.Σε κρίσιμη καμπή οι επαφές με το κουαρτέτο - Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης «κόκκινα» δάνεια και υπερταμείο

Σε κρίσιμη καμπή μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο σήμερα Τρίτη με τα θέματα του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων των κόκκινων δανείων να κυριαρχούν στην ατζέντα. 

Ημέρα «φωτιά» στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων είναι η Τετάρτη καθώς την ίδια μέρα κρίνονται πολλά για τον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού (που συμπαρασύρει και το φορολογικό) αλλά και για την τελική μορφή που θα λάβει το νέο Ασφαλιστικό.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους θεσμούς για την Τετάρτη 16 Μαρτίου διαμορφώνεται ως εξής:
Τα ανοιχτά θέματα
Παράγοντες με γνώση του περιεχομένου των διαπραγματεύσεων τονίζουν μιλώντας στο «Βήμα» ότι τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά είναι πολλά και μεγάλα και ότι ή ταχύτητα της προόδου δεν ανταποκρίνεται για την ώρα στην επιδίωξη για σύντομη ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων.
Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση θέλω να καταγραφεί ουσιαστική πρόοδος αυτή την εβδομάδα καθώς υπάρχει κίνδυνος οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς να μην οδηγήσουν σε χειροπιαστά αποτελέσματα και να αναχωρήσει η τρόικα από την Αθήνα το πρωί του Σαββάτου χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα επανόδου.
Οπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές για τα "κόκκινα δάνεια" υπάρχουν ήδη προχωρημένες διαβουλεύσεις, δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας, απλώς χρειάζεται τεχνική επεξεργασία για τις τελικές ρυθμίσεις.
Ρόλο σ' αυτή την εξέλιξη είχε η προετοιμασία της συζήτησης από την Τράπεζα της Ελλάδος και οι συχνές επαφές των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Σταθάκη με το Γιάννη Στουρνάρα  οι οποίοι λειτουργούν ως άτυπη επιτροπή για κλείσει το ζήτημα

Σύγκλιση 

Οπως μεταδίδουν οι ίδιες πηγές ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης υπέβαλε στο κουαρτέτο
 
προτάσεις για τρεις κατηγορίες δανείων που επιθυμούμε να παραμείνουν στις τράπεζες, την αναθεώρηση του νόμου Δένδια και το πρόβλημα των χρεών μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν παράλληλα χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες.
Επίσης προτάσεις για το πώς θα βελτιωθεί ο νόμος για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης ώστε να γίνει πιο λειτουργικός, οι οποίες θα είναι συμβατές με την πράξη της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί επίσης το θέμα των τριών κατηγοριών δανείων για τις οποίες η κυβέρνηση επιθυμεί εξαιρέσεις.
 
Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά δάνεια θα συζητηθούν τα όρια προστασίας. Τέλος, στόχος είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεων:

10.00 Ενέργεια
12.00 Kαταπολέμηση διαφθοράς
16.00 Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας
16.30 Δικαιοσύνη
18.00 «Κόκκινα» Δάνεια

Πρόοδος σημειώθηκε σε αρκετά σημεία της διαπραγμάτευσης του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών την Κυριακή.
 

Αν και παραμένουν ανοιχτά ζητήματα, τα οποία πρόκειται να συζητηθούν εκ νέου από την Τρίτη, αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου δήλωσε ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία έως τις 25 Μαρτίου.

Η συνάντηση της Κυριακής διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες και είχε ως αντικείμενο το δημοσιονομικό και το φορολογικό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση και το κουαρτέτο θέτουν τον ίδιο στόχο για την τελική απόδοση από τις αλλαγές στο φορολογικό, ωστόσο υπάρχει διαφωνία ως προς την κατανομή.
Το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε την αντιπρόταση για την απαίτηση των δανειστών να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο όριο από τις 9.545 ευρώ στις 7.000 ευρώ, η οποία εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, «εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100 - 200 ευρώ θα είναι επιτυχία».
Ταυτόχρονα, ενώ η κυβέρνηση επιζητεί το φορολογικό βάρος να πέσει στα εισοδήματα των 30.000 ευρώ και άνω, οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν αυτό να αφορά και στα χαμηλότερα εισοδήματα.
Συμφωνία υπάρχει για κοινή κλίμακα εισοδήματος σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ υπάρχει συμφωνία και για τις αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης, για την οποία θα υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα, με ανώτατο συντελεστή 10%.
Σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα από ενοίκια, βάσει της συμφωνίας που ψηφίστηκε τον Αύγουστο, προβλέπεται αύξηση στο 15% από 11% έως τις 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα άνω των 12.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει και έναν συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ.
Παράλληλα, κατά της ίδιες πληροφορίες, φαίνεται ότι θα αποφευχθεί η φορολόγηση των αγροτών με συντελεστές 20% φέτος και 26% το 2017.
Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό, Κομισιόν και ΔΝΤ εξακολουθούν να μην συμφωνούν μεταξύ τους, και προκειμένου να προχωρήσει η συζήτηση έχει τεθεί ένας ενδεικτικός κοινός στόχος.
Η κυβέρνηση επιμένει στη θέση για 1% του ΑΕΠ δημοσιονομικό κενό έως το 2018.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν σε εντατικούς ρυθμούς ενώ την Τρίτη θα τεθούν στο επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια και το υπερταμείο.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.