.Πρόταση για αφορολόγητο στις καταθέσεις έως 20.000 ευρώ


Στραμμένα στη Λευκωσία είναι τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας εν ανομονή της ψηφοφορίας για την επικύρωση του σχεδίου διάσωσης της τρόικας που απαιτεί επιβολή φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις σε αντάλλαγμα για το δάνειο των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κρατικό δίκτυο ΡΙΚ, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει η ιδέα για αφορολόγητο σε όλες τις καταθέσεις που είναι έως 20.000 ευρώ.

Ενδεικτικό επίσης της νευρικότητας, που έχει προκαλέσει η απόφαση του Eurogroup για κούρεμα έως 10% των καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες, είναι οι ισχυρές απώλειες – άνω του 2% - στα χρηματιστήρια του Τόκιο και του Χονγκ Κονγκ, καθώς και του ευρώ έναντι του δολαρίου, του γιεν και της στερλίνας.

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο νωρίτερα σήμερα, το οποίο διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, και αυτή τη στιγμή ενημερώνει τα μέλη της Βουλής σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση. Η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 16:00.

Το Κοινοβούλιο επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου με το χρόνο για να επικυρώσει τη συμφωνία πριν οι τράπεζες ανοίξουν τις πύλες τους την Τρίτη το πρωί, καθώς η Δευτέρα είναι αργία. Πάντως, η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας δήλωσε πως οι τράπεζες θα ανοίξουν κανονικά την Τρίτη, αν δεν υπάρξει κάποια διαφοροποίηση.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία αναμένεται να είναι θερμή καθώς υπάρχουν στη Βουλή πτέρυγες που είναι αντίθετες με τη συμφωνία. Το κομμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ, το οποίο διαθέτει 19 από τις 56 έδρες στο Κοινοβούλιο, και η ΕΔΕΚ με 5 έδρες έχουν έχει ήδη απορρίψει το σχέδιο διάσωσης, ενώ επικριτικό επί τους παρόντος εμφανίζεται ακόμη και το ΔΗΚΟ, ο μικρός κυβερνητικός σύμμαχος του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του κόμματος του ΔΗΣΥ.

Στο πλευρό του Νίκου Αναστασιάδη βρίσκεται πάντως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που σε γραπτή του δήλωση στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στην Κύπρο, εν όψει της σημερινής ψηφοφορίας.

Κι ενώ ο χρησμός της κυπριακής Βουλής αναμένεται αργά το απόγευμα, η Κομισιόν έδωσε – μέσω του επιτρόπου Ρεν – το πράσινο φως για το σενάριο επιβολής χαμηλότερου κουρέματος – 3% ή 5% - στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, και υψηλότερου – 12,5 ή 13% - για ποσά άνω των 500.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει έτοιμο σχέδιο μεταφοράς ρευστότητας 5 δισ. ευρώ προς τη Λευκωσία για να ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα, σε περίπτωση που ψηφιστεί το πακέτο μέτρων, καθώς αναμένονται μαζικές εκροές από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr τα ποσά από τα αιτήματα για απόσυρση χρημάτων αυξάνονται γεωμετρικά.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, χαρακτήρισε το κούρεμα ως τη λιγότερο επώδυνη λύση και προανήγγειλε τη χορήγηση ομολόγων φυσικού αερίου – από τα μελλοντικά έσοδα, που θα έχει η χώρα μέσω της εκμετάλλευσης των εκεί κοιτασμάτων – σε όσους διακρατήσουν τις καταθέσεις τους.

Πληροφορίες του κυπριακού SigmaLive αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το απόγευμα να υπάρξει έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, που θα αφορά πιθανότατα τα σενάρια περί αλλαγών στα ποσοστά του κουρέματος καταθέσεων, ανάλογα με το ύψος των καταθέσεων.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.