.Ενδείξεις οργανικών χημικών ουσιών δείχνουν οι αναλύσεις εδάφους του Άρη


Οι πρώτες επιτόπιες χημικές αναλύσεις του εδάφους του Άρη που έκανε με τα όργανά του το ρόβερ "Curiosity", παρέχουν αρχικές ενδείξεις για απλές οργανικές ουσίες με βάση τον άνθρακα, οι οποίες αποτελούν τους θεμέλιους λίθους της ζωής, χωρίς πάντως να είναι ακόμα κάτι επιβεβαιωμένο, σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA.
Το αυτοκινούμενο ρομποτικό εργαστήριο βρήκε ίχνη χλωρίου, θείου και νερού, καθώς και χημικών ενώσεων που περιέχουν άνθρακα, τη βάση της οργανικής χημείας.

 Όμως οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να πουν με σιγουριά κατά πόσο αυτές οι οργανικές ουσίες (από άτομα χλωρίου και άνθρακα) όντως προέρχονται από την Άρη και αποτελούν προϊόν βιολογικής οργανικής ύλης ή μεταφέρθηκαν εκεί από το ίδιο το "Curiosity" ή έπεσαν από το διάστημα ή, ακόμα, αν πρόκειται για ανόργανο άνθρακα (π.χ. από διοξείδιο του άνθρακα).

Πάντως οι επιστήμονες συνιστούν υπομονή, καθώς η όλη ανάλυση θα είναι αργή και μεθοδική, όπως είπαν, ενώ το ρόβερ ακόμα δεν έχει φθάσει στην περιοχή - στόχο που κρίνεται πιο γεωλογικά ενδιαφέρουσα, δηλαδή έχει αυξημένες πιθανότητες ανακάλυψης οργανικών ουσιών.

Έτσι, προς το παρόν, όπως δήλωσε ο αρμόδιος ερευνητής Πολ Μαχάφι του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης. «δεν μπορούμε να αναφέρουμε τελεσίδικα την ανίχνευση οργανικών ουσιών». 

Η διευκρίνιση, σύμφωνα με το BBC, το "Science" και τους «Τάιμς της Ν. Υόρκης», έρχεται λίγες μέρες μετά τη διαρροή -των υπερβολικών όπως αποδεικνύεται τώρα- φημών ότι το "Curiosity" έκανε μια ιστορική ανακάλυψη στον «κόκκινο πλανήτη».

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.