.Αναπροσαρμογή του στόχου στο 125% του ΑΕΠ το 2022 - προτείνει η Κομισιόν


Πραγματική “μάχη” φαίνεται πως εξελίσσεται στο σημερινό Eurogroup ανάμεσα σε ΔΝΤ και Κομισιόν, με αφορμή την πορεία του ελληνικού χρέους και την αντιμετώπισή του στη συνέχεια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά 
αναπροσαρμογή του στόχου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο 125% του ΑΕΠ το 2022 (από το 120% του ΑΕΠ το 2020), κάτι που σημαίνει ότι το 2020 θα βρίσκεται στο 144% του ΑΕΠ, το οποίο θεωρείται μη βιώσιμο από το ΔΝΤ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή.

Πάντως, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά του ΔΝΤ είναι πιθανότερο να υποχωρήσει στις θέσεις της Κομισιόν, παρά να συμβεί το αντίθετο.

.Παρουσιάζεται «Ο Εκτροχιασμός»


Συζητήσεις αναμένεται να προκαλέσει το νέο βιβλίο του Κώστα Σημίτη με τίτλο «Ο εκτροχιασμός», το οποίο παρουσιάζεται σήμερα.Στις 600 σελίδες του ο πρώην πρωθυπουργός αποτυπώνει την πορεία της ελληνικής οικονομίας και περιγράφει το πως φτάσαμε στην κρίση χρέους, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κεφάλαιο, στο οποίο αναφέρεται στους τρόπους εξόδου από αυτή

.Μπακογιάννη: Είναι το τελευταίο πακέτο μέτρων που ψηφίζω


Την απόφαση της να μην ξαναψηφίσει ένα νέο πακέτο μέτρων γιατί η επιλογή αυτή δεν είναι σωστή από δω και πέρα, γνωστοποίησε σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters, η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Εγώ υπερψήφισα όλα τα πακέτα λιτότητας. Μάλιστα, εκδιώχθηκα και από το κόμμα μου για ένα διάστημα γι' αυτό το λόγο. Αλλά ειλικρινώς σας λέω, πως δεν θα αντέξουμε άλλο πακέτο λιτότητας. 

Ακόμη και εγώ, ως πολιτικός που τα υποστήριξε γιατί πιστεύω ακράδαντα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στην Ελλάδα, δεν θα υποστηρίξω άλλο πακέτο λιτότητας, γιατί ειλικρινώς πιστεύω ότι δεν είναι η σωστή επιλογή από εδώ και πέρα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.

Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη εκταμίευσης της δόσης «χθες», τονίζοντας ταυτόχρονα πως στην Ελλάδα «περιμένουμε να δούμε αν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας κρατούν τις υποσχέσεις τους. Είναι πολύ σημαντικό το ότι καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την πλειοψηφία στη Βουλή».

«Η λιτότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο, σήμερα στην Ελλάδα έχουν κοπεί τα πάντα και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμα και οι Financial Times και οι New York Times, που λένε σήμερα ότι αυτού του είδους τα μέτρα λιτότητας είναι αντιπαραγωγικά, γιατί σε τελική ανάλυση ενισχύουν την ύφεση», σημείωσε, επίσης, η κ. Μπακογιάννη.

.Ένας στους 5 Γερμανούς μισεί τους ξένους


Ο αριθμός των Γερμανών με ακροδεξιές πολιτικές πεποιθήσεις έχει αυξηθεί κατά την τελευταία διετία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ ανακοίνωσε πως το 9% των Γερμανών εκφράζει ακροδεξιές πολιτικές απόψεις, από 8,2% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2010.

Το Ίδρυμα, που πρόσκειται στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), αποκαλύπτει πως το 15,8% των κατοίκων της πρώην Ανατολικής Γερμανίας ασπάζεται ακροδεξιές πεποιθήσεις – από 10,5% το 2010. Στον δυτικό τομέα της χώρας, το αντίστοιχο ποσοστό έχει πέσει στο 7,3% από 7,6%.

Στην έρευνα διαπιστώνεται πως το 25,1% των Γερμανών τρέφει αρνητική άποψη για τους ξένους. Στη δυτική Γερμανία ένας στους πέντε κατοίκους εκφράζει απόψεις κατά των ξένων, έναντι 39% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό στις ανατολικές περιοχές.

.Σε αναζήτηση 25 δισ. για την Ελλάδα το Eurogroup


Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ύψους 25 δισ. ευρώ, που θα προκύψει από τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας έως το 2016, καθώς και το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικούς χρέους, θα βρεθούν σήμερα το απόγευμα στο επίκεντρο του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), στις Βρυξέλλες.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένεται σήμερα κάποια απόφαση στο Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, αλλά δεν αποκλείεται κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου να δοθεί το χρονοδιάγραμμα της εκταμίευσης.

Το Συμβούλιο θα ενημερωθεί από το Γιάννη Στουρνάρα για τις δημοσιονομικές και διαθρωτικές παρεμβάσεις, που ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα η Βουλή, αλλά και από τους επικεφαλής της τρόικας, Τόμσεν (ΔΝΤ), Μορς (ΕΕ) και Μαζούχ (ΕΚΤ) για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για τα βασικά σημεία της υπό κατάρτιση έκθεσης αξιολόγησης, που συντάσσουν τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να καταθέσει προτάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ύψους 25 δισ. ευρώ, κάτι που - όπως διαφαίνεται - θα απαιτήσει πρόσθετα δάνεια από τα κράτη της ζώνης του ευρώ.

Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί και η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα μετάσχει στο Eurogroup, και αναμένεται να ζητήσει αφενός την απρόσκοπτη διασφάλιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος για τους επόμενους 12 μήνες, και αφετέρου τη μείωση του ελληνικού χρέους μέσω - μεταξύ άλλων - της παραίτησης της ΕΚΤ από τα κέρδη, που καταγράφει από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει.

Τέλος, στο επίκεντρο του Eurogroup αναμένεται να συζητηθεί και το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η πλήρης αυτοτέλεια του Ταμείου Αξιοποιήσεως της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος για έσοδα 25 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έως το 2016.

.Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα έχει και όραμα και σχέδιο για την αναγέννησή της


Η ανάπτυξη της οικονομίας αναδεικνύεται σε βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και του πολυνομοσχεδίου όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μετά την πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης με τις πολιτικές ηγεσίες όλων των παραγωγικών υπουργείων.

Ο κ. Σαμαράς, δήλωσε ικανοποιημένος από την αποφασιστικότητα για δουλειά των πολιτικών υπεύθυνων στα υπουργεία και πρόσθεσε: «Έχω την αισιοδοξία ότι θα δούμε τα πρώτα αποτελέσματα. Βάζουμε μπροστά το πλάνο της ανάπτυξης. Είμαστε μια ομάδα ανάπτυξης».

Για τις ξένες επενδύσεις ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η Ελλάδα έχει και όραμα και σχέδιο για την Αναγέννησή της και για το μέλλον των παιδιών της. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού παραγωγικού αναπτυξιακού μοντέλου έχει ήδη ξεκινήσει".

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της δόσης ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Τελείωσε η πρώτη φάση της διαδικασίας προς την ανάπτυξη με την ψήφιση του προϋπολογισμού και του πολυνομοσχεδίου. Τώρα περιμένουμε από την Ευρώπη να κάνει τη δική της κίνηση. Εμείς ό,τι έπρεπε να κάνουμε το κάναμε.

 Είμαι βέβαιος ότι θα είναι πολύ θετική η εξέλιξη. Το θέμα θα λυθεί μεταξύ αυτών που έχουν το πρόβλημα. Το ζήτημα είναι πόσα χρήματα θα πάρουμε για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η εξόφληση των χρεών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις».

.Η ιταλική κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο επιβολής φόρου επί των μεγάλων περιουσιών


«Η κυβέρνηση μας μελετά το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις μεγάλες περιουσίες. Δεν θα εγκριθεί όμως νύχτα, και δεν θα πρέπει να προκαλέσει φυγή  κεφαλαίων στο εξωτερικό», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι στο Μιλάνο, μιλώντας κατά την διάρκεια μιας ημερίδας της εφημερίδας Financial Times.

«Με την υπόθεση αυτή ασχοληθήκαμε ήδη πριν από καιρό, αλλά σε ορισμένες πολιτικές δυνάμεις της πολυσύνθετης πλειοψηφίας η οποία μας στηρίζει, το συγκεκριμένο μέτρο δεν άρεσε καθόλου» πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης τεχνοκρατών της Ρώμης, αναφερόμενος έμμεσα στην μπερλουσκονική κεντροδεξιά.

Πριν από λίγο η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης εξέδωσε πάντως μια ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει ότι «δεν ανακοινώθηκε η υλοποίηση μιας ευρείας φορολόγησης των περιουσιών» και σημειώνει πως ο Μόντι «υπενθύμισε, απλώς ότι ως βάσει αρχών δεν είναι αντίθετος σε μια περιορισμένη και ήπια φορολόγηση».

Ο Μόντι είπε στην ομιλία του ότι «με την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού  και την αύξηση σύντομα της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, η Ιταλία θα εξοικονομήσει 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014 (και) τα οποία το 2022, θα φτάσουν τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ».

.ΣΚΛΗΡΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΙΡΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΚΕΔΕ


Σε άτυπη ομοφωνία παραίτησης όλων των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων κατέληξε η ΚΕΔΕ στην σημερινή συνεδρίαση της προγραμματίζοντας συνέδριο που μάλλον θα γίνει σε ένα μήνα περίπου, με βασικό θέμα την αδυναμία της Αυτοδιοίκησης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μετά τις νέες περικοπές και τα κονδύλια που προβλέπει ο προϋπολγισμός. 

Όλες οι παρατάξεις τοποθετήθηκαν θετικά στο ύστατο όπλο που μένει στους αυτοδιοικητικούς, άλλος βέβαια με πιο σκληρούς τόνους και άλλος με πιο διστακτικούς. Δανιηλίδης, Τζανακούλης, Κυρίζογλου, Μαραβέλιας, Ουσουτζόγλου Τζόκας και Καλλίρης ήταν κατηγορηματικοί: “να συγκληθεί συνέδριο με συγκεκριμένη εισήγηση από το ΔΣ της ΚΕΔΕ: παραιτήσεωνλων των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων της χώρας”. 

Ασκουνης και Κοιμήσης φάνηκαν πιο διστακτικοί τονίζοντας αυτό που ανέφεραν και κάποιοι άλλοι ομιλητές δηλαδή την ωρίμανση της ιδέας. Παρά τις ενστάσεις όμως των δύο της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ η επιθυμία του ΔΣ να προχωρήσει σε παραιτήσεις σύσσωμης της αυτοδιοίκησης αποτυπώθηκε κατηγορηματικά.

Επίσης κατηγορηματικά έθεσαν όλοι το θέμα της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα της επιτροπείας.

Ο κ. Καλλίρης Δήμαρχος Ζωγράφου τόνισε ότι ακόμη και η χρήση των συγκεκριμένων λέξεων στην περιγραφή της επιτροπής ελέγχου που ψηφίστηκε δείχνει τις προθέσεις απαξίωσης και την πρόκληση εναντίον της Αυτοδιοίκησης 

Ο κ. Ασκούνης έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας καθώς είναι όπως είπε, κατοχυρωμένη η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Ο κ. Δανιηλίδης πρότεινε μάλιστα να γίνει άμεσα προσφυγή και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Λίγο πριν ο κ. Ασκούνης έθεσε θέμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης στις σχέσεις της Κυβέρνησης με την ΚΕΔΕ καθώς όπως είπε παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού κ. Σταϊκούρα για συνάντηση πριν από τον προϋπολογισμό κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. 
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ περιέγραψε ένα πρωτοφανές κυνηγητό της ΚΕΔΕ στο Υπουργό, που εκείνος εμφανώς προσπάθησε να αποφύγει την συνάντηση και όταν συναντήθηκαν στους διαδρόμους της βουλής τους είπε “περάστε από βδομάδα”.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.