.Η μεγάλη σημασία των... «μικρών»

Η πρόσφατη τραγωδία στη Ρόδο έφερε στην επιφάνεια τα πολλά και ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική περιφέρεια. Προβλήματα τα οποία η κυβέρνηση μπορεί να λύσει, καθώς πολλά από αυτά δεν χρειάζονται πολλά χρήματα. Ο καθαρισμός των ρεμάτων, το ξήλωμα των αυθαίρετων κατασκευών, η προώθηση μικρών έργων υποδομής είναι ορισμένες κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή των κατοίκων μιας κωμόπολης ή ακόμη και ενός χωριού και να τους προστατεύσουν από τις θεομηνίες.

Για όλα αυτά δεν χρειάζεται καμιά τρόικα, κανένα νέο δάνειο, κανένα νέο μνημόνιο. Πολιτική βούληση, συντονισμός δράσης και ιεράρχηση προτεραιοτήτων είναι οι τρεις βασικοί άξονες πάνω στους οποίους μπορεί να οικοδομηθεί μία πολιτική ικανή να αλλάξει το κλίμα πρωτίστως στην περιφέρεια. Οι πολίτες, που έχουν πιεστεί οικονομικά τα τελευταία χρόνια, θα επιβραβεύσουν την κυβέρνηση που θα ασχοληθεί με τα λεγόμενα μικρά. 

Τα μακροοικονομικά, το όραμα για μια νέα Ελλάδα, για καλύτερες αμοιβές, μισθούς και συντάξεις είναι καλά και ορθά προβάλλονται. Δεν είναι όμως μόνον αυτά. Η καθημερινότητα είναι εξίσου σημαντική για τον καθένα, πόσω μάλλον όταν αυτή η καθημερινότητα κινδυνεύει από μια έντονη βροχή.

Με τη λήξη και αυτής της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για τη δόση του 1,1 δισ. ευρώ και επειδή ξεκινά σε λίγες εβδομάδες η νέα χρονιά, ίσως είναι απαραίτητη αυτή η στροφή προς την καθημερινότητα. Ο Α. Σαμαράς γνωρίζει καλά τα προβλήματα, καθώς δεν είναι από τους πολιτικούς που «κλείνονται» μέσα σε ένα γραφείο. 

Μπορεί να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες στους υπουργούς του και ο σχεδιασμός για τα λεγόμενα «μικρά» να ξεκινήσει άμεσα. Εάν αυτό συμβεί, τότε τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι ορατά μέσα στο '14. Ο Ελληνας, ως γνωστόν, επιβραβεύει κυρίως την προσπάθεια. Εάν το αποτέλεσμα τον καλύψει στο τέλος, τότε ακόμη καλύτερα...

Η προσπάθεια αυτή πρέπει να ξεκινήσει. Ο Τόμσεν, ο Μαζούχ και ο Μορς θα συνεχίσουν να συζητούν για αριθμούς και δείκτες. Δεν είναι όμως μόνον αυτό το μείζον. Και πρώτοι απ' όλους πρέπει να το αντιληφθούν οι πολιτικοί της χώρας. Είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση...

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ > ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

.Μύθοι και αλήθειες για τα φάρμακα

Τα χρήματα που διέθεσε το κράτος για φάρμακα ανήλθαν την περασμένη δεκαετία στα 30 δισ. ευρώ. Μεγάλο μέρος του ποσού ξεπερνά τις πραγματικές ανάγκες. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησής του ήταν 9,9%, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην πρώτη ευρωπαϊκή θέση. Από το 2000 έως το 2009 η ετήσια δαπάνη αυξήθηκε κατά τέσσερις φορές (από 1,3 δισ. σε 5,1 δισ. ευρώ). 

Η σπατάλη οδήγησε τα Ταμεία σε διάλυση και «μαύρη τρύπα» 20 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα διατηρεί τα πρωτεία και στην περίοδο της κρίσης. Μόνο που η πορεία είναι αντίστροφη: Από το 2009 έως σήμερα κατέχει την πρώτη θέση σε ρυθμό μείωσης της δαπάν... περισσότερα »

.Με επεισόδια ξεκίνησε το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ

Με καθυστέρηση ξεκίνησαν το μεσημέρι της Τετάρτης οι εργασίες του 35ου συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Αιτία της καθυστέρησης υπήρξε η επεισοδιακή διαμαρτυρία εργαζομένων της δημοτικής αστυνομίας, που κατηγορούσαν την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ ότι δεν υποστήριξε επαρκώς τις κινητοποιήσεις τους.

.ΥΜΝΟΥΣ ΑΦΙΕΡΩΝΕΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ "ΕΚΙΠ" ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ


Ως τον Κριστιάνο Ρονάλντο ή τονΛιονέλ Μέσι ή τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς του Ολυμπιακούχαρακτηρίζει τον Κώστα Μήτρογλουη περίφημη γαλλική εφημερίδα "Equipe" στο σημερινό της φύλλο. Το... 
δημοσίευμα που αναφέρεται στον Έλληνα επιθετικό τονίζει πως πρόκειται για έναν αληθινό σκόρερ, με τρομερή αποτελεσματικότητα, καθώς φέτος έχει ήδη σημειώσει 23 
τέρματα.

Αφού γίνεται αναφορά στα γκολ που έχει πετύχει στο ελληνικό πρωτάθλημα, στο Champions League και στους αγώνες με την Εθνική, ακολουθούν δηλώσεις γι' αυτόν από τον νυν συμπαίκτη του, Καρλ Μετζανί, αλλά και από έναν πρώην, τον Τζαμέλ Αμπντούν.
"
Έχει έναν αέρα λίγο βαρύ, λίγο αδιάφορο, αλλά αυτό είναι παραπλανητικό. Είναι ικανός να αποφύγει τον αντίπαλό του με μία κοφτή ντρίμπλα, μια «ρουλέτα»", τονίζει χαρακτηριστικά ο Μετζανί, που σίγουρα τον έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές στις προπονήσεις του Ολυμπιακού.

Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά επισημαίνει και ο Αμπντούν: "Μπορεί να γίνει τεράστιος. Μπορείς να βασιστείς σε αυτόν. Είναι ένας ολοκληρωμένος επιθετικός. Πιστεύω ότι έχει καταλάβει επιτέλους ότι δεν μπορούσε να βασίζεται μόνο στα προσόντα του. Η αποχώρηση του Ραφίκ Τζεμπούρ τού έκανε καλό. Τον απελευθέρωσε. Σήμερα είναι ο μοναδικός σέντερ φορ".

.«Υπάρχει ζωή μετά το χρέος»

«Υπάρχει ζωή μετά το χρέος» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ά. Γκουρία μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Ο κ. Γκουρία αναφέρθηκε «στο πιο εντυπωσιακό πρόγραμμα προσαρμογής που έχει ποτέ αναληφθεί και στη θεαματική αντιστροφή του ισοζυγίου πληρωμών και της δημοσιονομικής κατάστασης και του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, που ο κ. Γκουρία παρέδωσε στον αντιπρόεδρο τη κυβέρνησης, σημείωσε πως από εκεί προκύπτει πως το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο και οι δυνατότητες αποκλιμάκωσής του είναι πολύ πιο δυνατές από ότι φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού.

.Σ. Κεδίκογλου: Ο κ. Τσίπρας έμεινε μόνος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι ο κ. Τσίπρας έμεινε πλέον μόνος στον σκοτεινό δρόμο των συμφερόντων ενάντια στον λαό, καθώς αυτή τη φορά δεν τον ακολούθησε ούτε καν η Χρυσή Αυγή, «που συστηματικά ψηφίζουν μαζί».
Ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε πως ευτυχώς για τον ελληνικό λαό και δυστυχώς για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση της τιμής 12.000 φαρμάκων είναι πλέον γεγονός.

 «Το μόνο που μένει πια στον κ. Τσίπρα είναι να υποσχεθεί στα συμφέροντα που εξυπηρετεί ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο θα αυξήσει και πάλι τα κέρδη τους εις βάρος του ελληνικού λαού» πρόσθεσε» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

.Όφελος 5,2 δισ. στην αγορά από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ

Οικονομικό όφελος 5,2 δισ. ευρώ θα προκύψει στην ελληνική οικονομία από την υιοθέτηση των 66 προτάσεων του ΟΟΣΑ, εκτιμά ο επικεφαλής του οργανισμού,  Άνχελ Γκουρία. Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση του οργανισμού για τις στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά, χαρακτήρισε αξιοθαύμαστη την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας πως τέτοια εποχή του χρόνου η ελληνική οικονομία θα έχει καταφέρει να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ προτείνει ριζικές αλλαγές στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο στους τομείς του τουρισμού, της επεξεργασίας τροφίμων, των οικοδομικών υλικών και λιανικού εμπορίου. 

Μεταξύ των παρεμβάσεων που προτείνονται, στην 325 σελίδων έκθεση, είναι η αλλαγή του χρονικού ορίου πώλησης του φρέσκου γάλακτος, η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και σε άλλα σημεία πώλησης εκτός των φαρμακείων και η δυνατότητα λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. 

Επίσης, παρεμβάσεις προτείνονται στους τομείς του άρτου, της αγοράς του τσιμέντου, των μαρινών, των ξενοδοχείων και της κρουαζιέρας.

«Σκοπεύουμε να υιοθετήσουμε το 80% των προτάσεων διότι θεωρούμε πως θα έχει θετική επίπτωση στην αγορά και στους καταναλωτές», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης προσθέτοντας: «Όχι επειδή το λέει ο ΟΟΣΑ, αλλά επειδή το επιβάλει η συνείδησή μας. 

Θα το πράξουμε με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος». Μάλιστα ο υπουργός σημείωσε ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξουν οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου οι προτάσεις του ΟΟΣΑ να υλοποιηθούν. 

.Συνελήφθησαν Λ. Γαβαλάς και Κ. Σαραντόπουλος για χρέη προς το Δημόσιο

Στο Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Αττικής παρουσιάστηκε το πρωί αυτοβούλως ο Λάκης Γαβαλάς, αφού είχε ενημερωθεί ότι εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης. Ο 61χρονος στη συνέχεια συνελήφθη για χρέη προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 712.117,76 ευρώ και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα.

Επίσης, συνελήφθη το πρωί στο σπίτι του στη Φιλοθέη για χρέη προς το δημόσιο ο Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος, πρώην εκδότης της εφημερίδας «Απογευματινή» για οφειλές προς το Δημόσιο, ύψους 208.999,17 ευρώ. 

Ο πρώην εκδότης τον Νοέμβριο του 2010, είχε υποβάλει αίτηση πτώχευσης στο Πρωτοδικείο της Αθήνας.
 Παράλληλα, συνελήφθησαν ακόμα έξι άτομα για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο και οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.

.Το Κίεβο εξακολουθεί να επιδιώκει μια συμφωνία με την ΕΕ, λέει ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας

Οι προετοιμασίες για μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, την υπογραφή της οποίας αρνήθηκε η Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα για "οικονομικούς λόγους", συνεχίζονται, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μικόλα Αζάροφ. "Δηλώνω υπεύθυνα ότι η διαπραγματευτική διαδικασία συνεχίζεται και οι προσπάθειες να προσεγγίσει η Ουκρανία τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές δεν θα σταματήσει ούτε για μία ημέρα", τόνισε ο Αζάροφ στο υπουργικό συμβούλιο.

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση της ουκρανικής κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο Αζάροφ για την απόρριψη από την Ουκρανία της ιστορικής αυτής συμφωνίας ανάμεσα στην πρώην σοβιετική δημοκρατία και την ΕΕ. 

Η συνεδρίαση της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε ενώ συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα σήμερα οι διαμαρτυρίες της φιλοευρωπαϊκής ουκρανικής αντιπολίτευσης στο Κίεβο.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.