.Η στροφή των νέων προς τον εξτρεμισμό απασχόλησε το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Το φαινόμενο της ριζοσπαστικοποίησης των νέων και η παρακολούθησή του είναι ένα από τα νέα θέματα που θα συμπεριληφθούν στην ευρωπαϊκή ατζέντα των Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε η αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ, κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Ζάππειο.

Αιτία αποτελεί το φαινόμενο των 1.200 Ευρωπαίων μουσουλμάνων που ταξίδεψαν στη Συρία προκειμένου να πολεμήσουν ως μαχητές.
Το θέμα των Ευρωπαίων μουσουλμάνων μαχητών απασχόλησε το άτυπο συμβούλιο κατά την πρώτη συνεδρίαση των υπουργών για την τρομοκρατία και τον έλεγχο των συνόρων. 

Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε και ο προεδρεύων Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, απορρίπτει οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ τρομοκρατίας και μετανάστευσης, παρόλα αυτά κύριο θέμα της συζήτησης αποτέλεσε η χρήση των μέσων ελέγχου των συνόρων στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στο πλαίσιο της καλύτερης συνεργασίας και αξιοποίησης των εργαλείων ελέγχου που διαθέτει η ΕΕ, συζητήθηκε η συνδυαστική χρήση του συστήματος SIS (που αφορά τις ψηφιακές πληροφορίες για όσους ταξιδεύουν εντός του χώρου Σένγκεν) με το σύστημα VIS (που αφορά την τράπεζα πληροφοριών για τις βίζες) και την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού PNR (που αφορά τη συνεργασία ΕΕ- ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας).

Το EU- PNR θα αφορά την τρομοκρατία και το διασυνοριακό έγκλημα, όμως καταρχήν δεν προτείνεται για τις ενδοευρωπαϊκές πτήσεις, αλλά για τις πτήσεις από και προς την ΕΕ. Στόχος είναι να υπάρξει ένα ενιαίο σύστημα ασφάλειας στην ΕΕ και στη συνέχεια τα κράτη- μέλη να μπορούν να δημιουργήσουν, εάν το επιθυμούν, και δικά τους συστήματα.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.