Σταθερή γραμμή

Θα ήταν προκλητικά αναληθής ο ισχυρισμός από ελληνικής πλευράς ότι έχουμε εκπληρώσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας για διαρθρωτικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις. Είναι αρκετές και σημαντικές οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στον τομέα αυτόν και εξυπακούεται ότι σταδιακά θα πρέπει να συντονιστούμε με τα ισχύοντα στα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Θα ήταν, όμως, ασυγχώρητα αφελής η άποψη ότι οι διαφωνίες που έχουν ανακύψει με την τρόικα στη συγκεκριμένη φάση της διαπραγματευτικής διαδικασίας οφείλονται στις υστερήσεις και τις καθυστερήσεις μας στο θέμα των μεταρρυθμίσεων. Γιατί όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών επιχειρούν να εμφανίσουν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν και σε τομείς για τους οποίους είναι αναρμόδιοι, τότε είναι προφανές ότι κάτι άλλο υποκρύπτει η στάση τους.

Το θέμα της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχει αντιμετωπιστεί με υποδειγματικό τρόπο και επ' αυτού υπάρχει και η επιβεβαίωση των αρμόδιων διεθνών οργανισμών που προέβησαν σε σχετικούς ελέγχους. Πέραν τούτου το ΔΝΤ, που είχε θεωρηθεί υπεύθυνο για διαρροές περί του αντιθέτου σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, διέψευσε τα όσα του είχαν αποδοθεί.

Παρ' όλα αυτά ο Τόμσεν και οι συνεργάτες του επανήλθαν χθες με αυθαίρετους υπολογισμούς για τις κεφαλαιουχικές ανάγκες των συστημικών τραπεζών. Η σκοπιμότητα είναι προφανής. Με βάση τη λογική που προωθούν, η χώρα μας ενδέχεται να εμφανίσει δημοσιονομικό κενό κι αυτό σημαίνει πρόσθετη χρηματοδότηση και, κατά συνέπεια, νέο μνημόνιο.

Αλλά η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη από τον περασμένο Νοέμβριο πως ούτε μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, ούτε την υπαγωγή της σε νέο μνημόνιο θα αποδεχτεί. Κι αυτή η γραμμή θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα. Το αξιώνουν οι θυσίες του ελληνικού λαού και το επιβάλλει η δημοσιονομική πορεία της χώρας.

 ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ

.«Το θέμα των τραπεζών μεγάλο "αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα»

  Το θέμα των τραπεζών αποτελεί το «υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, με τη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών να είναι ακόμη αγεφύρωτη.

Αυτό επισήμανε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας, ότι η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να μεταφέρει το πρόβλημα στη συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Σημειώνεται, ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει ως συμβιβαστική λύση, να εξαιρεθούν από την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας, οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών έως ότου ολοκληρωθούν τα ευρωπαϊκά stress tests (έως το τέλος του έτους). 

Στο συγκεκριμένο μεσοδιάστημα, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης με βάση τα αποτελέσματα της Τραπέζης της Ελλάδος, και, εάν τυχόν υπάρξουν ανάγκες για επιπλέον κεφάλαια μετά τα ευρωπαϊκά stress tests, θα υπάρξει συμπληρωματική διαδικασία. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα δεσμευθεί ότι έως τότε δεν θα «πειράξει» τα χρήματα που βρίσκονται στο ΤΧΣ και ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ (11 δισ. ευρώ σε ομόλογα και 3 δισ. ευρώ σε ρευστό). 

Στόχος είναι να αποδεσμευθεί το ζήτημα των τραπεζών από τα υπόλοιπα της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η αποδέσμευση της δόσης.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, συναντάται αυτή την ώρα με την τρόικα, με αποκλειστικό αντικείμενο το ζήτημα των τραπεζών. 

.Θ. Παφίλης: Δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση συνεργασίας του ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Θανάσης Παφίλης. 
«Αν υπήρχε περίπτωση να συνεργαστούμε, θα το κάναμε από την πρώτη Κυριακή. Εμείς δεν χρησιμοποιούμε διπλή γλώσσα. Υπάρχει άβυσσος με τις πολιτικές δυνάμεις, που υπάρχουν σήμερα. Στο θέμα της αυτοδιοίκησης υπάρχει μια πλούσια εμπειρία. 

Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, είτε ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, ή τον ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησαν την ίδια πολιτική» λέει.

Σε ερώτηση για τη δέσμευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο υποψήφιους του ΚΚΕ, αν έχει αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο ο υποψήφιος του κόμματός του, ο κ. Παφίλης σημειώνει:

«O καθένας πρέπει να είναι επιφυλακτικός σε τέτοιες δηλώσεις που γίνονται εκ του ασφαλούς.
 Ο κ. Τσίπρας έχει μια μικρή αμνησία γιατί αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα είναι ότι σε σωματεία, ομοσπονδίες ακόμη και σε δήμους που είχε το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ συμμάχησε και με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για να ανατρέψει αυτή την κατάσταση. 
Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν υπήρχε, θα το λέγαμε πρώτοι εμείς».

.Λ. Φαμπιούς: Πιθανή η επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ που πρόκειται να συναντηθούν εκτάκτως στις Βρυξέλλες αύριο Πέμπτη για να συζητήσουν σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, ενδεχομένως να αποφασίσουν την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία αν δεν έχει υπάρξει «αποκλιμάκωση» μέχρι τότε, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Ο Φαμπιούς είπε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV ότι αυτού του τύπου τα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν πάγωμα θεωρήσεων αδειών εισόδου στην ΕΕ, πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων ιδιωτών και πάγωμα των συνομιλιών σχετικά με τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία. 

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Φαμπιούς πριν από τις συνομιλίες με τους ομολόγους του από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και άλλες χώρες στο περιθώριο της Συνόδου για τον Λίβανο στη γαλλική πρωτεύουσα.

.Στην Ελλάδα ο Γερμανός Πρόεδρος Γιοακίμ Γκάουκ

 Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί στην Ελλάδα, από σήμερα έως και  τις 7 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοακίμ Γκάουκ, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.  Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο κ. Γκάουκ θα επισκεφθεί το χωριό Λιγκιάδες των Ιωαννίνων, όπου τον Οκτώβριο το 1943 οι Γερμανοί είχαν εκτελέσει 81 κατοίκους, αλλά και την εβραϊκή κοινότητα.

.Οι τράπεζες κυριότερο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση

Το θέμα των τραπεζών αποτελεί το «υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, με τη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών να είναι ακόμη αγεφύρωτη. 

Αυτό επισήμανε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας, ότι η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να μεταφέρει το πρόβλημα στη συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. 

Σημειώνεται, ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει ως συμβιβαστική λύση, να εξαιρεθούν από την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας, ... περισσότερα »

.«Nτροπή για τη δημοκρατία ότι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ προλογίζει το βιβλίο του τρομοκράτη»

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ιωαννίνων, κ. Άννα Ασημακοπούλου, σχετικά με το γεγονός ότι το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των ιδρυτών της συνιστώσας «ΡΟΖΑ» κ. Νίκος Γιαννόπουλος προλογίζει το βιβλίο του τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι ντροπή για την δημοκρατία το γεγονός ότι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ προλογίζει το βιβλίο του τρομοκράτη, κατά συρροή δολοφόνου Δημήτρη Κουφοντίνα “ξεπλένοντας” τον ίδιο και τις πράξεις του.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται ως υποψήφιος πρόεδρος της Ε.Ε. και κατέχει τον θεσμικό ρόλο του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, συνεργασία του Αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης με συμπαθούντες την τρομοκρατία, δεν νοείται. Γιατί -εκτός των άλλων- διασύρεται η χώρα μας διεθνώς.

Άμεσα περιμένουμε από τον κ. Τσίπρα να αποδοκιμάσει και να απομακρύνει τον κ. Γιαννόπουλο από τον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματός του που αποδεδειγμένα έχουν τοποθετηθεί υπέρ των δολοφόνων της 17 Ν.

Ας σεβαστούν τουλάχιστον εμπράκτως, το αίμα των θυμάτων…».

.Στο επίκεντρο οι εκκρεμότητες

Πολιτική λύση από τους εταίρους της προσδοκά η Ελλάδα μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα σε σειρά κεντρικών ζητημάτων. Τα νέα δεδομένα θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Στουρνάρα στις 3μμ στο Μέγαρο Μαξίμου. Παραμένουν οι διαφωνίες στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα σε μια σειρά κομβικών ζητημάτων, με το χρόνο να πιέζει εν όψει του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας και πλέον η κυβέρνηση μειώνει τις προσδοκίες επιζητώντας τουλάχιστον μια δήλωση της τρόικας για επαρκή πρόοδο και αναμένοντας ότι λύση θα δοθεί με πολιτική από... περισσότερα »

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.