.Πυρετώδεις διαβουλεύσεις κυβέρνησης-τρόικας


Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ και την επικαιροποίηση του μνημονίου θα έχει μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση με την τρόικα.

Με νωπή την αλλαγή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο τελευταίο Eurogroup το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης θα εστιάσει στο να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.

Η κυβέρνηση πρέπει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου να συμφωνήσει με την τρόικα τα μέτρα, ώστε στις αρχές Οκτωβρίου να είναι έτοιμη η έκθεση αξιολόγησης.

Στόχος είναι το προσχέδιο του προϋπολογισμού να ψηφιστεί πριν τις 8 Οκτωβρίου ημέρα διεξαγωγής του επόμενου Eurogroup, έτσι ώστε στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου να ληφθούν οι αποφάσεις τόσο για την εκταμίευση της δόσης όσο και για την χρονική παράταση του προγράμματος.

Για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα πρέπει τρόικα και κυβέρνηση να καταλήξουν άμεσα στα εξής:

-Να προσδιορίσουν το δημοσιονομικό κενό (fiscal gap) για την επόμενη διετία-τριετία και να αποφασίσουν με ποια μέτρα θα καλυφθεί.

-Να αποφασίσουν το βασικό μακροοικονομικό σενάριο, δηλαδή να συμφωνήσουν για τα επίπεδα στα οποία θα διαμορφωθεί η ύφεση το 2012, το 2013 και ενδεχομένως το 2014, αλλά και για τα εναλλακτικά σενάρια που αφορούν το ΑΕΠ.

-Να προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το έλλειμμα χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος (π.χ. με συμβολή της ευρωζώνης, με κούρεμα ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, με εκδόσεις εντόκων γραμματειών από το ελληνικό Δημόσιο κ.ο.κ.).

-Να καταλήξουν στα σενάρια για την εξέλιξη τους χρέους, τα οποία θα συμπεριληφθούν στη σχετική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).

Η τρόικα έχει ήδη συμφωνήσει σε μέτρα ύψους 7,5 δισ. ευρώ, σε σύνολο 11,5 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την επόμενη διετία ενώ σε εκκρεμότητα μένουν ακόμη μέτρα 4 δισ. ευρώ.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα βρεθεί η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 ή 67 έτη, η αποχώρηση 40.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο μέσω προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, οι περικοπές στις συντάξεις που αναμένεται να ξεκινούν από τα 700 ευρώ, αλλά και οι περικοπές στα υπόλοιπα των δώρων στους μισθούς του δημοσίου και στις συντάξεις.

Εφόσον, τα χρονοδιαγράμματα τηρηθούν, η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις. ευρώ μπορεί να γίνει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.