.''ANAΠΤΥΞΗ ΜΟΛΙΣ 0,1 % ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ 1,5% ΤΟ 2015''...

Μια μάλλον απαισιόδοξη άποψη υιοθετεί η Nomura για την ελληνική οικονομία, προβλέποντας αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 0,1% φέτος....
Και αυτό, την ώρα που χθεσινή δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Reuters με τη συμμετοχή 35 οικονομολόγων έδειξε πως οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 0,3%.

Όπως προκύπτει από τη σχετική ανάλυση της Nomura,  “βαρίδι” για το ελληνικό ΑΕΠ θα αποδειχθούν φέτος οι επενδύσεις παγίων (που προβλέπονται μειωμένες κατά 5,9%) αλλά και οι εξαγωγές που αναμένεται να σημειώσουν πτώση 1,3% έναντι της περσινής αύξησής τους κατά 1,6%. Ο οίκος αναμένει μείωση και στις εισαγωγές, της τάξης του 4,1%.

Ωστόσο, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να ανακάμψει σημαντικά, σημειώνοντας αύξηση 2,6% έπειτα από τη μείωσή της κατά 5,6% πέρυσι, με την κρατική κατανάλωση να αυξάνεται φέτος κατά 2,6%, έπειτα από την πτώση του 4,4% που σημείωσε το 2013.

Η Nomura προβλέπει αρνητικό πληθωρισμό, με τις τιμές να υποχωρούν κατά 1,3%, αλλά και ανεργία σε υψηλά επίπεδα, στο 27%.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται στο 1,4% του ΑΕΠ, με τον προϋπολογισμό να εμφανίζει, ωστόσο, πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με το 3,2% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 177,6% του ΑΕΠ, με την Ελλάδα να πληρώνει το 4,5% του ΑΕΠ της για τόκους.

Για το 2015, η Nomura περιμένει σαφώς καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης του 1,5%, με τις εξαγωγές (+4,3%) και τις επενδύσεις παγίων (+3%) να ανακάμπτουν.
Όμως, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει στο -1,3% και η ανεργία στο 27%.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί ελαφρά το 2015 στο 1,2% του ΑΕΠ, με το πρωτογενές πλεόνασμα να αυξάνεται στο 3,9%. Το χρέος θα μειωθεί οριακά, στο 175,7%, αλλά οι πληρωμές τόκων θα ανέλθουν στο 5,1% του ΑΕΠ.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.