Ζήσε Μάη μου…

Με έναν «οδικό χάρτη» για το χρέος και με ένα «συμπληρωμένο μνημόνιο» για να προχωρήσει το πρόγραμμα γύρισε ο Τσακαλώτος από το Eurogroup. Τι πρακτικά σημαίνει αυτό κανείς δεν ξέρει. Ή μάλλον εικάζει από τα συμφραζόμενα και τη μέχρι σήμερα εμπειρία.
Πρακτικά η κυβέρνηση θα λάβει 7,5 δις για να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια του καλοκαιριού, ενώ απ’ αυτά, 2 δισ. ευρώ θα δοθούν για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, είτε σε προμηθευτές, είτε σε ιδιώτες. Υπενθυμίζεται ότι το δημόσιο χρωστά 6 δισ. ευρώ.
Επί της ουσίας ως προς την πραγματική οικονομία το πιο αισιόδοξο που μπορεί να πει κανείς είναι μια σταγόνα στο ωκεανό, καθώς από το σαφάρι των υφεσιακών μέτρων η αγορά έχει ανάγκη από πολύ πιο γενναίες ενέσεις ρευστότητας.
Ως προς το χρέος ο οδικός χάρτης με δύο λόγια λέει ότι όσο εφαρμόζει μνημόνιο η χώρα θα πρέπει να μην δαπανά πάνω από το 15% του ΑΕΠ στην εξυπηρέτηση του χρέους, το οποίο με βάση το κλείσιμο της συμφωνίας και την απόφαση του Eurogroup θα πρέπει να περιμένει για να υπάρξει νέα συμφωνία διευθέτησής του μετά το 2018. Ζήσε Μάη μου… ενώ και ως τότε οι δανειστές έχουν εξασφαλίσει τα λεφτά τους δεσμεύοντας τη χώρα να δαπανά όχι λιγότερο από το 15% του ΑΕΠ! Δηλαδή, μια τρύπα στο νερό.
Ύστερα από ένα σχετικό θρίλερ για το αν υπάρχει ή όχι συμπληρωματικό μνημόνιο με βάση τα όσα είπε αρχικά σήμερα η Κομισιόν, διευκρινίστηκε ότι έγινε λάθος και πρόκειται για «συμπληρωμένο μνημόνιο». 
Αυτό το συμπληρωμένο μνημόνιο πρακτικά περιλαμβάνει την οριστικοποίηση των εκκρεμοτήτων που πρέπει να άρει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Τα «αγκάθια» είναι αλλαγές στο ασφαλιστικό, οι ιδιωτικοποιήσεις με πρώτη και καλύτερη την υλοποίηση της συμφωνίας για το Ελληνικό, τα «κόκκινα» δάνεια αλλά και αλλαγές στον εφαρμοστικό νόμο.
Οι παραπάνω δεσμεύσεις, μαζί με τον "κόφτη" δαπανών, τα νέα πακέτα προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου (για το υπόλοιπο δόσεων 2,8 δισ. ευρώ) και της 2ης αξιολόγησης, αλλά και όλες τις άλλες "προσαρμογές" στο μνημόνιο (πχ εξαίρεση προσφυγικών δαπανών, ρήτρα υπεραπόδοσης κλπ) θα περιέχονται στο «συμπληρωμένο μνημόνιο» όπως αναφέρει και η Κομισιόν.
Το σίγουρο είναι ότι αυτά για τα οποία έπαιζαν ξύλο ΔΝΤ και Βερολίνο στις πλάτες της Ελλάδας εξακολουθούν να παραμένουν και απλά μετατίθενται για το επόμενο διάστημα. Οι Γερμανοί πέτυχαν το σκοπό τους, το ΔΝΤ παραμένει στο μνημόνιο, ενώ έχουν περιθώριο ως το τέλος του χρόνου να εγκρίνουν τη συμφωνία που επετεύχθη.
Τουτέστιν, μπορούν ανά πάσα στιγμή να εγείρουν όποιο ζήτημα θελήσουν. Και σε κάθε περίπτωση αυτό που εκκρεμεί υπό τις παρούσες συνθήκες και με βάση την ως τα σήμερα συλλογιστική και ρητορική του ΔΝΤ οι απολύσεις και τα άλλα συναφή μέτρα που ζητάει στο εργασιακό είναι στο τραπέζι για τους επόμενους μήνες.
Στην πραγματικότητα όλοι οι παράγοντες που ταλάνισαν το θέμα της διαπραγμάτευσης και έκαναν την κυβέρνηση να καρδιοχτυπήσει για το αν θα παραμείνει στην εξουσία παραμένουν παρόντες. Γι’ αυτό και οι Συριζαίοι είναι καταρχήν μετρημένοι και αποφεύγουν θριαμβολογίες σαν αυτές που είχαν συνηθίσει το παρελθόν.

Άλλωστε τους περιμένουν γενναίες... ψηφοφορίες για θέματα τα όποια λίγους μήνες πριν ήταν casus belly για τον ΣΥΡΙΖΑ.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.