.Η ιστορία της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα

Η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκινάει τη Δευτέρα και αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια. Μεγάλη, όμως, είναι και η προϊστορία της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα, που έχει ως αφετηρία της την περίοδο του Εθνικού Διχασμού.

 Έχει ενδιαφέρον με την ευκαιρία να ξεφυλλίσουμε τον φάκελο που φιλοξενεί σε πρόσφατο τεύχος του το περιοδικό «Αρχειοτάξιο» των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) το οποίο συμπλήρωσε το 2014 μια δεκαεξαετία τακτικής κυκλοφορίας. Οδεύοντας από το παρόν προς το παρελθόν, οι συνεργάτες του περιοδικού παρουσιάζουν ποικίλες όψεις του ελληνικού φασισμού και νεοναζισμού. 

Όπως τονίζει προεισαγωγικά ο Στρατής Μπουρνάζος, το αφιέρωμα εκκινεί «από μια βαθιά πολιτική αγωνία: γιατί βρίσκει η Χρυσή Αυγή απήχηση στις μέρες μας, τι μπορούμε να κάνουμε για να την κατανοήσουμε καλύτερα προκειμένου να ανακόψουμε την έφοδό της που απειλεί την κοινωνία και τη δημοκρατία μας;»  
  
Η ακροδεξιά συμπεριφορά και η πολιτική  της βία θα αρχίσουν από τις οργανώσεις των Επιστράτων του 1916, όπως παρατηρεί η Δέσποινα Παπαδημητρίου στη μελέτη της «Οι Επίστρατοι στα χρόνια του πρώτου πολέμου».

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.