.Προσδοκίες για οφέλη 7 δισ. ευρώ από την πάταξη της γραφειοκρατίας


Δυσβάσταχτο είναι το κόστος της γραφειοκρατίας για τη χώρα μας καθώς φτάνει στα 14 δισ. ευρώ ή στο 6,8% του ΑΕΠ. Ωστόσο, μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση μέχρι και 7 δισ. ευρώ από την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με μείωση του 25% των γραφειοκρατικών βαρών έως το τέλος του 2013 και άρση των περιορισμών που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό, με τη διπλή συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Στόχος είναι ο αποτελεσματικότερος ανταγωνισμός τιμών, η ενίσχυση των επιλογών του καταναλωτή, η αντιμετώπιση συμπεριφορών που πλήττουν τον ανταγωνισμό, η ενθάρρυνση των επενδύσεων και η τόνωση των εξαγωγών, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης σε εκδήλωση παρουσίασης της διπλής συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνη Μανιτάκη, η γραφειοκρατία στη χώρα μας κοστίζει 14 δισ. ευρώ ή 6,8% του ΑΕΠ έναντι 3,5% που είναι ο κοινοτικός μέσος όρος. Παράλληλα, οι επιχείρησεις επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος 2 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας.

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, η συμφωνία για την πάταξη της γραφειοκρατίας αφορά στη χαρτογράφηση νόμων και κανονισμών σε 13 βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας μεταξύ των οποίων Ενέργεια, Φαρμακευτική Νομοθεσία, Δημόσιες Συμβάσεις, Στατιστικές, Φορολογικό Δίκαιο (ΦΠΑ), κ.α.

Στόχος είναι με παρεμβάσεις να εντοπιστεί και να απομειωθεί ποσοστό 80% των γραφειοκρατικών επιβαρύνσεων της νομοθεσίας και σύμφωνα με το σχέδιο, το όφελος που θα προκύψει από την άρση γραφειοκρατικών βαρών θα φθάσει το 25% μέχρι το τέλος του 2013, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 2,4% του ΑΕΠ στο 2025. 

Το άμεσο όφελος που αναμένει η Κυβέρνηση από την εξάλειψη των περιττών επιβαρύνσεων ανέρχεται σε 7 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη συμφωνία αφορά στον εντοπισμό των περιορισμών στον ανταγωνισμό στους κλάδους: τουρισμός, επεξεργασία τροφίμων, λιανικό εμπόριο και δομικά υλικά. Το πρώτο στάδιο θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο, ενώ το δεύτερο μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα κ. Π. Καρβούνης είπε ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup είναι πιστοποιητικό αξιοπιστίας για παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και ότι στόχος της συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ είναι να έρθουν οι τιμές στο επίπεδο των μισθών. 

Σημείωσε δε ότι η δόση που εγκρίθηκε από το Eurogroup αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο του ΑΕΠ της Ελλάδας και είναι μεγαλύτερη από το ΑΕΠ 140 χωρών του κόσμου.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.