.Οι κατάλληλοι άνθρωποι

Ξέρω ότι οι περισσότεροι περιμένετε σε αυτές τις σελίδες να διαβάσετε για τον Παρασκευόπουλο και τις δηλώσεις του περί καύσης της σημαίας και περί συνεργασιών με μια πιο δημοκρατική(!) Χρυσή Αυγή ή περί εκλογολογίας κ.ο.κ., αλλά, για να είμαι ειλικρινής, βαρέθηκα πια. 

Η τοξικότητα της ελληνικής πραγματικότητας –της πολιτικής ιδίως– με ξεπερνά ώρες ώρες, οπότε όσοι απομείνετε να διαβάσετε τη σημερινή στήλη ετοιμαστείτε για ένα μικρό ταξίδι. Στο τέλος τέλος, μπαίνουμε σε περίοδο γιορτών· ας αναπνεύσουμε λίγο αλλιώς.

Πείτε με, λοιπόν, ονειροπόλο αλλά, αντί για τον Παρασκευόπουλο, εγώ σκέφτομαι τον Αμερικανό Τζον Γκλεν. Ο Γκλεν πέθανε πριν από λίγες ημέρες πλήρης ημερών, στα 95 του. Με τον θάνατό του τελειώνει μια ολόκληρη εποχή που τη δεκαετία του ’60 έγινε γνωστή ως «διαστημική».

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Γκλεν ήταν ο πρώτος Αμερικανός που βρέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, στις 20 Φεβρουαρίου του 1962. Ηταν μια σύντομη πτήση, αλλά ήρθε λίγο καιρό μετά την πρωτιά του Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν. Ο Γκλεν έγινε εθνικός ήρωας στην Αμερική του Κένεντι. Στην πραγματικότητα όμως, ήταν ένας ακόμη κρίκος στο παρθενικό αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα με τον τίτλο «Ερμής». 

Επτά αστροναύτες αποτελούσαν το πρόγραμμά του, με τον Αλαν Σέπαρντ να γίνεται ο πρώτος Αμερικανός στο Διάστημα το 1961 (δέκα χρόνια μετά θα πατούσε και στη Σελήνη).

Με τον θάνατο του Γκλεν έκλεισε ο κύκλος: και οι επτά πρωτοπόροι αστροναύτες του «Ερμή» έχουν πλέον πεθάνει. Ηταν αυτοί που προετοίμασαν το έδαφος για τις προσσεληνώσεις, για το Διαστημικό Λεωφορείο, για τον σημερινό Διαστημικό Σταθμό· χάρη σε αυτούς τους επτά, κάποιοι σήμερα οραματίζονται επανδρωμένες αποστολές στον Αρη.

Καθένας από τους επτά ήταν ιδιαίτερες περιπτώσεις, αλλά μιας και ο λόγος για τον Γκλεν: υπήρξε μάχιμος χειριστής καταδιωκτικών αεροσκαφών στο Σώμα των Πεζοναυτών, υπηρέτησε στον Ειρηνικό κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (εξετέλεσε 59 πολεμικές αποστολές), υπηρέτησε το 1953 στην Κορέα (με 90 πολεμικές αποστολές στα αεριωθούμενα μαχητικά) καταρρίπτοντας σε αερομαχίες τρία κινεζικά Μιγκ.

Μετά την ιστορική διαστημική του αποστολή το 1962, ο Γκλεν εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως όμως ασχολήθηκε με την πολιτική. Εξελέγη γερουσιαστής με τους Δημοκρατικούς, έφθασε κοντά στην αντιπροεδρία με τον Τζίμι Κάρτερ και έθεσε υποψηφιότητα στο κόμμα του για την κούρσα στον Λευκό Οίκο το 1984, χωρίς όμως να καταφέρει τίποτε από τα δύο. Το 1988 επέστρεψε στο Διάστημα: στις 29 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς, στα 77 του, έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος που βρέθηκε έξω από την ατμόσφαιρα της Γης...

«Ο Τζον Γκλεν είχε σίγουρα το “κατάλληλο υλικό”» (Right Stuff), δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα μετά την είδηση του θανάτου του βετεράνου αστροναύτη. Ο όρος δεν είναι τυχαίος: το να έχεις το «Right Stuff» ήταν η απόλυτη και βασικότερη προϋπόθεση για να γίνεις μάχιμος πιλότος και, βέβαια, αστροναύτης.

 Στο περίφημο βιβλίο του «The Right Stuff», ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Τομ Γουλφ περιγράφει με τρόπο συναρπαστικό το αμερικανικό χρονικό της κατάκτησης του Διαστήματος, εκκινώντας από το πώς έσπασε το φράγμα του ήχου το 1947 ένας άλλος πιλότος-θρύλος, ο Τσακ Γιέγκερ, και φθάνοντας ως το πρόγραμμα «Ερμής». Το βιβλίο έγινε και εκπληκτική ταινία (τιμημένη με οκτώ Οσκαρ) το 1982 από τον Ντέιβιντ Κάουφμαν με τον ελληνικό τίτλο «Οι κατάλληλοι άνθρωποι». Τον ρόλο του Γκλεν ανέλαβε ο πολύς Εντ Χάρις.

Οι εποχές και οι άνθρωποι έρχονται και παρέρχονται. Αυτό που μένει είναι οι ιστορίες τους. Μερικές φορές αυτές είναι πιο καλογραμμένες κι από μυθιστόρημα.
  

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.