.Ι. Στουρνάρας: Θα πρέπει να βοηθηθούμε για να κάνουμε βιώσιμο το χρέος

Συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα δημοσιεύει σήμερα, στις οικονομικές της σελίδες, η εφημερίδα «Λιμπερασιόν».
«Θα πρέπει να βοηθηθούμε για να κάνουμε βιώσιμο το χρέος» είναι τα λόγια του υπουργού με τα οποία τιτλοφορείται το δημοσίευμα, που υπογράφει ο Ζαν Κατρεμέρ.
Στους υπότιτλους, υπογραμμίζονται οι θέσεις του υπουργού ότι «η χώρα είναι, πλέον, πολύ κοντά στην έξοδο του τούνελ», η δε τρόικα «θα πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει την αύξηση των φόρων και τη μείωση μισθών και συντάξεων».

Στα πρώτα ερωτήματα του δημοσιογράφου, κατά πόσον μπορεί να θεωρηθεί «αξιόπιστη» η επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 και κατά πόσον θα υπάρξει «από φέτος, ισοσκελισμός του προϋπολογισμού» (εκτός του κόστους για την αποπληρωμή του χρέους), ο υπουργός απάντησε: 

«Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας: το 2014, θα πρέπει να πετύχουμε μια ανάπτυξη 0,5 ή 0,6% του ΑΕΠ και αυτό μετά από πέντε χρόνια ύφεσης (από το 2008 έως το 2013). Ήδη το 2013, η ύφεση είναι πολύ χαμηλότερη από την αναμενόμενη: στις αρχές του χρόνου περιμέναμε 5,5% και τώρα περιμένουμε 4%».
Κατά την άποψη του υπουργού, η ύφεση θα μπορούσε να φθάσει μάλιστα στο 3,8%. «Ίσως αυτό σας φαίνεται ασήμαντο» πρόσθεσε, «είναι, όμως, η πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια που αναθεωρούμε τις προβλέψεις μας θετικά και αυτό από μόνο του είναι μια καλή είδηση».

Σχετικά με τον προϋπολογισμό, ο υπουργός επιβεβαίωσε την πρόβλεψη για ένα «μικρό πρωτογενές πλεόνασμα» (πέραν του κόστους του χρέους) ύψους 340 εκατ. ευρώ, ήδη από το τέλος του χρόνου. «Για δε το 2014» πρόσθεσε, «το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει τα 2,8 δισ. ευρώ. 

Είμαστε πολύ κοντά στην έξοδο από το τούνελ. Πρέπει να το υπογραμμίσουμε: μέσα σε τρία χρόνια, η Ελλάδα έχει εκτελέσει ένα τεράστιο έργο, τόσο για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών, όσο και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». 

Ο υπουργός χρησιμοποίησε για παράδειγμα το γεγονός ότι, από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2002, έως το 2009, η χώρα έχασε το 22% της ανταγωνιστικότητάς της, την οποία έχει σήμερα πλήρως ανακτήσει.

Σε άλλη παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι το χρέος -που θα ξεπεράσει το 174%, το 2014- παραμένει «μη βιώσιμο» και φαίνεται αδύνατο να επιτευχθεί το ποθούμενο 124% του ΑΕΠ το 2020, ο υπουργός υπενθύμισε τις υποσχέσεις των δανειστών σε σχέση με τις προσπάθειες της χώρας.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.