.Παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο

Ακρως βιαστική ήταν η επιλογή να τεθεί την επομένη των ευρωεκλογών θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, και συγκεκριμένα η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που λαμβάνει το πρώτο κόμμα βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. 

Ο Αντ. Σαμαράς, ως ηγέτης ενός κεντροδεξιού κόμματος εξουσίας, αντέδρασε -ευτυχώς- ψύχραιμα και «έκοψε» κάθε συζήτηση, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι για τη ΝΔ δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Ο πρωθυπουργός απέμπλεξε το κόμμα του από τη φθορά μιας τέτοιας συζήτησης, δεν έδωσε το δικαίωμα στον ΣΥΡΙΖΑ να αντεπιτεθεί και τόνωσε το ηθικό των κομματικών του στελεχών.

Σε ό,τι αφορά την ουσία, είναι βέβαιο ότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, δεν μπορεί να «περάσει» μια τέτοια επιλογή από την παρούσα Βουλή. Ετσι, όλη η συζήτηση που ξεκίνησε τα τελευταία 24ωρα, έγινε χωρίς να υπάρχει ουσία, τουλάχιστον για την κεντροδεξιά παράταξη της χώρας. 

Για τη ΝΔ, ο στόχος της αυτοδυναμίας -υπό τις παρούσες συνθήκες- μπορεί να έχει ατονήσει, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικό να υπάρχουν έστω ισχυροί κομματικοί μηχανισμοί που να μπορούσαν να συνεργαστούν (κάτι που επιτρέπει ο σημερινός εκλογικός νόμος) παρά ένας κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος, στο οποίο θα μπορούσαν με την απλή και άδολη αναλογική να εισέλθουν αμφίβολης εθνικής συνείδησης πρόσωπα ή και κόμματα.

Για τον Αντ. Σαμαρά, η άρνηση να συμμετάσχει έστω σε μια τέτοια κουβέντα αποτέλεσε δείγμα πολιτικής αξιοπιστίας, κάτι που θα πρέπει να του αναγνωρίσουν φίλοι και αντίπαλοι. Κατά τα άλλα, το τρικ του ΣΥΡΙΖΑ, που έθεσε ως προϋπόθεση την παραίτηση της κυβέρνησης για να συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, θα έπρεπε να θεωρηθεί αναμενόμενο.

Οταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δεν αναγνωρίζει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να... κυβερνά, πώς θα συναινέσει σε τέτοια μεγάλη αλλαγή; Αρα, το συμπέρασμα είναι ότι αυτή η συζήτηση (με τουςσημερινούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς) τελείωσε πριν καν αρχίσει! 

.Επιστροφή στην πραγματικότητα

Η επόμενη μέρα των εκλογών βρίσκει το πολιτικό σύστημα να συνεχίζει στην προεκλογική ρότα, σαν να μη μεσολάβησε η λαϊκή ετυμηγορία που απέδωσε ευθύνες και σηματοδότησε απαιτήσεις. Η επιμονή σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης και η έρπουσα αλαζονεία δεν συμβαδίζουν με τα μηνύματα της κάλπης και τον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων. 

Αυτό που μοιάζει να ξεχνούν οι κομματικές ηγεσίες είναι πως τα προβλήματα του τόπου παραμένουν το ίδιο σκληρά και απαιτούν λύσεις με σύνεση και ρεαλισμό, χωρίς άγονες συγκρούσεις. 

Οφείλουν όλοι να αντιληφθούν ότι οι Ελληνες δεν έδωσαν το δικαίωμα σε κανέναν να θεωρεί ότι μπορεί μόνος του να ρυθμίσει τις τύχες της χώρας. Αντιθέτως, η εντολή της πλειονότητας των πολιτών είναι για συνεργασία και συνεννόηση, χωρίς ακρότητες και βερμπαλισμούς.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση πρωτίστως οφείλει να ανοίξει το παιχνίδι και να επεξεργαστεί σχέδια και λύσεις που θα απαντούν με ταχύτητα στα καυτά μέτωπα που βασανίζουν την κοινωνία και πνίγουν την οικονομία. Ταυτοχρόνως, έχει υποχρέωση και συμφέρον να ζητήσει τη γνώμη της αντιπολίτευσης, και αν εκείνη δεν ανταποκριθεί τότε θα αναλάβει και τις ανάλογες ευθύνες. 

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν το πεδίο συνεννόησης και συνεργασίας από την παρούσα Βουλή, ώστε να εξασφαλιστεί η κυβερνητική συνοχή και να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα. Η συνέχιση μιας σκληρής αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι παραγωγική και κυρίως δεν συμβάλλει στη λύση των κρίσιμων προβλημάτων που ταλανίζουν τη χώρα.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιληφθεί ότι δεν έλαβαν εντολή να κυβερνήσουν, ασχέτως αν είναι πρώτοι, αλλά πάντως με τα ποσοστά του 2012. Συνεπώς, η υπερβολή σε πανηγυρισμούς και το υψωμένο δάχτυλο μόνο απέχθεια προκαλούν. 

Η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη ούτε να βρίσκεται σε διαρκή προεκλογική περίοδο μέχρι την επόμενη άνοιξη και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που κανείς δεν ξέρει αν θα επιτευχθεί ή όχι από την παρούσα Βουλή. Συνεπώς, ας χαμηλώσουν οι τόνοι και υπάρχει χρόνος και ρόλος για όλους.

Για να μην ξεχνιόμαστε, η χώρα δεν έχει ξεφύγει οριστικά από τον κίνδυνο της καταστροφής και η στασιμότητα μόνο περισσότερα δεινά μπορεί να επιφέρει. Οι εκλογές τελείωσαν, ας επιστρέψουμε στην πραγματικότητα.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ > ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΜΨΙΑΣ

.Π. Καμμένος: Ανοιχτή η πόρτα σε όσους θέλουν να πάνε να γίνουν πατερίτσα της ΝΔ

«Όσοι δεν αντέχουν και θέλουν να πάνε να γίνουν πατερίτσα της Νέας Δημοκρατίας, η πόρτα είναι ανοιχτή. Να μη διανοηθούν όμως να φέρουν προτάσεις που είναι αντίθετες στην ιδρυτική διακήρυξη των ΑΝ.ΕΛΛ» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε πως «είχαμε επιτυχίες σε τρεις περιφέρειες. Στηρίξαμε τον κ. Τζιτζικώστα και τον κ. Καρυπίδη. Στηρίξαμε τον υποψήφιο στα Ιόνια νησιά». Σχολιάζοντας τα πεσμένα ποσοστά των ΑΝ.ΕΛΛ, είπε: «Επικράτησε μία λογική που έστειλε ψηφοφόρους στο ΣΥΡΙΖΑ, στο Ποτάμι και τη Χρυσή Αυγή... 

Ψηφοφόροι των ΑΝ.ΕΛΛ πίστεψαν ότι, ψηφίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ, θα έφευγε η κυβέρνηση. Είχαμε απώλεια προς τη Χρυσή Αυγή διότι πολίτες πίστευαν ότι θα τιμωρήσουν σκληρά την κυβέρνηση ψηφίζοντας Χρυσή Αυγή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία ψήφισαν σε μεγάλο ποσοστό τη Χρυσή Αυγή».

.«Εντατικοποίηση ελέγχων για το τσιγάρο»


Σε τρεις μήνες θα εφαρμοσθεί πλήρως και χωρίς εκπτώσεις ο αντικαπνιστικός νόμος, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, κατά  τη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου.

Η κ. Μακρή ανακοίνωσε πως οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες έβαλαν «λουκέτο» σε δυο μαγαζιά, ένα στην Αθήνα και ένα στην Καβάλα, καθώς δεν τηρούσαν τον νόμο, που απαγορεύει το τσιγάρο σε κλειστό χώρο, προσθέτοντας ότι «οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους παραβάτες-καπνιστές και ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα τσουχτερά».

.Ικανοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εκλογικά αποτελέσματα

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε σήμερα σε καλό κλίμα και σύμφωνα με έγκυρες πηγές, αποτίμησε ως ιδιαίτερα θετικές τις επιδόσεις του κόμματος, τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, και ανέλαβε να συντάξει το κείμενο της συνολικής και αναλυτικής αποτίμησης των εκλογικών αποτελεσμάτων. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην τοποθέτησή του έκανε μια αποτίμηση της τελευταίας διετίας, από τις εκλογές του 2012 μέχρι και τις εκλογές της 25ης Μαΐου, τονίζοντας ότι η νίκη του κόμματός του στις ευρωεκλογές έχει ιστορική σημασία για την αριστερά στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα για την αντίσταση της ελληνικής κοινωνίας σε πιέσεις και εκβιασμούς για δήθεν αποσταθεροποίηση της χώρας. 

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η τακτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, που συμπυκνώθηκε στο σύνθημα «τρεις κάλπες, μια επιλογή», αποδείχθηκε σωστή, γιατί αφενός έβαλε το κόμμα στον χάρτη της αυτοδιοίκησης και μάλιστα, όπως τόνισε, με αξιώσεις και έδωσε στην αξιωματική αντιπολίτευση την πρωτοκαθεδρία με τις ευρωεκλογές. 

Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να συμφωνεί με πολλές από τις επισημάνσεις του κ. Τσίπρα. 

Ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε την ανάγκη να επιδειχθεί στο εξής περισσότερη συλλογικότητα, καλύτερη προετοιμασία για τις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, ενώ τάχθηκε υπέρ της επίσπευσης των εσωκομματικών διαδικασιών για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων, ώστε να κερδηθεί χρόνος για πολιτική δράση.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.