.Νέα ακραία πρόκληση Ερντογάν για Θράκη και Θεσσαλονίκη

Από τη Θεσσαλονίκη, τη Θράκη, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη μέχρι τη Λιβύη και σχεδόν όλη τη Μέση Ανατολή περιλαμβάνει η «Τουρκία της καρδιάς» του Ταγίπ Ερντογάν, που, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ονειρεύεται το νεο-οθωμανικό χαλιφάτο του και τον εαυτό του στη θέση του χαλίφη. Στις -ούτως ή άλλως- ακραία προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, τις οποίες, μάλιστα, έκανε μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Ριζούντα που φέρει το όνομά του (!), προστέθηκε ένα λάθος στο τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από την Τουρκία.
Σε αυτό αποδιδόταν στον πρόεδρο της γείτονος η δήλωση ότι ζητάει δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Θράκης. Γεγονός που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη διπλωματική ένταση, ακόμα και ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, για να διευκρινιστεί στη συνέχεια, όμως, ότι δεν ανέφερε επί λέξει κάτι τέτοιο.
Μόλις μερικές εβδομάδες αφότου ετάχθη κατά της Συνθήκης της Λωζάννης, τώρα ο κ. Ερντογάν παρουσίασε το «όραμα» για την «Τουρκία της καρδιάς του». Οπως και την προηγούμενη φορά, οπότε με αφορμή την κριτική του κατά της Συνθήκης της Λωζάννης έκανε λόγο για ιδιαίτερη εγγύτητα των ελληνικών νησιών του Αιγαίου με τα τουρκικά παράλια, έτσι και τώρα μίλησε για Θεσσαλονίκη και Δυτική Θράκη. 

Ωστόσο, όπως και τότε απέφυγε να αμφισβητήσει τα σύνορα που διαμορφώθηκαν κατά τον 20ό αιώνα, το ίδιο έπραξε -εντέχνως- τώρα. «Σεβόμαστε βεβαίως τα φυσικά σύνορα, όμως κανείς δεν μπορεί να βάλει όρια στην καρδιά μας, και δεν θα το επιτρέψουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί πως, προ μηνών, αναφερόμενος -και- στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, πάλι είχε στραφεί κατά της Συνθήκης της Λωζάννης.
Από τη Μοσούλη στη Θεσσαλονίκη

«Η Τουρκία δεν είναι μονάχα η Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν, για να προσθέσει: «Αλλα είναι τα φυσικά μας σύνορα κι άλλα τα σύνορα της καρδιάς μας. Αυτά πρέπει να τα ξεχωρίσουμε». Ο ίδιος επίσης ανέφερε πως, «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, η Τουρκία φέρει ευθύνη απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». 

Ο Τούρκος πρόεδρος προέβη σε αυτές τις αναφορές με αφορμή κυρίως την υπό εξέλιξη στρατιωτική επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών στη Μοσούλη. Ο ίδιος, ως γνωστόν, στην προσπάθειά του να εμφανιστεί ως «πατερούλης» και «προστάτης» των απανταχού σουνιτών στη Μ. Ανατολή, επιμένει να λάβουν μέρος στην επίθεση, σε αυτή τη μεγάλη σουνιτική πόλη του Ιράκ, τα τουρκικά στρατεύματα. Υπάρχουν, όμως, ισχυρές αντιδράσεις διεθνώς.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.