. «Η κριτική εναντίον της Γερμανίας δεν βοηθά»


«Αλληλεγγύη σημαίνει βέβαια βοήθεια προς εταίρους, όμως αυτή αρχή δεν απαλλάσσει την Κύπρο από την ευθύνη να συνεισφέρει και η ίδια στην αντιμετώπιση της κρίσης», επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής, Γκίντερ Κρίχμπαουμ, σε δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε».

Σημειώνει ταυτόχρονα πως η κριτική που έχει αναζωπυρωθεί ενάντια στους χειρισμούς της Γερμανίας στις διαπραγματεύσεις για τα προγράμματα στήριξης χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση, «δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητική», ενώ υπενθυμίζει πως όλες οι αποφάσεις στην Ευρωζώνη λαμβάνονται ομόφωνα.

Προσθέτει πως η γερμανική κυβέρνηση αντέχει σε πολλές επικρίσεις, ωστόσο τα μηνύματα που στέλνονται από την Ευρωζώνη θα πρέπει να κατανοούνται ως πανευρωπαϊκά και να στηρίζονται σαφώς και από τις άλλες χώρες και προπάντων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπεραμυνόμενος της απόφασης για την Κύπρο, ο Γκίντερ Κρίχμπαουμ - ο οποίος προέρχεται από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ - επισημαίνει πως η Κύπρος έχει ευθύνη να συνεισφέρει, καθώς και οι άλλες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης, έχουν την υποχρέωση να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, κάτι που συχνά ξεχνιέται.

Ο ίδιος ασκεί κριτική στη στάση της Κύπρου στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες για το πακέτο διάσωσης, τονίζοντας πως δεν ήταν καθόλου εποικοδομητική, καθώς η κυπριακή κυβέρνηση ελάχιστα επικοινωνούσε με την τρόικα.

Αναφορικά με τις διαδηλώσεις στη Λευκωσία - στις οποίες η Γερμανία εμφανίζεται ως αποδιοπομπαίος ταύρος για τα προγράμματα λιτότητας που επιβάλλονται από την τρόικα των δανειστών - όπως και την πρόσφατη κριτική του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, στις «ηγεμονικές τάσεις» του Βερολίνου, ο κ. Κρίχμπαουμ τονίζει πως αντί για αυτού του είδους σχόλια, απαιτούνται συνετότερες αντιδράσεις, πόσο μάλλον όταν δεν μπορεί να γίνεται λόγος για κάτι τέτοιο.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.