.Μήνυμα του Κ. Παπούλια με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις

Παράνομη και προκλητική θεωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, από την Τουρκία, σε μήνυμα που έστειλε στον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

«Τη στιγμή κατά την οποία τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) παραβιάζονται κατά παράνομο και προκλητικό τρόπο από την Τουρκία, επιθυμώ να σας διερμηνεύσω την ομόθυμη συμπαράσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας και του συνόλου του ελληνικού λαού» τονίζει ο κ. Παπούλιας στο μήνυμά του και υπογραμμίζει την ανάγκη η ΕΕ να συμπαρασταθεί στη Κύπρο.

«Εκφράζω την ευχή και προσδοκία να έχουν θετικό αποτέλεσμα οι ενέργειες που η κυβέρνησή σας αναλαμβάνει προς αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, ελπίζοντας συνάμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της».

.Από το δέος της Σφίγγας σε ένα νέο αίνιγμα στην Αμφίπολη

Δέος προκαλεί το μαρμάρινο κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αμφίπολη. Η μαρμάρινη κεφαλή της Σφίγγας εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της αποχωμάτωσης του τρίτου θαλάμου του τύμβου σε βάθος 5,20 μ. από την κορυφή της θόλου, σε αξιοσημείωτη απόσταση από την είσοδο του ταφικού μνημείου. 

Πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης, ενώ βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών. Πάντως η νέα ανακάλυψη δεν έχει φέρει μόνο χαμόγελα στο επιτελείο της αρχαιολογικής ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη. Και αυτό διότι το σημείο στο οποίο βρέθηκε η μαρ... περισσότερα »

.«Είχα ελέγξει τα φρένα μου»

«Δεν έπιασαν τα φρένα» υποστήριξε ο οδηγός της νταλίκας που προκάλεσε την καραμπόλα σήμερα το πρωί στην Εθνική και παρέσυρε στο… διάβα της 12 αυτοκίνητα, σύμφωνα με τον Alpha. 

Παρόλα αυτά, ο άνδρας λέει ότι πριν ξεκινήσει για το δρομολόγιο… του τρόμου, «είχα ελέγξει τα φρένα του φορτηγού, όλα» και συμπληρώνει πως αν δεν είχε ρίξει το όχημα στο κράσπεδο «θα σκότωνα 500 άτομα». 

Λίγο νωρίτερα, πολλοί άνθρωποι βίωσαν το φόβο και την αγωνία, καθώς η νταλίκα παρέσερνε οχήματα και το ένα έπεφτε πάνω στο άλλο. «Θα σκοτωνόμουν» λέει ένας οδηγός. «Άκουσα θόρυβο και προσπαθούσα να κρατήσω το αμάξι μου. Με χτυπούσε ένας από εδώ, άλλος από εκεί», τονίζει μια γυναίκα οδηγός.

Στο μεταξύ, μάρτυρες υποστηρίζουν ότι τα σακιά με αλεύρι με τα οποία ήταν φορτωμένη η νταλίκα δεν ήταν δεμένα με ιμάντες, κάτι το οποίο ερευνάται. Όσον αφορά στο όχημα πάντως, ο οδηγός της νταλίκας υποστηρίζει πως είχε περάσει ΚΤΕΟ τον Μάιο, πριν πέντε μήνες δηλαδή.

 Στο ερώτημα πως γίνεται να υπήρχαν σπασμένα φρένα, απαντά άνθρωπος του ΚΤΕΟ, ο Αντώνης Φόρος, λέγοντας: «Σε καμία περίπτωση δε δίνουμε άδεια για ένα χρόνο. Πιστοποιούμε για εκείνη τη στιγμή την καταλληλότητα του οχήματος».

.Αναζητούνται νέες ισορροπίες...

Το απρόβλεπτο στην πολιτική είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Η κυβέρνηση, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, επεδίωξε μια «οργανωμένη επανεκκίνηση», με σταθερότητα και χωρίς εκλογολογία, μέχρι την έναρξη της συζήτησης για την εκλογή Προέδρου. Δυστυχώς τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα ήθελε.

Η ανατροπή έγινε από την αντίδραση των αγορών και των δανειστών στο κυβερνητικό «σχέδιο εξόδου» από την κρίση. Ανέτρεψε όλο τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και δημιούργησε αμφιβολίες και αντιδράσεις στο εσωτερικό της. Ενώ επανήλθαν στο προσκήνιο οι εκτιμήσεις για αιφνίδιες και ραγδαίες εξελίξεις τον Νοέμβριο κ.λπ. 

Το πολιτικό περιβάλλον «ξαναστράβωσε» και επανήλθε στην προ «ψήφου εμπιστοσύνης» κατάσταση, επί τα χείρω... Τώρα η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη σε μια πιο ρεαλιστική επανατοποθέτηση του μεταμνημονιακού αφηγήματός της. Να υπερβεί το «εμπόδιο» της αξιολόγησης -που δεν θα είναι εύκολη-, καθώς μέχρι στιγμής οι διευκολύνσεις που επιδιώκει δεν έχουν γίνει αποδεκτές.

Οι δυσκολίες για μια κυβέρνηση δικομματικού συνασπισμού, με επισφαλείς πια ισορροπίες, που έχει χάσει την προωθητική δυναμική της (βλέπε δημοσκοπήσεις) είναι μεγάλες, όταν τα ζητούμενα είναι μειώσεις μισθών και απολύσεις στο Δημόσιο, εργασιακά, ασφαλιστικά και ελλείμματα, δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά, με ανοιχτό ακόμα το θέμα των stress tests των τραπεζών.

Από την άλλη, δεν είναι καθόλου εύκολη και η διαπραγμάτευση για το πλαίσιο της «επόμενης ημέρας», τη διευθέτηση του χρέους και τις συνεπακόλουθες δεσμεύσεις. Ο χρόνος είναι περιορισμένος. Και δεν ξέρουμε ακόμα και εάν οι δανειστές θέλουν να «κλείσουν» το θέμα μέχρι το τέλος του χρόνου. Για όλα αυτά οι ασάφειες έχουν διευρυνθεί;

Ιδίως μετά τη σκληρή αντίδραση των αγορών και των δανειστών στο αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης. Φυσιολογική ήταν η πρόκληση ενός «σοκ» στο εσωτερικό της κυβέρνησης, το οποίο είναι εμφανές και σε τρέχοντα θέματα: από την καθυστέρηση των ρυθμίσεων για τις δόσεις των οφειλών μέχρι τα «κόκκινα δάνεια» κ.λπ., που αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο τα ληξιπρόθεσμα που «πνίγουν» ανθρώπους και επιχειρήσεις. Ετσι δεν «προχωράμε»!

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.