. Ελβετικό μπλόκο στη λίστα Λαγκάρντ


Φράγμα στην αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ με τα ονόματα των 1.991 ελλήνων καταθετών στην HSBC Γενεύης υψώνουν οι Ελβετοί, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις εκπροσώπου του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών στην ελβετική εφημερίδα «Χάντελτσαϊτουνγκ» σχετικά με τη μη παροχή βοήθειας υπό οποιαδήποτε μορφή στις ελληνικές έρευνες.

Όπως αναφέρεται στο ελβετικό δημοσίευμα, η λίστα Λαγκάρντ αναμένεται να επηρεάσει και τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη φορολογικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ελβετικού υπουργείου Οικονομικών Μάριο Τούορ, ο τρόπος χειρισμού των κλεμμένων στοιχείων θα συζητηθεί κατά τις διαπραγματεύσεις της χώρας του με την Ελλάδα σχετικά με το φορολογικό σύμφωνο, για το οποίο θα χρησιμεύσει ως πρότυπο η ανάλογη συμφωνία της Ελβετίας με τη Γερμανία.

Σε αυτήν προβλέπεται ρητά η απαγόρευση της «ενεργού εξαγοράς» τέτοιων στοιχείων, δεν υπάρχει όμως περιορισμός όσον αφορά την «παθητική αξιοποίηση τους».

Η εφημερίδα τα Νέα ήρθε σε επαφή με πηγές από την ελβετική πλευρά που γνωρίζουν καλά το θέμα, οι οποίες διαμήνυσαν πως άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, οι οποίες χρησιμοποίησαν τα στοιχεία της λίστας Φαλσιανί, δεν βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη φορολόγηση των αδήλωτων καταθέσεων.

Μάλιστα, άνθρωποι στην Ελβετία που έχουν ασχοληθεί με τα δεδομένα Φαλσιανί επιχειρούν να υποβαθμίσουν την αξία τους, αναφέροντας πως δεν πρόκειται για καινούργια στοιχεία, καθώς και ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες ότι η λίστα κρύβει «φορολογικούς θησαυρούς».

Το δημοσίευμα προδικάζει ότι σύντομα θα κινηθούν στην Ελλάδα οι πρώτες νομικές διαδικασίες εναντίον πελατών της ελβετικής τράπεζας HSBC, θεωρεί όμως αμφίβολο αν θα προκύψει νέα πηγή εσόδων για τα κρατικά ταμεία της χώρας μας, ενώ αναφέρει ότι το επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των συγκεκριμένων καταθετών. 

.Οι προαπαιτούμενες δράσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Στουρνάρα - τρόικας


Οι προαπαιτούμενες δράσεις που ζητούν οι δανειστές προκειμένου να δώσουν την έγκριση εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ θα εξετασθούν σήμερα το μεσημέρι στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Π.Τόμσεν, Κ.Μαζούχ και Μ.Μορς. Τα δημοσιονομικά θα απασχολήσουν λιγότερο τη συζήτηση καθώς έχουν σχεδόν κλειδώσει μέτρα 9 δισ. ευρώ για το 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο η τρόικα θα παραθέσει στον κ. Στουρνάρα στοιχεία για τις προαπαιτούμενες δράσεις όπως αυτή τις έχει επεξεργασθεί προκειμένου να νομοθετηθούν άμεσα.

Στις σημαντικές εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων δράσεων περιλαμβάνονται το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, 
οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, η καθιέρωση του κατώτατου μισθού με νόμο, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μεταξύ και οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, 
οι οποίες «κλείδωσαν» χθες στην πολύωρη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικα.

Ήδη έχει γίνει προεργασία και το 70% των διαρθρωτικών αλλαγών θα προωθηθεί εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή και πάντως πριν από τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής. 
Για τις υπόλοιπες δράσεις θα επιχειρηθεί να έχουν υιοθετηθεί μέχρι την εκταμίευση της δόσης στα μέσα Νοεμβριου. 
Έτσι, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή νομοσχέδια και τροπολογίες που θα ρυθμίζουν τις εκκρεμότητες.

Τέλος, τη σημερινή συνάντηση θα απασχολήσει και το μακροοικονομικό σενάριο για την επομένη διετία το οποίο θα βασισθεί επάνω σε νέο – τεχνικά βελτιωμένο- υπόδειγμα του ΔΝΤ το οποίο αναμένεταινα τοποθετηθεί την ύφεση για το 2013 πάνω από το 5% του ΑΕΠ.

.Δεν αποκλείει ανασχηματισμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος


Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο ανασχηματισμού,μετά την ψήφιση των μέτρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «RealNews». 

Δηλώνει πως όλοι οι υπουργοί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και ταυτόχρονα τον αγώνα για την επίτευξη του κοινού στόχου και προσθέτει πως «δεν υπάρχει μονιμότητα στις υπουργικές θέσεις».

Τονίζει ακόμα πως το «κούρεμα του χρέους» δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της κυβέρνησης, αλλά λέει «ναι» σε χαμηλότερα επιτόκια και μετακύλιση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ.

.Γιορτή αυτοοργάνωσης στην Παλλήνη


Διανομή προϊόντων χωρίς μεσάζοντες διοργανώνει την Κυριακή, από τις 09.00 το πρωί έως τις 14.00, στο Expo Athens επί της Λεωφόρου Ανθούσας, ο Δήμος Παλλήνης.

Πρόκειται για προϊόντα που επιλέχθηκαν από τους δημότες μέσω του δημόσιου δημοπρατηρίου του δήμου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.marketpallinis.gr και η διανομή-πώλησή τους θα γίνει απευθείας από τους παραγωγούς.

.Λ. Κανέλλη: Αυτό είναι το τελικό μου σχόλιο για τη Χρυσή Αυγή


Τα επεισόδια που συνέβησαν την Πέμπτη έξω από το θέατρο «Χυτήριο» σχολίασε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη 
με ένα κείμενο του Γκέμπελς, λέγοντας πως αυτό είναι το τελικό της σχόλιο για τη Χρυσή Αυγή.

Καλεσμένη στην πρωινή εκπομπή του Mega η κυρία Κανέλλη, διάβασε ένα απόσπασμα από κείμενο του Γκαίμπελς που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Der Angriff, στις 30 Απριλίου 1928: 

«Είμαστε κόμμα αντικοινοβουλευτικό. Μπαίνουμε στη Βουλή για να μας εφοδιάσει το οπλοστάσιο της Δημοκρατίας με τα δικά του όπλα. 
Αν η Δημοκρατία είναι τόσο ηλίθια που γι' αυτή τη δουλειά να μας δώσει κάρτες δωρεάν μετακίνη­σης και μισθούς, δικό της πρόβλη­μα. Αν πετύχουμε να εκλεγούν στα διάφορα κοινοβούλια εξή
ντα ως εβδομήντα υποκινητές και οργα­νωτές από το κόμμα μας, θα πλη­ρώνει για την αγωνιστική μας ορ­γάνωση η ίδια η πολιτεία.

Κι ο Μουσολίνι μπήκε στη Βου­λή. Λίγο αργότερα, όμως, παρήλαυνε στη Ρώμη με τους Μελανοχίτωνές του. Αν δεν πετύχουμε να έχουν ασυλία οι πιο επικίν­δυνοι άνδρες μας, αργά ή γρήγο­ρα θα βρεθούν όλοι πίσω απ' τα σίδερα. Θα συμβεί αυτό αν έχουν ασυλία; Βεβαίως, αλλά μέχρι τότε θα έχει περάσει αρκετό διάστημα, 
και εν τω μεταξύ οι προστατευμένοι από την ασυλία πρόμαχοι της πίστης μας θα έχουν βρει το χρόνο και την ευκαιρία να διευρύνουν το αγωνιστικό μας μέτωπο, 

έτσι που ο περιορισμός τους και το φίμωμα του δημόσιου κηρύγματος τους να μην μπορεί να γίνει όπως θα ευχό­ταν η δημοκρατία. Δεν ερχόμαστε ούτε ως φίλοι ούτε και ως ουδέτεροι. Ερχόμαστε ως εχθροί! Όπως επιτίθεται ο λύ­κος στα πρόβατα, έτσι ερχόμαστε».

Αναφερόμενη στην επίθεση που είχε δεχθεί τον περασμένο Ιούνιο από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη σε πάνελ τηλεοπτικής εκπομπής η κυρία Κανέλλη, σε εμφατικό τόνο, είπε: «Εγώ είμαι η τραμπούκα! Εγώ έκλεψα τη χώρα! Εγώ πρόδωσα τη χώρα! Εγώ είμαι η βρωμιάρα! Εγώ είμαι το κομμούνι που πρέπει να γίνει σαπούνι! Ο δικός μου Χριστός ξεφτιλίστηκε».

Τέλος τόνισε ότι από την πλευρά της δεν έχει καμία ευθύνη για τη Χρυσή Αυγή και ότι το δικό της πρόβλημα είναι η η αντίδραση σ' αυτή τη δράση. «Μόνο με πολιτισμό μπορώ να απαντάω στη βαρβαρότητα! Με γνώση! Χρειάζεται πάρα πολύ κόπο για να είμαι ψύχραιμη», κατέληξε η Λιάνα Κανέλλη.

.Πρόσφυγες από την Συρία στην Ελλάδα


H Ελλάδα προετοιμάζεται να φιλοξενήσει 20 χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, στο πλαίσιο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για την υποδοχή προσφύγων, αναφέρει στη σημερινή του έκδοση το πληροφοριακό δελτίο για ευρωπαϊκά θέματα Agence Europe, επισημαίνοντας πως σύμφωνα με διπλωματική πηγή, 
το θέμα της φιλοξενίας Σύρων «ενδέχεται να συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ», στο Λουξεμβούργο, αλλά και ότι «αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο».

Η ίδια διπλωματική πηγή δηλώνει έκπληκτη, ωστόσο, από αυτήν τη δέσμευση της Ελλάδας, μιας χώρας που έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 
και είναι γνωστό πως αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στον τομέα της φιλοξενίας των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, καθώς και ότι δεν διαθέτει κέντρα φιλοξενίας, όπως αναφέρει.

.Στην Βουλή δικογραφίες πολιτικών


Διαβιβάστηκαν στη Βουλή, από το υπουργείο Δικαιοσύνης, βάσει του νόμου περί «ποινικής ευθύνης υπουργών» οι δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί μετά από μηνυτήριες αναφορές πολιτών αλλά και της Χρυσής Αυγής, κατά πρώην πρωθυπουργών και υπουργών καθώς και κατά του νυν πρωθυπουργού.

Ειδικότερα οι δικογραφίες αφορούν μηνυτήριες αναφορές:
Χρυσής Αυγής κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια 
Δ.Κλαπάκη κατά των διατελέσαντων πρωθυπουργών Λουκά Παπαδήμου, Γιώργου Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και κατά των διατελέσαντων υπουργών Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Κώστα Σκανδαλίδη, Προκόπη Παυλόπουλο, Νίκου Σηφουνάκη. 

Ντ.Κρητικοπούλου κατά του πρώην πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ.Παπακωνσταντίνου και των μελών του υπουργικού Συμβουλίου και των βουλευτών που συμφώνησαν και ψήφισαν τα δύο μνημόνια. 
Αρ.Τσιαντού κατά του διατελέσαντος υπουργού Υγείας Δ.Αβραμόπουλου. 

.Άκαρπη συνάντηση


Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να μην αρχίσει τη Δευτέρα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, μετά την άκαρπη συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, και των πρατηριούχων για το θέμα αυτό.
Οι πρατηριούχοι, που ζητούν να συναντηθούν άμεσα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, αντιδρούν στη εξίσωση των φόρων για το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης.
Σύμφωνα με τους πρατηριούχους η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης αν ξεκινήσει τη Δευτέρα, η τιμή του θα κυμαινεται στα 1,35-1,40 ευρώ το λίτρο και πιθανόν και υψηλότερα σε περιοχές εκτός αστικών κέντρων.Την Παρασκευή κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία από την ερχόμενη Δευτέρα εξισώνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του κίνησης στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

.Α. Νταβούτογλου: Σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα


«Η Τουρκία είναι αφοσιωμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα» δηλώνει στο "Βήμα της Κυριακής" ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και υποστηρίζει πως «έχουμε την αναγκαία πολιτική βούληση να συμφιλιώσουμε τις διαφορές με την Ελλάδα σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα, 
με σεβασμό στα αμοιβαία και νόμιμα συμφέροντα των δύο χωρών βάσει του διεθνούς δικαίου». 

Αναφέρει ότι για το Καστελόριζο «η Τουρκία έχει σαφή πολιτική και νομική θέση, εδραζόμενη στο διεθνές δίκαιο» αλλά σημειώνει πως γνωρίζει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει διαφορετική άποψη «αναφορικά με τη θαλάσσια δικαιοδοσία σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου».

."Ελπίζω τα προβλήματα της Ελλάδας και της Ισπανίας να λυθούν τις επόμενες εβδομάδες"


Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα από το Τόκιο, όπου βρίσκεται για την ετήσια γενική συνέλευση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, ότι ελπίζει πως τα προβλήματα της Ελλάδας και της Ισπανίας θα λυθούν "μέσα στις επόμενες εβδομάδες".

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, ο Μοσκοβισί είπε ακόμη ότι κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα στις 13 Σεπτεμβρίου τόνισε στην ελληνική πολιτική ηγεσία πως ελπίζει η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη δεδομένων των επιπτώσεων μιας πιθανής εξόδου της από αυτήν.

Ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στην περίπτωση της Ισπανίας αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα, η οποία επίσης αντιμετωπίζει κρίση χρέους, θα πρέπει να καταστήσει σαφές πότε και με ποιόν τρόπο επιθυμεί να της δοθεί βοήθεια από την ευρωζώνη.

.Το σχολικό κουδούνι δεν «χτυπά» για τα ειδικά σχολεία


Το σχολικό κουδούνι χτύπησε εδώ και ένα μήνα, αλλά όχι για τα σχολεία ειδικής αγωγής. Αδυναμία μεταφοράς των μαθητών με ειδικές ανάγκες από και προς τα σχολεία και σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, οδηγούν στο κλείσιμο σχολικών μονάδων και στην ελλιπή μόρφωση των παιδιών.

Τα παραπάνω καταγγέλλουν οι γονείς των μαθητών, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, σύστησαν το Δίκτυο Ειδικών Σχολείων Αττικής, μια εθελοντική οργάνωση για την καταγραφή και προώθηση των προβλημάτων των σχολείων.

Όπως αποκαλύπτουν οι γονείς, το 30% των σχολείων ειδικής αγωγής στην Αττική δεν μπορούν να μεταφέρουν τους μαθητές με ειδικές ανάγκες από και προς τα σχολεία, ενώ λόγω της κατάστασης αυτής το 80% των μαθητών δεν πηγαίνουν καθόλου ή πηγαίνουν περιστασιακά στο σχολείο. 

.Η κατάθλιψη "επεκτείνεται" και στους εφήβους


Η κατάθλιψη έχει πάρει μορφή επιδημίας μεταξύ των εφήβων στην Ελλάδα, ενώ έχει μειωθεί σημαντικά η ηλικία έναρξής της, καθώς πλήττει πλέον ακόμη και παιδιά 12 χρόνων ή και μικρότερα, δηλώνει στο ΑΜΠΕ η κλινική ψυχολόγος, καθηγήτρια Μαρία Ζαφειροπούλου, με αφορμή τη διεξαγωγή του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Προσεγγίσεων σε παιδιά και εφήβους», που ξεκίνησε χθες στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, (σύμφωνα με στοιχεία του 2011) το ποσοστό παιδικής και εφηβικής κατάθλιψης καταγράφεται στο 20,3%. Μάλιστα, το ποσοστό των εφήβων με καταθλιπτικό συναίσθημα που μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, φτάνει έως και στο 29% στα κορίτσια και στο 13% στα αγόρια.

Όπως επισημαίνει η κ. Ζαφειροπούλου, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, στο φαινόμενο αυτό έχει συμβάλει οπωσδήποτε η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, καθώς αν και ακόμη δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, έχει διαπιστωθεί η μεγάλη αύξηση του αριθμού των γονέων, αλλά και των εκπαιδευτικών που απευθύνονται στους ειδικούς και ζητούν βοήθεια για το πώς θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά σε αυτές τις συνθήκες.

Η ίδια προτείνει σε γονείς και εκπαιδευτικούς να ενημερώνουν τα παιδιά για το τι συμβαίνει χωρίς όμως να τα οδηγούν στην κατάσταση ή ακόμη και στην απελπισία που νιώθουν οι ίδιοι. «Ο πανικός δεν βοηθάει. Και το παιδί δεν μπορεί να καταλάβει ακριβώς τι συμβαίνει. 

Πρέπει να ενημερώνεται με απλά λόγια, ανάλογα με το επίπεδο ωριμότητας, ώστε να αποφεύγονται οι παρανοήσεις και οι ενοχές. Η αντικειμενική ενημέρωση, αλλά στο επίπεδο κατανόησης του παιδιού είναι μια καλή αρχή», υπογραμμίζει.

Αναφερόμενη στη μέθοδο της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας και στο πώς αυτή βοηθάει, όχι μόνο τα παιδιά, αλλά όλους τους θεραπευόμενους, η κ. Ζαφειροπούλου εξηγεί πως βασίζεται στους τρόπους με τους οποίους ερμηνεύουμε την πραγματικότητά μας ? πρόκειται για τρόπο σκέψης ο οποίος μαθαίνεται ? και σε αυτό τον τρόπο σκέψης παρεμβαίνει ο ειδικός, με εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.