.Πρώτο θέμα στα ξένα ΜΜΕ η συμφωνία για την Κύπρο


Πρώτο θέμα είναι η απόφαση-σοκ για την Κύπρο σε σχεδόν όλα τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα και εφημερίδες. Τα περισσότερα δημοσιεύματα επικεντρώνονται στη ζημιά που υφίστανται οι καταθέσεις των Κυπρίων και χαρακτηρίζουν «πρωτοφανές» το μέτρο που υιοθετήθηκε. 

«Οι αποταμιευτές πλήττονται με το κυπριακό σχέδιο διάσωσης» είναι ο σχετικός τίτλος του BBC, το οποίο διερωτάται εάν η εξέλιξη θα επηρεάσει την ψυχολογία και τη συμπεριφορά των καταθετών σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. 

«Οι αποταμιευτές πληρώνουν το μάρμαρο στο άνευ προηγούμενου πακέτο διάσωσης της Κύπρου» γράφει το Reuters, το οποίο σημειώνει ότι πολλοί από τους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών είναι εύποροι Ρώσοι που δεν κατοικούν στην Κύπρο.

Η γερμανική Sueddeutsche Zeitung, φιλοξενεί δημοσίευμα με τον δυνατό τίτλο «Το νησί σώθηκε, οι αποταμιεύσεις εξαφανίστηκαν» και σημειώνει ότι το μέτρο «δεν διακρίνει μεταξύ συνταξιούχων κύπριων και ρώσων μεγαλοκαταθετών». 

Το σχετικό δημοσίευμα συμπληρώνει: «Το σοκ ήρθε νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Αρκετός κόσμος όρμησε στις τράπεζες και προσπάθησε να διασφαλίσει τις αποταμιεύσεις του, αλλά δεν πρόλαβε».

Η γαλλική Le Monde κάνει λογοπαίγνιο με τις γαλλικές λέξεις souffler (ξεφυσώ από ανακούφιση και souffrir (υποφέρω) και γράφει: «O πρόεδρος του Eurogroup ξεφυσά, αλλά οι κύπριοι καταθέτες θα υποφέρουν». Η ίδια εφημερίδα χαρακτηρίζει «καινοτομία» την επιβολή του φόρου στις καταθέσεις.

Ο Guardian στο αντίστοιχο θέμα του, που είναι στην κορυφή της ιστοσελίδας του, γράφει: «Πανικός στους κύπριους καταθέτες από την επιβολή φόρου στις καταθέσεις» και συμπληρώνει ότι «οι Κύπριοι έτρεξαν να σηκώσουν τα χρήματά τους, αλλά βρήκαν τις τράπεζες κλειστές». 

Ο Economist επικρίνει την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την «άδικη, μυωπική και αμφισβητούμενη». Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να μεταδοθεί η κρίση. 

Το CNN αντιμετωπίζει το θέμα πιο μετριοπαθώς, εστιάζοντας στη συμφωνία και όχι στο σοκ που προκλήθηκε στους καταθέτες.

Τέλος, η ηλεκτρονική έκδοση της ισπανικής El Pais αναφέρει: «H Eυρωπαϊκή Ένωση αναγκάζει τους αποταμιευτές της Κύπρου να πληρώσουν τη μισή διάσωση».

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.