειονομικής διάταξης

.Διαπραγματεύσεις για τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαπραγματεύεται με τα μέλη της  τρόικας μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15%. 

Το αίτημα υποβλήθηκε στην τρόικα, παράλληλα με το σχέδιο για την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στα 35 λεπτά το λίτρο ( από 28 λεπτά πέρυσι) και τη διεύρυνση των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων, προκειμένου να αυξηθούν οι δικαιούχοι του.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο αυτό προβλέπει και την προκαταβολή του 25% του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους.

Αν η τρόικα εγκρίνει τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η επίπτωση στην τελική τιμή αγοράς του πετρελαίου υπολογίζεται σε περίπου 4 λεπτά το λίτρο. 

Αν μάλιστα προστεθεί και η επιδότηση των 35 λεπτών το λίτρο, τότε οι δικαιούχοι του επιδόματος θα αγοράζουν το πετρέλαιο στην τιμή των 91 λεπτών των λίτρο, από 1,30 ευρώ που αναμένεται να είναι η τιμή λιανικής πώλησή του στην αγορά από την ερχόμενη εβδομάδα που θα ξεκινήσει διάθεσή του λόγω της χειμερινής περιόδου.

.Εκπνέει η προθεσμία για τη διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ

Ανεβαίνει ο υδράργυρος στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης καθώς λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής στο ΑΣΕΠ από τις διοικήσεις των πανεπιστημίων των καταλόγων με τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα.
Στις διοικήσεις των οκτώ πανεπιστημίων έχει αποσταλεί σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας από την περασμένη εβδομάδα. 

Επιστολή απέστειλε και ο υπουργός Παιδείας, ενώ ακολούθησε εισαγγελική παραγγελία με την οποία οι διοικήσεις καλούνταν να παραδώσουν τα στοιχεία εντός της προθεσμίας που έχει ορισθεί.

Η απεργία διαρκείας των διοικητικών υπαλλήλων, ωστόσο, κατέστησε αδύνατη τη συγκέντρωση των στοιχείων και την αποστολή τους στο ΑΣΕΠ.

Ως εκ τούτου, αναμένεται να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος των διευθυντών των διοικητικών υπηρεσιών για παράβαση καθήκοντος, ενώ δεν αποκλείεται να ελεγχθούν ποινικά και οι πρυτανικές αρχές επειδή αμέλησαν να ορίσουν προσωπικό ασφαλείας ώστε να λειτουργήσουν τα ιδρύματα που διευθύνουν.

«Ο νόμος θα εφαρμοσθεί και η εθνική προσπάθεια θα ολοκληρωθεί. Κανείς δεν δικαιούται να συντηρεί φέουδα ανομίας» τόνιζαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Παιδείας που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

.«Κοροϊδία» τα μέτρα για το επίδομα θέρμανσης

«Τα μέτρα της κυβέρνησης για το επίδομα θέρμανσης, αλλά και τα ημίμετρα που προτείνουν άλλα κόμματα για μείωση του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και η "περιβόητη" διαπραγμάτευση αποτελούν κοροϊδία για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που βλέπουν ορατό το κίνδυνο να βγάλουν το χειμώνα χωρίς ρεύμα και θέρμανση», αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ. 

Το κομμουνιστικό κόμμα καλεί την κυβέρνηση «να απορρίψει τώρα τις κατευθύνσεις της Κομισιόν που μιλούν για νέα αύξηση στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης και του ΦΠΑ στο ρεύμα και το φυσικό αέριο».

Επίσης, αναφέρει ότι «η λύση βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ για την άμεση κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αλλά και του ΦΠΑ που επιβαρύνει το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση, στην κατάργηση όλων των χαρατσιών».

«Τώρα να ληφθούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας για τους ανέργους, τους χαμηλοαμειβόμενους και τις οικογένειές τους. Λαϊκή συμμαχία και οργάνωση της πάλης και της αλληλεγγύης για να μην μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα και θέρμανση, για την απόκρουση και την ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής», καταλήγει το ΚΚΕ.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.