.Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων σε τρία επίπεδα


Ένα νέο σύστημα αξιολόγησης τριών επιπέδων για όλους ανεξαιρέτως τους δημοσίους υπάλληλους σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με Γάλλους εμπειρογνώμονες.

Στόχος του Υπουργείου είναι εντός του επόμενου μήνα το νέο νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ενώ η καθολικού τύπου διαδικασία θα διεξάγεται σε τρία επίπεδα και θα αρχίσει από φέτος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Έθνος» η νομοθετική ρύθμιση θα περιλαμβάνει τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, αλλά και τα κριτήρια αξιολόγησης των ικανοτήτων του προσωπικού που θα επιφέρουν σαρωτικές μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Η διαδικασία της αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί κατ' αρχάς στους υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα και κατόπιν θα ακολουθήσουν οι δημόσιοι φορείς.

1o επίπεδο: Προσωπικός φάκελος


Αρχικά, στο μικροσκόπιο θα μπουν πτυχία, σεμινάρια, δεξιότητες , όπως χρήση Η/Υ, ξένες γλώσσες κλπ, τόσο για τη νομιμότητά τους όσο και για την επικαιροποίησή τους.

2ο επίπεδο: «Χαρτογράφηση» ικανοτήτων


Το τελικό επαγγελματικό προφίλ των υπαλλήλων, η «ακτινογραφία» των ικανοτήτων του προσωπικού, θα διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο στην τοποθέτησή τους, καθώς και στη μελλοντική στοχοθεσία που θα έχει ο κάθε υπάλληλος, αφού θα τοποθετείται σε περίγραμμα θέσης που θα έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Στη συνέχεια σε κάθε υπουργείο θα οριστούν υπάλληλοι ως ελεγκτές του παραγόμενου έργου, οι οποίοι θα συμβάλουν στον προσδιορισμό των ετήσιων στόχων, από την επόμενη χρονιά.

3ο επίπεδο: Μέτρηση παραγωγικότητας

Η τρίτη φάση περιλαμβάνει μέτρηση της παραγωγικότητας που θα γίνεται ετησίως από το 2014, για να εξακριβωθεί η επίτευξη των στόχων που θα τεθούν ανά υπάλληλο και οργανική μονάδα. 

Οι υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης δεν θα δώσουν εξετάσεις ενώ διαφορετική μέθοδος αξιολόγησης θα υπάρξει για τους γενικούς διευθυντές ή για εργαζόμενους με μεγάλη προϋπηρεσία.

.Φτωχαίνουμε έξι φορές πιο γρήγορα από ό,τι στην Ευρώπη


Με εξαπλάσιο ρυθμό αυξάνεται η φτώχεια στη χώρα μας, η οποία προσεγγίζει τα βαλκανικά κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ, σε σχέση με τον αντίστοιχο στα κράτη - μέλη της Ε.Ε., όπως διαπιστώνει στην ετήσια έκθεσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η έκθεση του επίσημου κρατικού φορέα του υπουργείου Εργασίας που παρουσιάζει ηΕλευθεροτυπία και αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το επόμενο δεκαήμερο, κάνει ορισμένες «προκλητικές» διαπιστώσεις για τα χαρακτηριστικά και τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

Η έκθεση παρατηρεί ότι η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από έντονη ανακατανομή εισοδήματος. Παρότι τα χρόνια προ της κρίσης υπήρξε σοβαρή αύξηση του ΑΕΠ, δεν παρατηρήθηκε ουσιαστική μείωση της ανισοκατανομής αυτής. 

Αν και τα στοιχεία αφορούν την πρώτη περίοδο της κρίσης, αν συγκριθεί ο κίνδυνος φτώχειας του συνολικού πληθυσμού και των ομάδων του πληθυσμού ανάλογα με τη θέση στην αγορά εργασίας, το μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζουν οι άνεργοι.

Το 2011 στην Ε.Ε. το 65,3% των ανέργων αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας. Οι χώρες με υψηλότερα ποσοστά του μέσου ευρωπαϊκού όρου είναι οι Βουλγαρία, Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Ρουμανία και Βρετανία. Οι άνεργοι στη Γερμανία αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας στην Ε.Ε.(82,3%), ενώ στην Κύπρο τον χαμηλότερο (52%). Στην Ελλάδα το 64,1% των ανέργων αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας.

Η τάση αυτή ήταν αυξητική και προ της κρίσης αλλά μεγάλη αύξηση του κινδύνου της φτώχειας διαπιστώνεται μεταξύ 2010 και 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα των ανέργων είναι η μόνη πληθυσμιακή ομάδα για την οποία ο κίνδυνος φτώχειας στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, κυρίως λόγω της ηλικιακής διάρθρωσης της ανεργίας στην Ελλάδα και του προστατευτικού δικτύου της οικογένειας.

Το 12,9% των εργαζομένων στην Ε.Ε. το 2011 αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 17,6% (6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο στην Ε.Ε.). Το υψηλότερο ποσοστό παρουσιάζεται στη Βουλγαρία (34,1%) και το χαμηλότερο στη Φινλανδία (4,9%).

Οι χώρες με υψηλότερα ποσοστά του μέσου όρου είναι οι Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία και Ρουμανία.

. «Μας υβρίζει το γελοίο ανθρωπάκι που ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ»


Θέλει να γίνει αρεστός σε Αμερικανούς και Σιωνιστές, λέει η Χρυσή Αυγή

Με μία ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση απάντησε η Χρυσή Αυγή στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στο κόμμα, από το βήμα εκδήλωσης στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Columbia. 

«Το γελοίο ανθρωπάκι που ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ υβρίζει την Χρυσή Αυγή για να γίνει αρεστός σε Αμερικανούς και Σιωνιστές. Μόνη λύση για την Ελλάδα είναι μια Εθνική ηγεσία και όχι οι ξεφτιλισμένοι πολιτικάντηδες που προσκυνάνε την ανθελληνική πολιτική των ΗΠΑ», αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος.

Την οργισμένη απάντηση της Χρυσής Αυγής προκάλεσε η δήλωση του κ. Τσίπρα, κατά την ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ότι «στο Κοινοβούλιο της χώρας μου είμαστε υποχρεωμένοι κάθε μέρα να καθόμαστε απέναντι από μια πτέρυγα των Ναζί κακοποιών που προωθούν τον αντισημιτισμό και χαιρετούν όπως ο Αδόλφος Χίτλερ».

.Πτώση στα ελληνικά εισοδήματα


Το 2012 τα εισοδήματα των Ελλήνων μειώθηκαν κατά 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση οφείλεται κατά 11,3% στις περικοπές μισθών, κατά 10,2% στην απώλεια κοινωνικών παροχών και κατά 17,7% στην αύξηση των φόρων στο εισόδημα και την περιουσία.
Την ίδια ώρα σημαντικές απώλειες εισοδήματος, ειδικά για μισθωτούς με παιδιά, προκύπτει από την παρακράτηση φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης σε μισθούς και συντάξεις που θα καταβληθούν στους δικαιούχους από την 1η Ιανουαρίου, με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα μισθωτών.
Επίσης, καθιερώνονται τρεις συντελεστές φορολόγησης: 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ και 42% για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

.Μέρκελ: Η Γερμανία έχει "μια διαρκή ευθύνη για τα εγκλήματα του εθνικοσοσιαλισμού"


H Γερμανία έχει "μια διαρκή ευθύνη για τα εγκλήματα του εθνικοσοσιαλισμού", δήλωσε σήμερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ λίγες μόλις ημέρες πριν από την 80ή επέτειο της ανόδου στην εξουσία του Αδόλφου Χίτλερ.

 "Φυσικά, έχουμε μια διαρκή ευθύνη για τα εγκλήματα του εθνικοσοσιαλισμού, για τα θύματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και πάνω από όλα, επίσης, για το Ολοκαύτωμα", αναφέρει η Μέρκελ σε μηνυμά της που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της, ενώ την Τετάρτη είναι η επέτειος της ανόδου στην εξουσία του Αδόλφου Χίτλερ, στις 30 Ιανουαρίου του 1933.

.Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε τρεις νέες δημοσκοπήσεις


Προβάδισμα στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που παρουσιάζονται στον αυριανό τύπο. Σε δημοσκόπηση της ΜRΒ, που δημοσιεύει η Real News, η ΝΔ προηγείται με μια μονάδα συγκεντρώνοντας το 23,1% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ. Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 9,2%, το ΠΑΣΟΚ 5,5%, οι ΑΝΕΛ 4,9%, η ΔΗΜΑΡ 4,4% και το ΚΚΕ 4,3%. 

Μιάμιση μονάδα προβάδισμα στη ΝΔ δίνει η δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ που δημοσιεύει το "Πρώτο Θέμα", καθώς συγκεντρώνει το 24,9% έναντι 23,4 του ΣΥΡΙΖΑ. Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 9,7%, το ΠΑΣΟΚ 8,6%, οι ΑΝΕΛ 6,6%, το ΚΚΕ 5,2% και η ΔΗΜΑΡ 4,8%.

Σύμφωνα με την ΜRΒ, ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού από το 44% των ερωτηθέντων, ο Αλέξης Τσίπρας από το 26%, ενώ κανέναν από τους δύο επιλέγει το 27,5%. 

Ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει και τις θετικότερες γνώμες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας, ο Φώτης Κουβέλης, ο Πάνος Καμμένος, η Αλέκα Παπαρήγα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Προβάδισμα σε ΝΔ δείχνει και η δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για το Βήμα της Κυριακής, κάμψη εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ βελτιωμένα εμφανίζονται τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ.

Το 22,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψήφιζε ΝΔ εάν είχαμε σήμερα νέες βουλευτικές εκλογές, το 21,2% θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ, το 10,5% Χρυσή Αυγή, το 7,2% ΠΑΣΟΚ, το 5.5% ΚΚΕ, το 4,8% ΔΗΜΑΡ και το 4,6% Ανεξάρτητους Έλληνες. 

.Τα μικρόβια προστάτες των ...τροφίμων!


Τα μικρόβια μπορούν να γίνουν προστάτες των... τροφίμων! Οσο περίεργα κι αν ηχεί αυτή η πρόταση στα αυτιά μας, δεν παύει να αποτελεί πραγματικότητα. 
Μια πραγματικότητα που προέκυψε μέσα από μια μακροχρόνια έρευνα επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Η ερευνητική ομάδα του τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΠΘ ανακάλυψε έναν -πρωτοποριακό και μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο- τρόπο που μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε, αν και κατά πόσο, ένα τρόφιμο έχει υποστεί μικροβιακή αλλοίωση: Τη χρήση ενός χρονοθερμοκρασιακού δείκτη μικροβιακής μορφής για την παρακολούθηση της ποιότητας και της ασφάλειας του τρόφιμου.

Ο "δείκτης" αυτός είναι ουσιαστικά ένα... μικρόβιο, ασφαλές για τον άνθρωπο. Βρίσκεται σε μια ειδική "συσκευασία", η οποία τοποθετείται πάνω στη συσκευασία του τροφίμου. 

Αν για οποιοδήποτε λόγο το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται το τρόφιμο γίνει ευνοϊκό για την "ανάπτυξη" του μικροβίου, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο ίδιο το τρόφιμο.

"Προσομοιάζουμε δηλαδή τη μικροβιακή αλλοίωση" εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Χημείας και Φυσικοχημείας Τροφίμων του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Μπιλιαδέρης και προσθέτει: 

"Μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο οι χημικοί δείκτες (χημικές και φωτοχημικές ετικέτες) που άλλαζαν χρώμα όταν κάτι "δεν πήγαινε καλά". Εμείς καταφέραμε να δημιουργήσουμε μικροβιακούς δείκτες που έχουν πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια".

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ένας τέτοιος δείκτης θα μπορούσε να χρησιμεύει ως "συναγερμός" για μεγάλες ποσότητες τροφίμων, κυρίως ευπαθών, που το μόνο που έχουν ως δικλείδα ασφαλείας είναι η ημερομηνία λήξης του προϊόντος.

Ίσως σε λιγότερο από δύο χρόνια η εν λόγω έρευνα θα μπορεί να είναι παντελώς ολοκληρωμένη και έτοιμη να αξιοποιηθεί από τη βιομηχανία. Το κόστος κατασκευής του μικροβιακού δείκτη είναι χαμηλό και αντιστρόφως ανάλογο της αξιοπιστίας του.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.