.Βήματα προσέγγισης

Επειτα από ενάμιση χρόνο τρικυμίας στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου όλοι εύχονται να υπάρξει οριστική συμφωνία με τους Ευρωπαίους και να κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Αν πράγματι επιβεβαιωθεί αυτή η εξέλιξη, θα μπει φρένο στην αβεβαιότητα που κυριαρχούσε επί μήνες και υπονόμευε συνολικά την κατάσταση στην οικονομία και, το κυριότερο, θα μπει ρευστό στα δημόσια ταμεία.

Από εκεί και πέρα, παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, είναι σαφές ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Η Ελλάδα θα πρέπει κάθε χρόνο να αυξάνει το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό. Και αυτό δεν είναι εύκολο αν δεν επιστρέψει η οικονομία στην ανάπτυξη, αν δεν μειωθεί η ανεργία.

Μια σημαντική παράμετρος στην επιτυχία ή όχι της προσπάθειας είναι η ελάφρυνση του χρέους, που αποτελεί άλλωστε προϋπόθεση για να μπορούν να ελπίζουν οι επόμενες κυβερνήσεις ότι κάποια στιγμή η χώρα θα έχει, εκτός από τα πλεονάσματα, το αναγκαίο κεφάλαιο εμπιστοσύνης για να επιστρέψει στις αγορές.

Υπό αυτό το πρίσμα έχει σημασία η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έστω κι αυτή τη στιγμή εγκατέλειψε τη ρητορεία περί πρόωρων εκλογών αφήνοντας πίσω τη γραμμή της καταστροφολογίας.

Ενας από τους λίγους νεοδημοκράτες που δεν κλαίει πάνω από το χυμένο γάλα της εξουσίας αλλά κάνει βήματα εθνικής προσέγγισης για την απομείωση του χρέους είναι ο
 Χρήστος Σταϊκούρας. Την ημέρα που συνεδρίαζε το Eurogroup είπε ανοιχτά:

«Αυτό που χρειάζεται πλέον είναι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την έναρξη της συζήτησης για τη νέα αναδιάρθρωση του χρέους. Και οι δανειστές να τηρήσουν τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις τους στην κατεύθυνση:

- Επιμήκυνσης της περιόδου χάριτος, επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής, χαμηλότερων επιτοκίων και μετατροπής των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά για όλα τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα από επίσημες πηγές μετά το πρώτο Μνημόνιο».

Και έχει δίκιο.

Ιδού λοιπόν μια ρεαλιστική βάση στην οποία συμφωνούν, ίσως για πρώτη φορά, ο μετριοπαθής
 Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ.


Είναι κι αυτό ένα βήμα...

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.