.Οι δύο πλευρές

Είναι δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα είναι δύσκολη. Και είναι εύλογο να συμβεί αυτό. Στις επαφές που ήδη έχουν γίνει αποδείχθηκε ότι υπάρχουν υποχρεώσεις τις οποίες δεν έχουμε τηρήσει (παράδειγμα η μη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλο τον δημόσιο τομέα) αλλά και παράλογες αξιώσεις των εκπροσώπων των δανειστών μας (όπως η «ανακάλυψη» ελλείμματος που προ τριμήνου είχαν αποφανθεί ότι δεν υπάρχει).
Επίσης δεδομένο είναι ότι έχουμε πλησιάσει σημαντικά τον στόχο της απαλλαγής μας από μνημόνια. 

Οχι βέβαια επειδή το δηλώνει επίμονα η ελληνική κυβέρνηση, αλλά επειδή οι αγορές μάς αντιμετωπίζουν θετικά και η θέση μας βελτιώνεται μέρα με τη μέρα. Αυτή η ευνοϊκή εξέλιξη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανακοπεί. Ο ελληνικός λαός έχει ματώσει προκειμένου να διαμορφωθεί η σημερινή πραγματικότητα.

Αυτονόητο είναι, κατά συνέπεια, ότι στη νέα διαπραγμάτευση η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει ψυχραιμία και σύνεση. Οι εύκολοι παλικαρισμοί και οι επιπόλαιες «κόκκινες γραμμές» δεν είναι οι καλύτερες επιλογές όταν διακυβεύεται τον παρόν και το μέλλον της χώρας. Και το ίδιο ισχύει για την ενδοτικότητα και την υποταγή στις πιέσεις που σίγουρα θα υπάρξουν.

Αλλωστε είναι πια αδιαμφισβήτητο ότι η διαχείριση της ελληνικής κρίσης δεν έχει ως αποκλειστικό στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και την προστασία -σε κάποιες περιπτώσεις κυρίως αυτό- των συμφερόντων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Δεν υπονομεύονται τυχαία, για παράδειγμα, από τις Βρυξέλλες σοβαρές προσπάθειες αποκρατικοποιήσεων, όπως η πώληση της ΔΕΠΑ στους Ρώσους, ή επενδύσεων όπως της COSCO στον Πειραιά.

Δυστυχώς οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν μόνο την ορατή, έχουν και την αθέατη πλευρά τους.


.Η νέα τάση που αρχίζει να επικρατεί στην εμπορική πραγματικότητα της Ελλάδας

Εν μέσω της επικείμενης μεταρρύθμισης του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις ενοικιάσεις προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης και με τις τιμές των ενοικίων να υποχωρούν κατακόρυφα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων φαίνεται πως στρέφονται πλέον σε καινοτόμους λύσεις, αντλώντας από την εμπειρία άλλων χωρών του εξωτερικού. 

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται οι περιπτώσεις καταστημάτων που μισθώθηκαν χωρίς την υποχρέωση καταβολής ενοικίου από την πλευρά του καταστηματάρχη, αλλά με συμφωνία των δύο πλευρών για καταβολή ενός μέρους του τζίρου στον ιδιοκτήτη. 


Εν ολίγοις, τα έσοδα επιμερίζονται μεταξύ των πλευρών, όπως ακριβώς συμβαίνει στις ενοικιάσεις χώρων στα εμπορικά κέντρα.

Κατά κανόνα, οι σχετικές συμφωνίες προβλέπουν την καταβολή ενός ποσοστού της τάξεως του 5%-10% από τα μηνιαία έσοδα του καταστήματος. 

Η διαφορά έγκειται, όμως, στο ότι στα εμπορικά κέντρα υφίσταται και κόστος ενοικίασης, που βέβαια είναι αισθητά χαμηλότερο από ό,τι στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους. 

Τέτοιου είδους συμφωνίες καταγράφονται πλέον και από μεγάλες αλυσίδες όπως η Jumpo και η H&M, οι οποίες μίσθωσαν ακίνητα τους τελευταίους μήνες, χωρίς καθόλου ενοίκιο, αλλά με ποσοστό επί του τζίρου

.Σουλτς: Η βία είναι σημάδι αποσταθεροποίησης

«Ο Νότος για την ανάπτυξη» ήταν το θέμα συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν σήμερα στην Αθήνα τα Γραφεία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις χώρες της νότιας Ευρώπης.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, ανέπτυξε τέσσερις προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης:

1. 
Τη συζήτηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων.

2. Ένα πιστωτικό πρόγραμμα και μία επενδυτική στρατηγική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν μείζονα σημασία για την απασχόληση. Όπως σημείωσε ο κ. Σουλτς, οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, γιατί η ΕΚΤ δανείζει με 0,5%, αλλά οι τράπεζες δεν τροφοδοτούν τις επιχειρήσεις και επιδίδονται σε κερδοσκοπία.

3. Η μεσογειακή συνεργασία με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.

4. Η ολοκλήρωση μίας βιώσιμης τραπεζικής ένωσης, ώστε να διασώζουν οι τράπεζες τις τράπεζες και να σπάσει ο ομφάλιος λώρος μεταξύ τραπεζικών και κρατικών δανείων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε ότι πρέπει να σταματήσει η δυσπιστία και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, γιατί οι άνθρωποι που ζουν στη Μεσόγειο δεν είναι λιγότερο έξυπνοι και ικανοί από τους ανθρώπους που ζουν αλλού. Επίσης, τόνισε ότι η βία είναι σημάδι αποσταθεροποίησης και οι άνθρωποι δεν ψηφίζουν εξτρεμιστές γιατί είναι ναζί, αλλά γιατί είναι απελπισμένοι.

Τέλος, ο κ. Σουλτς υποστήριξε ότι οι ιδέες των Φαράνγ και Λεπέν δεν λύνουν το πρόβλημα, γιατί τα ευρωπαϊκά έθνη δεν θα ήταν μόνα τους ισχυρότερα, αλλά θα αντιμετώπιζαν εντονότερο ανταγωνισμό.

.Γιάννης Βρούτσης: Υπάρχει κράτος και οι νόμοι λειτουργούν

Μπαράζ κατασχέσεων ακινήτων οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και περικοπές σε επικουρικές και εφάπαξ προαναγγέλλει ο υπουργός Απασχόλησης, μιλώντας στη «Real News».

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάννης Βρούτσης αναφέρει ότι στους οφειλέτες που δεν εξοφλούν ή δεν ρυθμίζουν την οφειλή τους οι φορείς υποχρεούνται να επιδιώξουν την αναγκαστική είσπραξή της με τη λήψη μέτρων που προβλέπονται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Ο υπουργός αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει αναδρομική περικοπή του εφάπαξ, ενώ χαρακτηρίζει τις περισσότερες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ως «πολυτέλεια», ωστόσο δεν θα γίνει καμιά νέα παρέμβαση που να αλλάζει τον προγραμματισμό χιλιάδων ασφαλισμένων που θεμελίωσαν ή θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

.Και στα ΚΕΠ συμπλήρωση του δελτίου απογραφής από τους στρατεύσιμους

Τη δυνατότητα να μπορούν οι στρατεύσιμοι να προσέρχονται σε οποιαδήποτε στρατολογική υπηρεσία ή Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών για να συμπληρώσουν το δελτίο απογραφής, παρέχει απόφαση που υπέγραψε η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά και προωθήθηκε στα συναρμόδια υπουργεία.

     Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με την απόφαση αυτή εναρμονίζονται οι διαδικασίες παρακολούθησης και απογραφής στρατευσίμων με την πλήρη μηχανογράφηση των στρατολογικών υπηρεσιών. Με την ίδια απόφαση παρατείνεται, από δύο σε τρεις μήνες, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι στρατεύσιμοι υποχρεούνται να καταθέσουν τα δελτία απογραφής.

.Απαισιόδοξοι ως προς το εργασιακό τους μέλλον, εμφανίζονται οι μαθητές και οι μαθήτριες στην Ελλάδα

Αμφίθυμοι απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απογοητευμένοι από την πολιτική και απαισιόδοξοι ως προς το εργασιακό τους μέλλον, εμφανίζονται οι μαθητές και οι μαθήτριες στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της VPRC, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ελληνογερμανικής Αγωγής και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή. Παράλληλα, αισιοδοξούν ότι η ποιότητα της ζωής τους θα είναι καλύτερη σε πέντε χρόνια. 

«Πρέπει να δώσουμε ελπίδα στους νέους», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας "Η Ευρώπη των νέων". Ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε στην «επιτακτική ανάγκη ενότητας και αλληλεγγύης στην Ευρώπη», σημειώνοντας ότι «είναι μια μεγάλη πρόκληση για τις κυβερνήσεις».

Η έρευνα της VPRC για λογαριασμό της Ελληνογερμανικής Αγωγής έγινε σε δύο επίπεδα: 
- Πέρυσι και εκ νέου εφέτος, με τα ίδια ερωτήματα, ώστε να καταγραφούν οι διακυμάνσεις στις απόψεις των νέων μέσα σε ένα έτος.

- Εφέτος με νέα ερωτήματα, που αφορούν κυρίως τις προβολές των νέων για το μέλλον τους, αλλά και τις απόψεις τους για το αν και πόσο σύντομα διαβλέπουν έξοδο της χώρας από την κρίση.

Τα δείγμα που επιλέχθηκε ήταν κυρίως μαθητές των τελευταίων τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου (700 άτομα) των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν:
- Οι νέοι στην Ελλάδα είναι χωρισμένοι «στα δύο» σχετικά με την εγγύτητα της εξόδου από την οικονομική κρίση. Ένα ποσοστό 56% απαντάει «μάλλον όχι» στο ερώτημα εάν πλησιάζει το τέλος της οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό 43% απαντάει «μάλλον ναι».

 - Ενδεικτικό είναι το «όχι» που απαντάει το 83% του δείγματος στο ερώτημα «πιστεύεις ότι η ποιότητα εκπαίδευσης που παρέχει το ελληνικό σχολείο είναι καλύτερη από αυτή που παρέχουν τα σχολεία στις άλλες χώρες της ΕΕ;» Πέρυσι στην απάντηση «όχι» συγκεντρώθηκε το 75% των ερωτηθέντων.

 - Ποσοστό 63% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ευρωπαϊκό όραμα, βάσει του οποίου συγκροτήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, «δεν παραμένει ισχυρό» σήμερα στους λαούς των κρατών-μελών της. Πάντως, ένα 36% του δείγματος θεωρεί το όραμα της ΕΕ ακόμη και σήμερα ισχυρό.

.Στην Αθήνα η τρόικα. Οι ελληνικές Αρχές έστειλαν όλες τις πληροφορίες τις οποίες ανέμενε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, δεδομένου ότι οι ελληνικές Αρχές έστειλαν όλες τις πληροφορίες τις οποίες ανέμενε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επανέλαβε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο Σάιμον Ο Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι πληροφορίες που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Παρασκευή αφορούσαν δημοσιονομικά ζητήματα και συγκεκριμένα το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού για το 2014, καθώς και πληροφορίες σχετικές με τους όρους του ελληνικού προγράμματος.

 Όπως είπε ο κ. Ο Κόνορ, η Επιτροπή ανέμενε αυτές τις πληροφορίες προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα. «Οι εκπρόσωποί μας βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα και η αξιολόγηση του προγράμματος προχωρά και πάλι» σημείωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδιορίζει το δημοσιονομικό κενό στα 2,9 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου, ο εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι το ποσό αυτό δεν βρίσκεται κοντά στην πραγματικότητα. «Δεν αναγνωρίζω αυτό το ποσό» απάντησε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε ερώτηση εάν την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε διάσταση απόψεων ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς το θέμα της έλευσης της τρόικας, ο κ. Ο Κόνορ είπε ότι «αυτό δεν είναι αλήθεια».

.Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης αύξησαν κατά 26% τις επενδύσεις τους σε κρατικά ομόλογα τη διετία 2011-12

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης αύξησαν τις επενδύσεις τους σε κρατικά ομόλογα κατά περισσότερο από 25% την τελευταία διετία, ενώ μείωσαν τις χορηγήσεις δανείων στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, την οποία επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η έρευνα - που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα - θα κτυπήσει καμπάνες στους υπεύθυνους για τη χάραξη της πολιτικής στην Ευρώπη, οι οποίοι αναζητούν τρόπους για την αύξηση του δανεισμού των τραπεζών στις επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθεί η βραδεία οικονομική ανάκαμψή της.

Η έρευνα του Fitch δείχνει ότι οι 16 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης αύξησαν την έκθεσή τους σε κρατικά ομόλογα κατά 26% ή 550 δισ. ευρώ το 2011 και το 2012. Την ίδια περίοδο, οι τράπεζες αυτές μείωσαν τον δανεισμό τους στις επιχειρήσεις κατά 9% ή 440 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές του Fitch δήλωσαν ότι για την εξέλιξη αυτή ευθύνονται, τουλάχιστον εν μέρει, οι νέοι κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, γνωστοί ως Βασιλεία ΙΙΙ.

Οι κανόνες, οι οποίοι θα εφαρμοστούν σταδιακά έως το τέλος του 2018, καθιστούν πολύ αυστηρότερες τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες όταν χορηγούν επιχειρηματικά δάνεια, με συνέπεια να αυξάνονται θεαματικά τα κίνητρά τους για επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα.

.Συνάντηση Κ. Παπούλια με τον Αλβανό ομόλογό του στα Τίρανα

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας άρχισε τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στα Τίρανα με συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Αλβανό ομόλογό του Μπουγιάρ Νισάνι.

Αυτή την ώρα, οι δύο πρόεδροι και τα μέλη των αντιπροσωπειών βρίσκονται σε συνομιλίες και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, τον πρόεδρο της Βουλής Ιλίρ Μέτα και θα συμμετάσχει σε ελληνο-αλβανικό φόρουμ για οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα.

Αύριο, ο κ. Παπούλιας θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο των Τιράνων Λουλζίμ Μπάσα και μετά θα μεταβεί με ελικόπτερο τον ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Κλεισούρα, όπου θα καταθέσει στεφάνι στο κοιμητήριο των πεσόντων του έπους του '40. 

Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί το Αργυρόκαστρο και περιοχές, όπου ζει η ελληνική μειονότητα.

.Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδήγησε σε νανισμό τα θηλαστικά

Το σώμα των θηλαστικών σμίκρυνε σημαντικά τουλάχιστον δύο φορές στο παρελθόν, στη διάρκεια περιόδων υπερθέρμανσης του πλανήτη, γεγονός που, κατά τους επιστήμονες, σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να ξαναγίνει κάτι παρόμοιο και στο μέλλον εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Εφόσον μάλιστα ο άνθρωπος είναι θηλαστικό, θα μπορούσε και αυτός να ακολουθήσει την ίδια μοίρα της ... συρρίκνωσης - έστω και πρόσκαιρα.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Φίλιπ Γκίνγκεριτς του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, παρουσίασαν τα νέα ευρήματα και τις εκτιμήσεις τους στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών στο Λος Άντζελες. 

Μέχρι σήμερα, οι παλαιοντολόγοι γνώριζαν ότι οι πρόγονοι θηλαστικών όπως οι πίθηκοι, τα άλογα και τα ελάφια, μίκρυναν πολύ στη διάρκεια της περιόδου που ονομάζεται «Θερμικό Μέγιστο Παλαιοκαίνου - Ηωκαίνου», που συνέβη πριν από περίπου 55 εκατ. χρόνια και διήρκεσε γύρω στα 160.000 χρόνια.

Τώρα, οι Αμερικανοί ερευνητές -που μελέτησαν διαχρονικά το μέγεθος των απολιθωμάτων διαφόρων ζώων - ανακάλυψαν ότι μια ανάλογη σμίκρυνση του σώματος αρκετών ζώων έλαβε χώρα ξανά μετά από δύο εκατ. χρόνια, δηλαδή πριν από 53 εκατ. χρόνια. 

Τότε στη Γη υπήρξε ένα ξεχωριστό -κάπως μικρότερης έντασης- επεισόδιο ανόδου της θερμοκρασίας, το οποίο κράτησε 80.000 έως 100.000 χρόνια. Για παράδειγμα, ένα είδος προγόνου του αλόγου σμικρύνθηκε κατά 30% περίπου στο πρώτο επεισόδιο υπερθέρμανσης και κατά σχεδόν 20% ακόμα στο δεύτερο επεισόδιο.

.Κηδεύονται σήμερα τα θύματα της επίθεσης έξω από τα γραφεία της ΧΑ στο Ν. Ηράκλειο

Όλους τους φίλους, «όχι σαν χρυσαυγίτες, αλλά σαν φίλους», καλεί η οικογένεια του Γιώργου Φουντούλη στην κηδεία του νεαρού, που έπεσε νεκρός αργά το απόγευμα της Παρασκευής, σε ένοπλη επίθεση αγνώστων, μπροστά από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στο Ηράκλειο Αττικής.
Σε μήνυμα, που ανήρτησαν τα μέλη της οικογένειας Φουντούλη σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, κοινοποιούν ότι η κηδεία θα γίνει στις 3 το απόγευμα, σήμερα Δευτέρα, στο Παλαιό Ηράκλειο και σημειώνουν 

«Δεν θέλουμε ΑΙΜΑ, το παιδί μας πότισε την άσφαλτο με το αίμα του, ούτε ΤΙΜΗ, γνωρίζουμε την ακεραιότητα και την εντιμότητα του παιδιού μας. Η οικογένεια δεν επιθυμεί να παρευρεθεί ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ».

Σε κοιμητήρι της Αρτέμιδας θα γίνει η κηδεία του Μανόλη Καπελώνη, του δεύτερου θύματος των ενόπλων δραστών, στη ίδια επίθεση.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.