.Το σύνδρομο των... Αλπεων

Εάν αυτοί είναι οι φίλοι μας, τότε φανταστείτε τους εχθρούς μας... Προφανώς αυτή η σκέψη πέρασε από το μυαλό κάθε Ελληνα, όταν πληροφορήθηκε τις δηλώσεις του Τ. Βίζερ (τεχνοκράτη και δεινού... σκιέρ προφανώς) για τον χρόνο λήψης των αποφάσεων που αφορούν την Ελλάδα. Είναι σαφές ότι στις Βρυξέλλες δεν καθυστερούν, επειδή θέλουν να πάνε για σκι στις Αλπεις. 

Ούτε διότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει αυτά που πρέπει. Περιμένουν οι άνθρωποι να υπάρξει κυβέρνηση στη Γερμανία, να ρωτήσουν τον υπουργό Οικονομικών που θα αναλάβει και μετά να έρθουν στην Αθήνα να διαπραγματευτούν.

Δυστυχώς για την ενωμένη Ευρώπη, αυτή είναι η αλήθεια. Το Βερολίνο καθορίζει τις εξελίξεις και οι υπόλοιποι (βλ. Ρομπάι, Μπαρόζο, Ρεν κ.λπ.) ακολουθούν. Το κρίσιμο ερώτημα βέβαια είναι το τι φταίει η Ελλάδα για όλα αυτά. 

Τι φταίμε άραγε που οι Χριστιανοδημοκράτες δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη με τους Σοσιαλιστές; Τι φταίμε που η κυρία Μέρκελ δεν έχει κάνει «πίσω» στο αίτημά της να κρατήσει τον κ. Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών;

Δυστυχώς η Ευρώπη αυτή δεν έχει καμία σχέση με το οικοδόμημα που οραματίστηκαν οι Σουμάν, Ντε Γκολ και Σμιτ. Αυτό φάνηκε άλλωστε και από τις δειλές αποφάσεις, τα φοβισμένα βήματα που αποφάσισαν οι ηγέτες για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, που έχει «σπάσει» κάθε ρεκόρ σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Η Αθήνα δικαίως διαμαρτύρεται για τα παιχνίδια των καθυστερήσεων. Είναι η πρώτη φορά από το 2010 που βιάζεται να τελειώνει. Γιατί έχει κάνει πλέον τα... μαθήματά της, όπως θα έλεγε και ο κ. Σόιμπλε και είναι έτοιμη να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. 

Το βήμα αυτό όμως υπονομεύεται από τους ίδιους τους δανειστές μας, οι οποίοι δήθεν θέλουν το καλύτερο για μας. Σωστά ο πρωθυπουργός λέει σε όλους τους τόνους ότι οι δηλώσεις που προκαλούν αμφιβολία, εμποδίζουν τις επενδύσεις και αποθαρρύνουν εκείνους που θέλουν να εμπλακούν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της χώρας μας.

Αυτή η θολή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον. Η κοινωνία δεν αντέχει, η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχουν κουραστεί. Αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν - οι εταίροι μας. Οχι οι εκπρόσωποί τους, αλλά οι ίδιες οι πολιτικές ηγεσίες...

.Η Γαλλία επέστρεψε στην ύφεση

Οπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, τόσο η ύφεση στη Γαλλία, όσο και η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στη Γερμανία έριξαν τη σκιά τους πάνω από την ευρωζώνη και σύμφωνα με οικονομολόγους δεν κατάφεραν να ενισχύσουν την εύθραυστη ανάπτυξη στην ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο.

«Το ΑΕΠ της Γαλλίας -που αναλογεί στο 21% της οικονομίας της ευρωζώνης- παρουσίασε μία απροσδόκητη συρρίκνωση κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, έπειτα από μία ανάπτυξη κατά το δεύτερο της τάξης του 0,5%», συνεχίζει η εφημερίδα, παραθέτοντας τα μεγέθη που έδωσε στη δημοσιότητα η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι εξαγωγές, που ήταν ένας σημαντικός τομέας για την ανάκαμψη της Γαλλίας, μειώθηκαν απότομα, ενώ ταυτόχρονα μερικές εταιρικές επενδύσεις σημείωσαν πτώση και οι καταναλωτικές δαπάνες επιβραδύνθηκαν.

Στασιμότητα στην ευρωζώνη
Αρνητική είναι και η συνολική εικόνα για την ευρωζώνη, αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αποτυπώνεται εικόνα στασιμότητας με την οικονομία στις χώρες του ευρώ να καταγράφει ανάπτυξη μόλις 0,1% την περίοδο από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ποσοστό μικρότερο από το 0,3% του προηγούμενου τριμήνου.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η ανάκαμψη είναι ακόμη πιο αδύναμη από τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, με τις κακές επιδόσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας να απειλούν με εκτροχιασμό τις προσπάθειες μεταρρύθμισης των οικονομιών τους.

Η ασθενική ανάπτυξη ήταν από τους βασικούς λόγους που η ΕΚΤ μείωσε το βασικό της επιτόκιο, στο ιστορικό χαμηλό 0,25% από το ήδη χαμηλό 0,5%.

.«Ο λαός δεν πρέπει να μείνει θεατής στο χιλιοπαιγμένο θέατρο των διαπραγματεύσεων»

«Ο λαός δεν πρέπει να μείνει θεατής στο χιλιοπαιγμένο θέατρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης-τρόικας-κυβερνητικών βουλευτών, που δεν αφορά την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά τον τρόπο και το χρόνο εφαρμογής συμφωνημένων αντιλαϊκών μέτρων», επισημαίνει το ΚΚΕ με σχόλιό του για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας. 

Το ΚΚΕ προσθέτει πως «φιλολαϊκή διαπραγμάτευση δεν μπορεί να υπάρξει από κυβερνήσεις και κόμματα που αποδέχονται την ΕΕ, το χρέος και την κυριαρχία των μονοπωλίων, προς όφελος των οποίων υλοποιούνται και τα βάρβαρα μέτρα».

.Επίσημη έξοδος της Ιρλανδίας από το μνημόνιο

Το υπουργικό συμβούλιο της Ιρλανδίας συναντήθηκε σήμερα για να συζητήσει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο χωρίς να χρειαστεί να ζητήσει επιπλέον πιστωτική γραμμή, σύμφωνα με πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου, Reuters.

Αυτό σημαίνει ότι το Δουβλίνο δε θα ζητήσει τα 10 δισ. ευρώ που είχε αρχικά εκτιμηθεί ώστε να κάνει την ομαλή μετάβαση στις αγορές την επόμενη χρονιά.

Την επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντα Κέννυ, αμέσως μετά, όπως μεταδίδει το Bloomberg, σε ειδική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, θα ενημερώσει σήμερα το απόγευμα τους ομολόγους του κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

.Τελειώνουν τα καλά νέα για την ευρωζώνη...

Εκεί που όλα πήγαιναν καλύτερα για ένα διάστημα για την ευρωζώνη, η οποία επέστρεψε στην ανάπτυξη, ενώ όδευε προς ανάκαμψη και η κατασκευαστική δραστηριότητα μετά από χρόνια, τώρα οι αναλυτές φοβούνται ότι η οικονομία της περιοχής μπορεί να επιστρέφει στις παλιές κακές μέρες.

Και αυτό επειδή οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι επόμενες προβλέψεις για το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα δείχνουν επιβράδυνση αντί για επιτάχυνση της ανάπτυξης και αυτό επειδή οι χώρες του Νότου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, παλεύουν να ανακάμψουν.

Αναλυτές αναμένουν οριακή αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης για το τρίτο τρίμηνο, ενώ αγκάθι παραμένει η εσωτερική κατανάλωση που συνεχίζει να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα.

Ανησυχίες για την εσωτερική κατανάλωση όμως δεν εκφράζουν μόνο οι αναλυτές, αλλά και οι εταιρείες που προειδοποιούν για μειωμένα κέρδη εξ αιτίας αυτού του γεγονότος.

Άλλη μία ανησυχία, ειδικά για τις εταιρείες, είναι το ισχυρό ευρώ, το οποίο δυσχεραίνει τις εξαγωγές και αυξάνει τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει δράση.

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% σε μία προσπάθεια να αναθερμάνει την οικονομία και να δώσει ώθηση στις δαπάνες.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δέχτηκε κριτική για τη μείωση των επιτοκίων και την αποτελεσματικότητα της κίνησης αυτής, δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι τα θεμελιώδη της ευρωζώνης είναι τα καλύτερα στον κόσμο.

.Η Ισπανία βγαίνει τον Ιανουάριο από το πρόγραμμα στήριξης

Η Ισπανία θα εξέλθει τον Ιανουάριο από το πρόγραμμα στήριξής της χωρίς να χρειαστεί έναν προστατευτικό μηχανισμό από τους δανειστές της, ανακοινώθηκε σήμερα από το Eurogroup.

«Υποστηρίζουμε πλήρως την απόφαση της Ισπανίας να μη ζητήσει νέα οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης τον Ιανουάριο του 2014» αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου τους στις Βρυξέλλες.

Η βοήθεια που προσέφερε ο ΕΜΣ «κρίθηκε επαρκής για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του χρηματοοικονομικού συστήματος (της Ισπανίας). Η γενική κατάσταση του ισπανικού τραπεζικού τομέα έχει βελτιωθεί σημαντικά» επισημαίνει η ανακοίνωση.

.Στα ίδια επίπεδα οι μισθοί των βουλευτών

Στα 141.898.000 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2014.

 Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού που τίθεται σε συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια την προσεχή Δευτέρα, φέτος θα υπάρξουν περικοπές 6,8 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

 Με βάση την ανάλυση των πιστώσεων, τα ποσά που προβλέπονται για τη βουλευτική αποζημίωση, για την αποζημίωση των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές, για το επίδομα της οργάνωσης των γραφείων τους, τα έξοδα κίνησής τους, αυτές παραμένουν ίδιες με τις πιστώσεις που είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2013. 

.ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση υποκρίνεται ότι διαπραγματεύεται με την τρόικα

«Η κυβέρνηση υποκρίνεται ότι διαπραγματεύεται με την τρόικα, ενώ έχει ήδη συμφωνήσει στις απολύσεις, στην εξοντωτική φορολογία των ακινήτων και των αγροτεμαχίων, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, δηλαδή στη συνέχιση της ακραίας και ισοπεδωτικής μνημονιακής πολιτικής» αναφέρεται σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τις πολιτικές εξελίξεις. 

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «δεν μπορεί να υπάρξει καμία πραγματική διαπραγμάτευση, αν δεν υπάρξει ρήξη με τα μνημόνια της εξαθλίωσης και της φτώχειας, της λιτότητας και της κατάργησης του κοινωνικού κράτους».

.ΟΑΕΔ: Μικρή μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων τον Σεπτέμβριο

 Μείωση κατά 0,86% ή κατά 7.383 άτομα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εμφανίζει το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων για τον μήνα Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας, ανήλθε το Σεπτέμβριο σε 853.896 άτομα, έναντι 861.297 του Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Μείωση κατά 2,35% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα εμφανίζει και ο αριθμός του συνόλου των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία) για τον μήνα Σεπτέμβριο 2013, ενώ μειωμένος κατά 5,5% είναι και ο αριθμός των επιδοτουμένων ανέργων. 

Η πλειονότητα των εγγεγραμμένων ανέργων είναι Έλληνες υπήκοοι, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ηλικίας μεταξύ 30 και 54 ετών, ενώ σταθερά την πρωτιά της ανεργίας κρατούν οι γυναίκες.

.Για «τον νεο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας» μίλησε ο Δημ. Αβραμόπουλος στις ΗΠΑ

Τον «νέο γεωπολιτικό, σταθεροποιητικό ρόλο» της Ελλάδας, αναδεικνύουμε στις σχέσεις μας με τις γειτονικές χώρες, με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς να απομακρυνόμαστε από την «παραδοσιακή πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» μας και τους στόχους μας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας και στον κόσμο, τόνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Κωνσταντίνου Καραμανλή της Σχολής Διεθνών Σχέσεων Φλέτσερ, του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστόνης. 

Ο κ. Αβραμόπουλος, προσκεκλημένος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», μίλησε με θέμα «Ο νέος γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας», δίνοντας παράλληλα μια εικόνα των προσπαθειών της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση.

Μεταξύ άλλων, επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός εσωτερικού κλίματος «πολιτικής συναντίληψης και συνεννόησης», ενώ τόνισε ότι η χώρα μας ανοίγει τον δρόμο της προόδου και της προοπτικής, επιστρέφοντας στην ανάπτυξη μέσα στην επόμενη χρονιά. 

Για τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα, κοινωνική συνοχή, κάνοντας αναφορά επίσης για την αξιοποίηση ενεργειακών πηγών πλούτου και τη στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.