.Παράδειγμα προς μίμηση

Δεν είναι απλώς ότι απεβίωσε ένας πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι η ξεχωριστή ποιότητα του εκλιπόντος. Η απώλεια αποκτά πολύ μεγαλύτερη αξία στη σημερινή συγκυρία του ισοπεδωτικού μηδενισμού των πάντων από μια εξαθλιωμένη κοινωνία, η οποία πορεύεται χωρίς πυξίδα και έχει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη για πρότυπα ήθους και αξιοπρέπειας.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε πατριώτης, με τη βαθιά έννοια του όρου. Ούτε προκλητικός ήταν ούτε λαϊκιστής. Ανθρωπος χαμηλών τόνων, δεν διολίσθησε σε εθνικιστικές κορώνες. Αντιθέτως, εξέπεμψε το πλέον προοδευτικό μήνυμα ανεκτικότητας και συνύπαρξης όταν υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Οδυσσέα Τσενάι να κρατήσει την ελληνική σημαία. «Ελληνες είναι όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας, όπως είπε ο Ισοκράτης», είχε πει τότε, αναφερόμενος στον αλβανικής καταγωγής αριστούχο μαθητή.

Με βαθιά μόρφωση και καλλιέργεια, πρόβαλε με σπάνια ρητορική δεινότητα τα πιστεύω του, αναδεικνύοντας πάντα το εθνικό συμφέρον. Σε κάποιους που –όχι τώρα, αλλά παλαιότερα– τον επέκριναν για την πολιτική του διαδρομή, πρέπει κανείς να υπενθυμίσει ότι ο Κωστής Στεφανόπουλος δεν έριξε κυβέρνηση. Αποχώρησε από το κόμμα με το οποίο διαφωνούσε, όπως είχε δικαίωμα να κάνει, ίδρυσε το δικό του και στην πορεία στήριξε την κυβέρνηση ενός πολιτικού με τον οποίο είχε συγκρουσθεί, διότι έκρινε ότι αυτό επέβαλε το εθνικό συμφέρον. Δεν αναζήτησε και δεν έλαβε υπουργικό θώκο, όπως ίσως θα έκαναν οι περισσότεροι. Εκανε αυτό που θεώρησε εθνικά ορθό.

Ιδεολογικά ήταν ένας συντηρητικός πολιτικός. Παραδοσιακός δεξιός. Αλλά, σε πείσμα κάποιων που αυτοχαρακτηρίζονται «προοδευτικοί», απέδειξε –πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θητεία του στην Προεδρία– ότι ήταν πραγματικά κοντά στον λαό και πως καμία ιδεολογία δεν μονοπωλεί το ήθος. Οτι πρόκειται για μια σπάνια, δυστυχώς, αρετή που αφορά ανθρώπους, όχι παρατάξεις.

Ο σεμνός πολιτικός που έκανε βόλτες με το ποδήλατο στην Πάτρα, ο προσηνής και ευγενικός πρόεδρος που ζητούσε συγγνώμη από τους ενοίκους της πολυκατοικίας του για τις δυσκολίες που τους δημιουργούσαν οι άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας ήταν υπόδειγμα αξιοπρέπειας. Οταν εξελέγη στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, επέλεξε να μην εισπράττει τη βουλευτική του αποζημίωση, αρνήθηκε να λάβει τα αναδρομικά που εδικαιούτο, επέστρεψε στο κράτος κρατικές και ιδιωτικές επιχορηγήσεις που έλαβε αλλά δεν χρησιμοποίησε.

Αυτές οι συμβολικές κινήσεις έδειχναν την ποιότητα του ανθρώπου και έστελναν τα σωστά μηνύματα. Οταν έτσι συμπεριφέρεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπορεί να απαιτήσει ανάλογο ήθος και από την κοινωνία.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους πολίτες, αλλά και τους πολιτικούς. Ο πρόεδρος που κάθε γονιός μπορούσε να δείξει στα παιδιά του και, με το χέρι στην καρδιά, να τους πει «αυτός είναι ο πρώτος πολίτης της πατρίδας μας».
 

.Το «τέλος» του Αλέξη Τσίπρα…

Ένας άνθρωπος που ανέβηκε στην εξουσία με ψέμματα, ένας λαός που τον πίστεψε και μια πραγματικότητα που απέχει μίλια από αυτό που περίμενε, αποτελούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό με ελάχιστο προσδόκιμο ζωής, μια συνταγή αποτυχίας.
 Απ’ όσο μπορούμε πλέον να δούμε τα γεγονότα και τις εξελίξεις ψύχραιμα και με
καθαρή ματιά, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το τέλος αυτής της ιστορίας που
στολίστηκε με ροδοπέταλα φτάνει στο τέλος της από μέρα σε μέρα, από βδομάδα σε εβδομάδα. 

Ο λόγος είναι άλλωστε απλός: “Μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ ή πολλούς για λίγο” κατά τη γνωστή ρήση και στην προκειμένη περίπτωση έχουμε τον άνθρωπο που κορόιδεψε πολλούς. Το “λίγο” της Ιστορίας φαίνεται να είναι κοντά στα 2 χρόνια, πολύτιμη περίοδος που θα μπορούσε να αλλάξει κυριολεκτικά το μέλλον της Ελλάδας αν δεν είχαμε μπει σε αυτήν περιπέτεια λαϊκισμού, αλαζονείας, τσάμπα μαγκιάς και χιλίων άλλων κοσμητικών επιθέτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται σύντομα να καταγραφεί ως το “μοιραίο λάθος” του
ελληνικού λαού και δεν είναι το πρώτο ομολογουμένως αλλά εύχομαι το τελευταίο.
Την ώρα που τελειώνει ένας κύκλος όπως είναι ας πούμε ένα ημερολογιακό έτος,
είναι η στιγμή που “κάνουμε ταμείο”.

 Και τούτη την ώρα μετά βεβαιότητας
μπορούμε να πούμε ότι “το Ταμείον είναι μείον” και ότι περάσαμε σαν λαός μια
παντελώς αχρείαστη περιπέτεια προς τέρψη και ευχαρίστηση ενός λαοπλάνου
τυχοδιώκτη, χωρίς κανένα σχέδιο, ενός ανθρώπου που δηλητηρίασε τα μυαλά των
ανθρώπων με ρομαντικές φανφάρες και ποιητικού τύπου υπερβάσεις. Λυπηρό και τραγικό αλλά είναι πλέον καταγεγραμμένη η πορεία της Ελλάδας από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα και οι αριθμοί δεν κάνουν λάθος. Η πραγματικότητα δεν εξωραΐζει γινάτια.

Ο επαναστατικός οίστρος του Αλέξη Τσίπρα ως έκφραση εφηβικής αρρώστιας
φτάνει στο τέλος του, λόγω της σφοδρότατης σύγκρουσης με την πραγματικότητα. Ο μικρόκοσμος στον οποίο φαντάστηκε ότι όλα θα κυλούν ομαλά και “αριστερά” ή “κομμουνιστικά” διαλύθηκε απότομα. Αυτό σε κάποια άτομα θα μπορούσε να προκαλέσει μέχρι και σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές αλλά τι σημασία πια έχουν όλα αυτά για ένα μόνο άτομο όταν ολόκληρος λαός πεπλανημένος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας προσπαθώντας να επιβιώσει από πολύ απλά καθημερινά προβλήματα ενώ δεν το συνήθιζε.

Η καθημερινή ζωή του μέσου έλληνα μετατράπηκε ξαφνικά σε έναν αγώνα
επιβίωσης ενάντια στην Κυβέρνηση και το Κράτος, ενάντια στην σύγχυση που ο
Αλέξης απλόχερα προσέφερε ελλείψει σχεδίου, μια εκδοχή της αναρχίας που
υπερασπιζόταν από τα μαθητικά του χρόνια, μια περίληψη του τί θα πει Αριστερά
που προσπαθεί να επιβληθεί στη σύγχρονη εποχή ενώ είναι βγαλμένη από τα
σπάργανα του πρώιμου 20ου αιώνα. Ένα κράμα ψεύτικης αντιδραστικότητας εφήβου συνδυασμένης με πρότυπα και ρυθμούς πολύ μπροστά από την εποχή στην οποία κάτι τέτοιες ιδέες ευδοκίμησαν.

Ασχετοσύνη και μετριότητα συνθέτουν τον επίλογο του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα του 2016 που σαν μείζον γεγονός αναμένει την επίθεση των μπαχαλάκηδων κάθε Νοέμβρη στις 17. Άλλα παιδάκια κι αυτά με πλείστα απωθημένα και προβλήματα, όχι όμως οικονομικής φύσεως.

Το τέλος αυτής της ιστορίας γράφεται δυστυχώς με νούμερα, με ποσά που
αποτυπώνονται σε πραγματικό και όχι φαντασιακό χρήμα. Σίγουρα δεν θα τα
πληρώσει ο Αλέξης από την τσέπη του, σίγουρα θα φύγει έτσι “απλά” όπως ήρθε. Το ξέρουν όλοι, το ξέρει και ο ίδιος. Ένα μπερδεμένο παιδί που άργησε να ξεφύγει από την εφηβεία του και τώρα ένας ολόκληρος λαός καλείται να πληρώσει τα “σπασμένα” της απότομης ενηλικίωσής του.
Μας άξιζε…(;)

Ο Αθάνατος

.Τέλος εποχής στα κρατικά μονοπώλια…

Οι δανειστές το επανέλαβαν ξεκάθαρα. Θέλετε κρατικές επιχειρήσεις; Τολμήστε το. Αλλά μετά την αποκρατικοποίηση. Βάλτε πρώτα τέλος στα κρατικά μονοπώλια. Και ανοίξτε τις αγορές ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου, νερά, μεταφορές. Η κυβέρνηση φαίνεται πως μέτρησε τις δυνάμεις της και (όπως μαθαίνω) θεωρεί ότι αντέχει το γκρέμισμα των κρατικών μονοπωλίων. Ίσως επειδή βλέπει πως δεν υπάρχει άλλη δίοδος για επενδύσεις.

Φθάσαμε στο αμήν με το αποτυχημένο κράτος "επιχειρηματία". Ένα αλλοπρόσαλλο και ανίκανο "επιχειρηματία" που όχι μόνο παρεμβάλλεται αρνητικά στην αγορά αλλά στρεβλώνει και την οικονομία…

Το "αμήν" συμπίπτει (χρονικά) και με τις επιτακτικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας καθώς ψάχνει να βρει δουλειές στα παιδιά της που τα τρώει η μετανάστευση.
Είμαστε -χωρίς αμφιβολία- το μοναδικό πολιτικό και οικονομικό φαινόμενο στον πλανήτη με κρατικά μονοπώλια σε ρεύμα, φυσικό αέριο, νερά, μεταφορές, λιμάνια και αεροδρόμια μονίμως ζημιογόνα και τις κυβερνήσεις να σφάζονται… για να τα κρατήσουν όρθια!!!.
Ο λόγος είναι ένας εδώ και μισό αιώνα. Διορισμοί από πόρτες και παράθυρα με καρέκλες για τον κομματικό στρατό (όλων των χρωμάτων) με την "μουτσούνα" του συνδικαλιστή ή του συμβούλου...

Άρα "ευτυχώς" που πτώχευσε η Ελλάδα. "Ευτυχώς" που πέσαμε στα χέρια της Λαγκάρντ και του Σόιμπλε. "Ευτυχώς" που θα έρθουν τα πάνω- κάτω με την αποκρατικοποίηση. 
Ο κόμπος όμως έφθασε στο χτένι και για την κυβέρνηση. Σε συζητήσεις για το επενδυτικό περιβάλλον (προκειμένου να προσεχθεί και η Ελλάδα –μαζί με Βουλγαρία και Σκόπια- ως χώρος προσφοράς ευκαιριών στην Ανατολική Ευρώπη) προβάλλεται σαν προτεραιότητα και το άνοιγμα των κλειστών μας αγορών. 

Και ενώ πρόκειται για αμετάκλητη υποχρέωσή μας από το τρίτο μνημόνιο και από οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ "…δεν αντιδρά με την απαιτούμενη, από τις περιστάσεις, αποφασιστικότητα" ( μαθαίνω ότι λένε οι δανειστές).
Αυτήν την αδράνεια έρχεται τώρα να ανατρέψει το (ορατό πλέον) αδιέξοδο στις ιδιωτικές επενδύσεις που προκαλούν η φορολογική καταιγίδα 2016-2017, το στέγνωμα των πηγών χρηματοδότησης και τα capital controls. 

Σε επίπεδο πρωθυπουργού, 3-4 οικονομικών υπουργών και ενός υφυπουργού της σημερινής κυβέρνησης, τίθεται ήδη θέμα συνδυασμού των αποκρατικοποιήσεων με σπάσιμο των κρατικών μονοπωλίων και ουσιαστικό άνοιγμα των αγορών. 
Τα επιχειρήματα που βαρύνουν προς την κατεύθυνση αυτή είναι πολλαπλά και δεν ξεφεύγουν της προσοχής των συγκεκριμένων εισηγητών για το άνοιγμα της αγοράς. 
Μεταξύ των επιχειρημάτων κυριαρχούν τα υψηλά αποτελέσματα από την ιδιωτικοποίηση στις τηλεπικοινωνίες.

Οι σοβαρότατες επενδυτικές προοπτικές από την ιδιωτικοποίηση στις υποδομές και τις μεταφορές με κορυφαίες αυτές του ΟΛΠ, των 14 αεροδρομίων και των τρένων.
Η θετική υποδοχή και το κλίμα στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος (έστω και με περιορισμένο άνοιγμα) που προετοιμάζει ατμόσφαιρα συνέχισης στο σπάσιμο των κρατικών μονοπωλίων με πώληση του 17% της ΔΕΗ, της ΔΕΣΦΑ και σε επόμενη φάση της ΔΕΠΑ. 

Το επόμενο θετικό βήμα στον χώρο του φυσικού αερίου όπου, από τις αρχές Οκτωβρίου, η κάλυψη αναγκών (πέραν των υποχρεώσεων που επέλεξε να αναλάβει η ΔΕΠΑ) παρουσιάζεται με εξαιρετική υποδοχή και σχηματοποιεί επενδυτικό μέλλον στον τομέα. 
Η κινητικότητα όμως αυτή, της ιδιωτικής αγοράς στο ηλεκτρικό ρεύμα, στις υποδομές και (από τον προηγούμενο μήνα) στο φυσικό αέριο, δεν περνάει απαρατήρητη και για ένα ακόμη λόγο.
Μετά από την πολυετή αποβιομηχάνιση ο τομέας της ενέργειας (σε όλο το κύκλωμα) από την παραγωγή μέχρι την διακίνηση είναι ο μόνος προσφερόμενος ως "ατμομηχανή ταχείας αμαξοστοιχίας" προς την ανάπτυξη. 
Και να ποια είναι η εικόνα της άλλης πλευράς... (κομματική και συνδικαλιστική) που επιμένει στην διατήρηση των κρατικών μονοπωλίων και την συντήρηση των κλειστών αγορών. 

Οι σκηνές απείρου κάλους... (πριν από ένα μήνα) με πρωταγωνιστές τους συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας ΟΤΕ. 
Ενώ το κράτος υποχρεούται (από την δανειακή συμφωνία) να παραμείνει στον πρώην κρατικό ΟΤΕ μόνο με το 1% οι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας ΟΤΕ κατέβηκαν στους δρόμους όχι για δικά τους συμφέροντα… Όχι γιατί με το 1% χάνουν την άνεση να εκβιάζουν... το κράτος να βάζει βέτο σε ότι δεν τους αρέσει.

Αλλά (όπως εξηγούσαν με μανιφέστα) "...για να μην περάσει η απεμπόληση θεμελιωδών συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του λαού μας στις τηλεπικοινωνίες..." 
Το καταλάβατε καλά; Οι συνδικαλιστές του ΟΤΕ (στον δρόμο που χάραξαν οι Φωτόπουλοι της ΔΕΗ όταν προστάτευαν... τα συμφέροντα του λαού στο ηλεκτρικό ρεύμα) βγήκαν στα πεζοδρόμια γιατί πονάνε τα συμφέροντα του λαού... Τίποτε άλλο δεν θέλουν... Ας ξεριζώσει λοιπόν και το ζημιογόνο μονοπωλιακό κράτος ο ΣΥΡΙΖΑ . Δεν θα χάσει... Έχει όμως εδώ "τα κότσια" που δεν είχαν οι άλλοι; 

Γιώργος Κράλογλου

.Εάν ο Τσίπρας μείνει στο παιχνίδι...

Η αξιολόγηση θα κλείσει κοντά στην ώρα της. Τα εργασιακά (απολύσεις, συνδικαλιστικό, αφορολόγητο) θα πάνε όπου θέλει η Τρόικα. Η κινητικότητα στο κράτος μπαίνει γερά στο αυλάκι. Και ας λένε στην κυβέρνηση. Οι δανειστές δεν κατεβαίνουν σε εκλογές χωρίς να στριμώξουν αισθητά την Ελλάδα. Οπότε πρόβλημα (μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου) θα έχει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Αυτά που θα δώσει και εκείνα που θα πάρουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από το Eurogroup θα μοιάζουν σαν την παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του...
Γιατί οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν θα χαλάσουν τη ζαχαρένια τους... να κάνουν βιώσιμο το χρέος...

Θα βάλουν με κάθε τρόπο και το ΔΝΤ στην ελληνική υπόθεση. Με ό,τι σημαίνει αυτό για τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα. 
Το τρίτο μνημόνιο θα κλείσει με τους δανειστές να βάζουν τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι... στην Ελλάδα. Και με απλές ευχές για το χρέος (μετά το 2018) θα πάρουν πίσω ό,τι έχασαν στα δύο προηγούμενα μνημόνια.
Θα πάρουν πίσω ακόμη και τον χρόνο που έχασαν με τον Βαρουφάκη  με το δημοψήφισμα - παρωδία του Τσίπρα και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. 

Και ας βολεύτηκαν, όλοι τους, με τον Τσίπρα (μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ) πολύ περισσότερο από ό,τι ο Τσίπρας προσωπικά. 
Όσο ο Σόιμπλε παρατηρεί πως στην Ελλάδα ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει αριστερά... δεν θα κάτσει να ακούει τον Ομπάμα και όποιον άλλο χαϊδεύει (για δικούς του λόγους) τα αυτιά του Τσίπρα... 
Γι΄ αυτό δεν θα στολίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με λάβαρα... επιτυχίας του τρίτου μνημονίου και ρύθμισης του χρέους ώστε να διευκολύνει την κυβέρνηση στο ενδεχόμενο προώρων εκλογών μέσα στο 2017.

Ο χορός και τα νταούλια από Ευρώπη και ΔΝΤ θα παιχτούν μέχρι το τέλος. Μέχρι και το 2018. Υποχρεώνοντας και τον ίδιο τον Τσίπρα να μην ξεχνά τι σημαίνει αριστερά... 
Όλα αυτά βάζοντάς τα στη σειρά, το ένα μετά το άλλο, οδηγούν με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα αποτελέσει και ορόσημο για το οριστικό τέλος της αριστεράς "τύπου ΣΥΡΙΖΑ" στην Ελλάδα.
Εάν δεν το βάλει στα πόδια ο ΣΥΡΙΖΑ, με πρόωρες εκλογές μέχρι το καλοκαίρι του 2017, (πράγμα που τώρα δεν φαίνεται) θα αποβάλλει, εκ των πραγμάτων, το αριστερό αρκουδοτόμαρο... που σκεπάζει την πραγματικότητα του. 

Αλλά με τους δανειστές να εφαρμόζουν (στις δόσεις των δανεικών) το μαρτύριο της σταγόνας. Και το ΔΝΤ να έχει στην τσέπη το τέταρτο μνημόνιο αφαιρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το δικό του "γήπεδο". 
Και εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας δεν βγει από το "παιχνίδι" (με εκλογές) αλλά επιλέξει να φθάσει μέχρι τέλους θα υποχρεωθεί να παίζει στα εξής τρία γήπεδα μέχρι να λήξει το "άθλημα" τον Οκτώβριο του 2018. 

Το ένα γήπεδο είναι του ΔΝΤ που ναι μεν θα συνεχίσει να εισηγείται ρύθμιση του χρέους αλλά με μέτρα. Και τα μέτρα αυτά θα είναι κάτι παραπάνω αλλά όχι λιγότερα από 3 δισ. ευρώ. 
Το δεύτερο γήπεδο είναι των ενδιαφερομένων επενδυτών για τις 23 ιδιωτικοποιήσεις που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οφείλει να ολοκληρώσει το αργότερο σε 16 μήνες. Διαφορετικά θα στερέψουν τα δανεικά. Και ο Ντράγκι θα χαμογελάει όταν του μιλάμε για ποσοτική χαλάρωση. 

Το τρίτο γήπεδο είναι των ιδιωτών επενδυτών (Ελλήνων και ξένων) που θα κάθονται στις "εξέδρες" και θα περιμένουν τον Τσίπρα να βάλει "γκολ" με διάλυση του κράτους "επιχειρηματία" και ανάθεση συγκεκριμένων έργων που σήμερα κάνουν μόνες τους οι ΔΕΚΟ.  Θα περιμένουν επίσης αισθητές μειώσεις στο κόστος παραγωγής που σημαίνει αλλαγή στην φορολογική πολιτική και ανατροπή των σημερινών τιμολογήσεων  στην ενέργεια. 

Στα "γήπεδα" ΔΝΤ και επενδυτών, όμως, δεν κατεβαίνεις με "αριστερές εμφανίσεις". Αυτές που φοράς στο δικό σου "γήπεδο". Πρέπει να αλλάξεις. Αλλά για να διαλέξει "χρώμα" ο Τσίπρας έχει μόνο δύο εβδομάδες. Μέχρι το Eurogroup. Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Επειδή τα αριστεριλίκια τον δυσκόλεψαν και στον ανασχηματισμό πρέπει να κοιτάξει ξανά και την ομάδα... Αυτή που έφτιαξε δεν εγγυάται τίποτε. Με ένα-δυο "καταφερτζήδες" δεν "παίζεις" σε τέτοια γήπεδα... Θα το δείτε...

Γιώργος Κράλογλου 

.Περί πολιτικής παρακαταθήκης

Πολύς λόγος έχει γίνει και πολλά σχόλια έχει σηκώσει το δημοσίευμα με τίτλο «η πολιτική παρακαταθήκη του Κωστή Στεφανόπουλου δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη». Κάποιοι αναρωτήθηκαν ποια είναι αυτή η παρακαταθήκη και άλλοι χλεύασαν την προσφορά του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας.
Κάποιοι, εν μέσω μιας πολιτικής απαξίωσης που δεν έχει προηγούμενο, αγνοούν τους βασικούς όρους της πολιτικής. Μέσα στο βούρκο που η χώρα έχει κυλιστεί, μέσα στη βρομιά του πολιτικού συστήματος, στο ψέμα, τον κυνισμό, τον αριβισμό, έχουμε ξεχάσει κάποιες βασικές αρχές. Αυτές που θα έπρεπε να έχουν όλοι οι εκπρόσωποι του λαού. Ανιδιοτέλεια, συνέπεια λόγων και έργων, σοβαρότητα, ήθος, σεβασμό στον αντίπαλο και κυρίως, αποχώρηση την ώρα που πρέπει κι όχι να περιφέρονται κάποιοι σαν πολιτικά πτώματα και να παρεμβαίνουν εκεί που δεν τους σπέρνει.
Ο Κωστής Στεφανόπουλος είχε όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Ο νεκρός δεδικαίωται λένε για όσους αφήνουν τον μάταιο αυτό κόσμο, όμως, στην περίπτωση του πρώην Προέδρου είχε δικαιωθεί εν ζωή. Ας μας πουν όλοι όσοι κάνουν τώρα κριτική αν δεν ήταν όλα όσα περιγράφονται για το πώς έπρεπε να είναι το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Το γεγονός και μόνο ότι εν ζωή αναγνωρίστηκε από όλους, ακόμη και από πολιτικούς αντιπάλους, ως ένας πολιτικός με ήθος, είναι το καλύτερο παράσημο για τον Στεφανόπουλο.
Το γεγονός ότι έφυγε φτωχότερος απ' ότι μπήκε στην πολιτική είναι ένα παράσημο. Το γεγονός ότι έκανε πράξεις αυτά που έλεγε είναι παράσημο. Μην ξεχνάμε πως όταν η ΔΗΑΝΑ δεν εξέλεξε ευρωβουλευτή διέλυσε το κόμμα του και πήγε σπίτι του. Πόσοι θα το έκαναν αυτό;
Ακόμη και το γεγονός ότι υπηρέτησε τη ΝΔ πιστά, ακόμη και ότι ήταν... αντίπαλος και άσπονδος εχθρός του Κώστα Μητσοτάκη, κι αυτά είναι παράσημα.
Μήπως δεν είναι παράσημο ότι βγήκε Πρόεδρος για δεύτερη φορά με ιστορικό ρεκόρ ψήφων; Κι εν πάση περιπτώσει από τους πολιτικούς που έχουμε σήμερα ποιος μπορεί να συγκριθεί μαζί του; Οι θαμώνες των Εξαρχείων, αμόρφωτοι και άσχετοι; Ή μήπως οι πορφυρογέννητοι; 
Οι φωνακλάδες που βρίζουν στη Βουλή λες και είναι στην Τρούμπα ή μήπως οι ανόητοι σύμβουλοι και βουλευτές όλων των κομμάτων που ενδιαφέρονται μόνο για την προσωπική τους προβολή; Μήπως είναι κάτι σούργελα που κυκλοφορούν στο Κοινοβούλιο με τις... πυτζάμες ή εκείνοι που έχουν κάνει μόδα τη μιζέρια τους και δε φοράνε γραβάτα ή φέρονται σε υψηλούς προσκεκλημένους λες και είναι η παρέα τους στην ταβέρνα; Ή τέλος εκείνοι οι πολιτικοί που έπρεπε να είναι στην... Ψειρού αλλά είναι κάθε καλοκαίρι στην Ψαρού;

Πολιτική παρακαταθήκη δεν είναι όπως κάποιοι πιστεύουν μόνο το έργο που αφήνει κάποιος. Είναι και το ήθος του, η διαδρομή του, το πολιτικό ίχνος και το παράδειγμα που αφήνει. Αυτά όλα ήταν ο Κ. Στεφανόπουλος και δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Μακάρι και τώρα να υπήρχαν τέτοιοι πολιτικοί άνδρες κι όχι αυτό το χάλι στην ελληνική Βουλή και στο γενικότερο σύστημα.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.