Οι άνθρωποι που πίνουν τρεις έως πέντε καφέδες
την ημέρα, έχουν μικρότερο κίνδυνο να φράξουν οι αρτηρίες τους και να πάθουν
έτσι έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα κορεατοαμερικανική επιστημονική
έρευνα. Η μελέτη αναμένεται να αναζωπυρώσει την επιστημονική διαμάχη για το
κατά πόσο ο καφές τελικά κάνει καλό στην καρδιά.
Αν και προηγούμενες έρευνες
έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για πιθανή αύξηση του κινδύνου για έμφραγμα λόγω
της αυξημένης κατανάλωσης καφέ, μια πρόσφατη μελέτη (μεταανάλυση 39 δημοσιευμένων
ερευνών) φαινόταν να δείχνει το αντίθετο, ότι δηλαδή μετριάζεται ο κίνδυνος για
την καρδιά, εφ' όσον δεν πίνει κανείς μεγάλες ποσότητες καφέ.
Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση καφέ με βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και άρα με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, αλλά επίσης με αυξημένα επίπεδα «κακής» χοληστερίνης (LDL) και αρτηριακής πίεσης.
Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση καφέ με βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και άρα με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, αλλά επίσης με αυξημένα επίπεδα «κακής» χοληστερίνης (LDL) και αρτηριακής πίεσης.