.Τα κοινά ελληνοτουρκικά οράματα και η παρεξήγηση για το Αιγαίο


Στα “κοινά οράματα” Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και την ιδιαίτερα φιλική σχέση του με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο αναφέρθηκε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη σημερινή συνάντησή τους, υπογραμμίζοντας ότι ακριβώς στο πλαίσιο αυτού του κοινού οράματος μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα και τις διαφορές και να ετοιμάσουμε ένα κοινό μέλλον συνενώνοντας τις δυνάμεις μας στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομική κρίση εξέφρασε την πεποίθησή του ότι “ο ιδιαίτερα εργατικός λαός” της Ελλάδας θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις.
Σε πνεύμα συνεργασίας μίλησε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών λέγοντας πως “οι κυβερνήσεις μας πρέπει να ανοίξουν δρόμους συνάντησης των λαών μας, μακριά από τον λαϊκισμό και τις ακρότητες”.

Ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι δεν είναι ανέφικτος ο στόχος να φτάσουν οι ανταλλαγές των δύοχωρών τα 10 δισ. δολάρια από 4,1 που είναι σήμερα και πρόσθεσε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές των θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών.

Στη συνέχεια ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές στο Αιγαίο με θετικές προσεγγίσεις και συμπλήρωσε ότι η χώρα του κατέβαλε σοβαρές προσπάθειες για το θέμα των μειονοτήτων στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, τέσσερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίαζαν τον ελληνικό εναέριο χώρο, ενέργεια που προκάλεσε τη διαμαρτυρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ζήτησε να αποφεύγονται ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα ή κρίσεις και παράλληλα εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξή της Αθήνας προς την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ στη βάση κριτηρίων που ισχύουν για όλους, υπογραμμίζοντας ότι προϋπόθεση είναι η λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η δεύτερη σύγκληση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο του 2013.
Σχετικά με την κρίση στη Συρία, ο Δ. Αβραμόπουλος επιβεβαίωσε εκ νέου την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Τουρκία, όσον αφορά στην ένταση Αγκυρας - Δαμασκού, αλληλεγγύη που η Αθήνα εξέφρασεήδη χθες στο ΝΑΤΟ.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.