.Α. Φραγκουλίδης: Για να γίνει βιώσιμο το χρέος πρέπει να υπάρξει και πάλι ανάπτυξη

«Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερη από ότι ήταν πριν τρία ή τέσσερα χρόνια» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής οικονομολόγος της Zurcher Kantonalbank της Ελβετίας, Αναστάσιος Φραγκουλίδης. 

«Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια σαφής βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και αν συνεχίσουμε σε αυτόν το δρόμο θα μπορέσουμε να πούμε ότι τουλάχιστον για τις δαπάνες του ελληνικού κράτους υπάρχουν και τα αντίστοιχα έσοδα».

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα των Financial Times ότι οι πιστωτές ξεκινούν συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο κ. Φραγκουλίδης τονίζει ότι «έχουμε πλέον τα δεδομένα της Eurostat σε ότι αφορά την κατάσταση του πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος. 

Αυτή ήταν μια προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για το θέμα του χρέους. Αυτή η συζήτηση, όπως φαίνεται, θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες οπότε θα πρέπει να περιμένουμε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους να υπάρξει και μια απόφαση για το μέλλον του ελληνικού δημόσιου χρέους».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Zurcher Kantonalbank σημειώνει πάντως ότι «για να γίνει βιώσιμο ένα χρέος η πραγματική λύση είναι να υπάρξει και πάλι ανάπτυξη. Αν το χρέος βέβαια είναι πολύ υψηλό και τα επιτόκια είναι υψηλά τότε δεν βοηθάει ούτε καν αυτή η ανάπτυξη.

 Άρα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε μια πολύ χαμηλή επιβάρυνση του χρέους, με χαμηλά επιτόκια έτσι ώστε αν επιτύχουμε στο διάστημα αυτό και την ανάπτυξη να μπορέσουμε να έχουμε ένα διαχειρίσιμο χρέος».

Ο κ. Φραγκουλίδης εκτιμά ότι «δεν θα υπάρξει διαγραφή του χρέους, αλλά μια μεταφορά του χρέους στο απώτερο μέλλον και μια περαιτέρω ελάφρυνση των επιτοκίων».

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.