.Μόλις που τα βγάζουν πέρα έξι στους δέκα Έλληνες


Στις 85,8 μονάδες, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, αποτυπώνοντας την βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών, όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Σε επίπεδο νοικοκυριών, πάντως, η κατάσταση παραμένει ζοφερή, με κυρίαρχη την απαισιοδοξία και έξι στους δέκα πολίτες να δηλώνουν πως βρίσκονται οικονομικά σε οριακό σημείο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του ΙΟΒΕ, το 59% των ελληνικών νοικοκυριών δηλώνει πως «μόλις που τα βγάζει πέρα», όταν το αντίστοιχο ποσοστό πριν από ένα μήνα ήταν στο 53%.

Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης υποδηλώνει σταθεροποίηση, σε πολύ χαμηλά όμως επίπεδα.

Κατά το ΙΟΒΕ, οι αβεβαιότητες των προηγούμενων μηνών έχουν σαφώς αμβλυνθεί, ενώ η συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από τους εταίρους μας, εμπεδώνει μια σχέση μεγαλύτερης αξιοπιστίας, η οποία αξιολογείται θετικά από τους συμμετέχοντες στην έρευνα. 

Οι περισσότεροι συμφωνούν στο ότι η χρονιά που διατρέχουμε θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς το κόστος της προσαρμογής θα διαχυθεί στο σύνολο της οικονομίας, ειδικά στο πρώτο εξάμηνο.

Ωστόσο ταυτόχρονα δημιουργείται η πεποίθηση ότι ολοκληρώνεται ένας κύκλος παρεμβάσεων και το ενδεχόμενο της σταθεροποίησης της οικονομίας είναι πιο κοντά.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει «αναιμική», καθώς η ανεργία διογκώνεται και αποκτά δυσμενή διαρθρωτικά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας να απαιτεί ισχυρότερες και πιο αποφασιστικές παρεμβάσεις.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.