.ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ Οι 100 πρώτες ημέρες της προεδρίας Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί ότι ως πρόεδρος θα τιμήσει την υπόσχεση που κοσμούσε όλα τα ερυθρόλευκα καπελάκια του μπέιζμπολ: Να κάνει την Αμερική πάλι Μεγάλη. Η εκστρατεία του πρώην τηλεαστέρα ήταν σαν ένα τρενάκι λούνα-παρκ, με θριάμβους και παγίδες, αλλά η αγάπη του για την υπερβολή δεν σταμάτησε ποτέ. Με αυτόν στο Λευκό Οίκο, είπε ο Τραμπ, οι υποστηρικτές του θα "κερδίσουν τόσα" που σύντομα "θα βαρεθούν να κερδίζουν".
Όσον αφορά τη χαρτογράφηση των λεπτομερειών της προεδρίας Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων δεν ήταν λιγότερο εξωφρενικός. Είναι σύνηθες σε αμερικανικές προεδρικές εκλογές ένας υποψήφιος να καθορίζει ένα όραμα για την πρώτη του θητεία στο Οβάλ Γραφείο. Αλλά θέλοντας να είναι "ο σπουδαιότερος", ο Τραμπ έχει πετσοκόψει το χρονοδιάγραμμα των προτάσεων του από 100 ημέρες σε μία. Στο διάγγελμα του στην ιστορική Γκέτισμπουργκ τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ παρουσίασε ένα "συμβόλαιο με τον αμερικανικό λαό", που θα αρχίσει "από την πρώτη κιόλας ημέρα". Προχώρησε με λεπτομέρειες για να σβήσει μέσα σε 24 ώρες τα ίχνη της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα και έθεσε την Αμερική σε ένα πλαίσιο προστατευτισμού και εθνικισμού.
Μετανάστευση
Η ρητορική του Τραμπ για τη μετανάστευση καθόρισε την προεκλογική του εκστρατεία.
Αν και λίγο πιο προσεκτικά διατυπωμένη, η πρότασή του μόλις καταλάβει το Οβάλ Γραφείο παραμένει μια από τις πιο διχαστικές νομοθεσίες σχετικά με το θέμα.
Απέσυρε αθόρυβα την έκκλησή του για την απομάκρυνση όλων των παράνομων μεταναστών από τις ΗΠΑ, μια κίνηση που, εκτός από το ότι δεν είναι καθόλου πρακτική μπορεί να είναι και αδύνατη, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι θα βλάψει την αμερικανική οικονομία, καθώς θα αφαιρέσει πάρα πολλούς ανθρώπους από το δυναμικό της αγοράς εργασίας. Αντ' αυτού θα αρχίσει αμέσως τη διαδικασία της απέλασης των παράνομων μεταναστών με ποινικό μητρώο.
Πρόσφατες μελέτες εκτιμούν ότι υπάρχουν λιγότεροι από 168.000 τέτοιοι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά ο Τραμπ θέτει τον αριθμό σε περίπου δύο εκατομμύρια, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπολογίζει για "εγκληματίες" και ανθρώπους που είχαν κάποια μικρομπλεξίματα με το νόμο, όπως κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα.
Επίσης "θα αναστείλει τη μετανάστευση από τον επιρρεπείς στην τρομοκρατία περιοχές". Αν και η ορολογία είναι ασαφής, η Συρία είναι σχεδόν βέβαιο ότι περιλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα. Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση "δεν γνωρίζει" ποιοι από τους πρόσφυγες προέρχονται από τη χώρα, παρά το γεγονός ότι ελέγχονται για μέχρι και δύο χρόνια πριν τους επιτραπεί να εισέλθουν στις ΗΠΑ.
Και τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι το τείχος. Αυτό δεν θα συμβεί την πρώτη ημέρα του, παραδέχεται, αλλά τελικά η κυβέρνηση Τραμπ θα ωθήσει μέσω της νομοθεσίας "το χτίσιμο ενός τείχους" κατά μήκος των νότιων συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών και θα βάλει το Μεξικό να το πληρώσει. Δεν έχει, ωστόσο, εξηγήσει λεπτομερώς πώς αυτό θα συμβεί.
Η μεταρρύθμιση της Ουάσιγκτον
Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να "εξαλείψει" τα πολλά λεφτά της πολιτικής της Ουάσιγκτον.
Σε μια από τις πιο δημοφιλείς ατάκες της προεκλογικής του εκστρατείας, έχει πει ότι θα "μειώσει την διεφθαρμένη επιρροή των ειδικών συμφερόντων".
Μιλώντας στο Γκέτισμπουργκ, στον χώρο όπου το 1863 ο Αβραάμ Λίνκολν έδωσε την περίφημη ομιλία του για να ενώσει τους Αμερικανούς, ο Τραμπ προσπάθησε να μιμηθεί τον θρυλικό ηγέτη, υποσχόμενος να αποκαταστήσει μια κυβέρνηση "από και για τον λαό".
Οι μεταρρυθμίσεις του την πρώτη μέρα περιλαμβάνουν μια συνταγματική τροπολογία για την επιβολή ορίων σε όλα τα μέλη του Κογκρέσου και πενταετή απαγόρευση σε αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου να γίνονται λομπίστες όταν φεύγουν από μια κυβερνητική υπηρεσία.
Σε μια προσπάθεια να συρρικνωθεί το μέγεθος της κυβέρνησης, ο Τραμπ ζήτησε πάγωμα των προσλήψεων σε όλους τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους για να μειώσει το εργατικό δυναμικό μέσω ποσοστών (εξαιρώντας στρατιωτικούς και υπαλλήλους στη δημόσια ασφάλεια και στη δημόσια υγεία).
Εμπόριο
Η προεδρία Τραμπ θα διαφέρει από την παραδοσιακή Ρεπουμπλικανική δέσμευση για το ελεύθερο εμπόριο, επιβάλλοντας πολιτικό προστατευτισμό για να κλείσουν τα οικονομικά σύνορα της Αμερικής. Θα ανακοινώσει αμέσως την πρόθεσή του να "επαναδιαπραγματευτεί" τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών με τον Καναδά και το Μεξικό. Θα ακυρώσει τη συμμετοχή στην συμφωνία Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού, μια αμφιλεγόμενη εμπορική συμφωνία με 12 χώρες. Η συμφωνία έχει ως στόχο την εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των εθνών, μειώνοντας τους δασμούς και προωθώντας το εμπόριο για την τόνωση της ανάπτυξης. Αλλά οι επικριτές υποστηρίζουν ότι επίσης θα εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ του εργατικού δυναμικού των χωρών.
Εξωτερική πολιτική
Ο Τραμπ έχει πει ότι ως πρόεδρος δεν μπορεί να εγγυηθεί την προστασία των χωρών εταίρων του ΝΑΤΟ που δέχονται επίθεση. Σε μια συνέντευξη λίγο πριν από το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, ο Τραμπ είπε ότι η Αμερική θα βοηθήσει μόνο αν η χώρα είχε εκπληρώσει τις "υποχρεώσεις" της εντός της συμμαχίας. Είναι η πρώτη φορά στην εποχή μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο που ένας υποψήφιος για την προεδρία πρότεινε προϋποθέσεις για να υπερασπιστεί η Αμερική τους βασικούς συμμάχους της.
Υποστηρίζοντας υπερβολικά την άποψη "η Αμερική πρώτα", ο Τραμπ έχει επίσης απειλήσει να αποσύρει τα στρατεύματα από την Ευρώπη και την Ασία αν οι σύμμαχοι δεν καταφέρνουν να πληρώσουν περισσότερα για την αμερικανική προστασία. Ο Τραμπ έχει αλλάξει θέση σε βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης και της Συρίας. Πιο πρόσφατα άφησε να εννοηθεί ότι θεωρεί τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, δικτάτορα της χώρας, ως το μικρότερο κακό σε σύγκριση με τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ ομάδες ανταρτών της αντιπολίτευσης, μερικοί από τους οποίους έχουν ισλαμιστικές τάσεις. Έχει υποσχεθεί να "βομβαρδίσει στέλνοντας στην κόλαση" το Ισλαμικό Κράτος.
Ενέργεια και περιβάλλον
Σε μια βαθύτατα απογοητευτική εξέλιξη για τους οικολόγους, ο Τραμπ σχεδιάζει να ακυρώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές για τα προγράμματα της αλλαγής του κλίματος των Ηνωμένων Εθνών. Έχει πει ότι θα ανακατευθύνει τα κεφάλαια για να πληρώσει έργα υποδομής στις ΗΠΑ. Έχει, επίσης, υποσχεθεί να άρει τους περιορισμούς σχετικά με την υδραυλική ρωγμάτωση και να ενισχύσει την αμερικανική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Θα άρει επίσης τα εμπόδια για τον αγωγό Keystone. Οικολόγοι ακτιβιστές πολέμησαν σκληρά για να πείσουν την κυβέρνηση Ομπάμα να σταματήσει το έργο υποδομής, προειδοποιώντας για τις συνέπειες της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου. Η διαδρομή του μεταξύ Αλμπέρτα, Καναδά και Νεμπράσκα στις Ηνωμένες Πολιτείες θα βλάψει τα ευαίσθητα οικοσυστήματα.
Θα "σβήσει" τον Μπαράκ Ομπάμα από τα βιβλία της ιστορίας
Μια από τις πρώτες ενέργειες του Τραμπ θα είναι να προσπαθήσει να διαγράψει τα αποτελέσματα της προεδρίας του Ομπάμα. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει υποσχεθεί να ακυρώσει κάθε "εκτελεστική δράση, μνημόνιο και διάταγμα που εξέδωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα".
Σύμφωνα με τον Stephen Moore, επίσημο σύμβουλο της εκστρατείας, η ομάδα του επιδίωκε να εντοπίσει "ίσως και είκοσι πέντε εκτελεστικά διατάγματα" που ο υποψήφιός τους θα μπορούσε να αντιστρέψει: "ο Τραμπ ξοδεύει αρκετές ώρες υπογράφοντας χαρτιά, και σβήνοντας την προεδρία Ομπάμα" είπε. Το σημαντικότερο από αυτά είναι η Πράξη Προσιτής Φροντίδας (Affordable Care Act). Το νομοσχέδιο, επίσης γνωστό ως "Obamacare", σήμα κατατεθέν του Ομπάμα, έφερε ασφάλιση υγείας σε περίπου 12,7 εκατομμύρια ανθρώπους που δεν θα μπορούσαν να έχουν ιατρική κάλυψη. Αλλά έχει επίσης αυξήσει τα ασφάλιστρα για τους Αμερικανούς που δεν συμπεριλαμβάνονται στην κυβερνητική βοήθεια.

Ο Τραμπ θα το αντικαταστήσει με ένα άλλο σύστημα, τα Ταμιευτήρια Λογαριασμών Υγείας (Health Savings Accounts). Το σχέδιο αυτό θα δώσει περισσότερη δύναμη στις πολιτείες για το πώς να χειριστούν τα κεφάλαια. Αλλά πέρα από αυτό, οι επικριτές έχουν πει ότι η ομάδα του Τραμπ παρέλειψε να εξηγήσει πώς διαφέρει σημαντικά από το σχέδιο υγειονομικής περίθαλψης του Ομπάμα, και πώς θα την εφαρμόσουν. Όπως και με μεγάλο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ φαίνεται να ζητά από τον αμερικανικό λαό να τον εμπιστευθεί και …βλέποντας και κάνοντας.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.