.Υποχρέωση η ενημέρωση

Λέγαμε χθες για τα τωρινά ΜΜΕ και για εκείνα της προδικτατορικής και της πρώτης μεταδικτατορικής περιόδου και πόσο πληρέστερα, κατά την άποψη μου, είναι τα σημερινά. Και φυσικά εννοώ τις εφημερίδες, μια και μόνο γι' αυτές υπάρχει πεδίο σύγκρισης. Καμία σχέση με δήθεν ποιοτική υποβάθμιση της ενημέρωσης ή περιορισμό της πολυφωνίας δεν έχει η κρίση που ταλανίζει τον χώρο. Οι λόγοι είναι γνωστοί και χιλιοειπωμένοι.

Υπάρχει, όμως, κι ακόμη ένας που όσοι και όποιοι τον προσεγγίζουν, το κάνουν με λάθος τρόπο. Διαβάζω σε μερικά «ενημερωτικά» sites, απ' αυτά που συντηρούνται λεηλατώντας την ύλη των εφημερίδων, ότι μια εκπομπή μαγειρικής συγκεντρώνει μεγαλύτερη τηλεθέαση από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων. Και βλακωδώς υπαινίσσονται ότι η ευθύνη για το φαινόμενο βαραίνει τα δελτία, γιατί δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις του κοινού.

Μόνο που όταν κάποιος επιλέγει μια εκπομπή μαγειρικής και όχι κάποιο από τα δελτία ειδήσεων που μεταδίδονται την ίδια ώρα, το μόνο αξιόπιστο συμπέρασμα είναι πως δεν τον ενδιαφέρουν οι ειδήσεις. Και δυστυχώς το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, οι οποίες άσχετα από τις άσχημες επιπτώσεις που έχει για τα ΜΜΕ έχει ακόμη χειρότερες για την κοινή γνώμη.

Σωστός πολίτης είναι μόνο ο ενημερωμένος πολίτης. Κι αυτό τίποτα και κανένας δεν μπορεί να το ανατρέψει. Οι κραυγές και τα συνθήματα, η κολακεία των ψηφοφόρων και η ενσυνείδητη προσπάθεια υποκλοπής ψήφων μέσω υποσχέσεων που δεν θα τηρηθούν ποτέ, όχι μόνο δεν υποκαθιστούν την ενημέρωση, αλλά αποτελούν μεθοδευμένη προσπάθεια παραπλάνησης των πολιτών.

Ο καθένας μας έχει το δικαίωμα να κάνει την όποια επιλογή θέλει, αλλά οφείλει να την κάνει ενσυνείδητα και έχοντας πλήρη γνώση των όποιων θετικών ή αρνητικών επιπτώσεων από την επιλογή του. Και είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει, μόνο η συνεχής ενημέρωση μπορεί να του εξασφαλίσει αυτήν τη γνώση. 

Με όλες τις αδυναμίες και τις ατέλειες που είναι αναπόφευκτο να έχουν τα ΜΜΕ, όπως και κάθε διεργασία στην οποία συμμετέχει ο ανθρώπινος παράγοντας.

Αλλωστε, τυχαίο είναι ότι όλα τα κόμματα έχουν στραφεί κατά καιρούς εναντίον των «συστημικών» -για κάποιους μυαλοφυγόδικους- ΜΜΕ και μάλιστα αποκλειστικά στην περίοδο της ισχύος τους;

ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.