.Και οι μαϊμούδες «συζητούν» ευγενικά περιμένοντας η κάθε μια τη σειρά της, όπως οι άνθρωποι!

Τα ζώα δεν παύουν να μας εκπλήσσουν και τα νέα πράγματα που μαθαίνουμε γι' αυτά, έρχονται να φωτίσουν περαιτέρω τις εξελικτικές ρίζες μας. Μερικές μαϊμούδες, όπως ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες, έχουν μια πολύ ανθρώπινη συνήθεια: «συζητούν» με πολιτισμένο τρόπο, περιμένοντας η κάθε μία τη σειρά της για να «μιλήσει» στις υπόλοιπες της παρέας (με τους ήχους φυσικά που συνεννοούνται οι μαϊμούδες και όχι με ανθρώπινα λόγια!).

Οι ερευνητές παρακολούθησαν ένα συγκεκριμένο είδος μαϊμούδων (μαρμοζέτες ή σκιουροπίθηκους), που ζουν στα δέντρα, και κατέγραψαν τις «συνομιλίες» τους. Το πείραμα έγινε στο εργαστήριο και οι μαϊμούδες χωρίστηκαν μεταξύ τους με παραπετάσματα, οπότε η μία δεν έβλεπε την άλλη, αλλά μόνο την άκουγε.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η «συζήτηση», ακόμα κι όταν διαρκούσε μισή ώρα, δεν ήταν καθόλου χαώδης (με την μία μαϊμού να μιλάει πάνω στην άλλη), αλλά αντίθετα ακολουθούσε ένα ακριβές μοτίβο: κάθε ζώο μιλούσε, περίμενε το άλλο να «απαντήσει» και μετά από πέντε δευτερόλεπτα ξανάπαιρνε το «λόγο». 

Μάλιστα όταν η μία μαϊμού επιβράδυνε ή επιτάχυνε τον ρυθμό των ήχων που έβγαζε, και η «συνομιλήτριά» της προσαρμοζόταν ανάλογα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι για πρώτη φορά εντόπισαν σε ζώα ένα εναλλακτικό εξελικτικό δρόμο, που παραπέμπει στον ανθρώπινο τρόπο διαλόγου.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.