Στους 111 τόνους, ανήλθαν οι ποσότητες κρέατος αλόγου που έφθασαν
στην Ελλάδα, κατά τα έτη 2011 και 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής
Στατιστικής Αρχής, για τα οποία ενημερώνεται η Βουλή με έγγραφο του αναπληρωτή
υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμου Χαρακόπουλου.
Όπως ειδικότερα αναφέρεται στο έγγραφο, κατά το 2011 έφτασαν στην
Ελλάδα 37 τόνοι κρέατος αλόγου, εκ των οποίων οι 35 τόνοι από τη Ρουμανία και 2
τόνοι από την Ισπανία. Κατά το 2012, έφτασαν στη χώρα 74,2 τόνοι κρέατος
αλόγου, εκ των οποίων οι 24 τόνοι από την Ισπανία, 15,9 τόνοι από τη Ρουμανία
και 34,3 τόνοι από τη Βουλγαρία.
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στα μέσα Μαρτίου μετά από ερωτήσεις
βουλευτών για τους ελέγχους στα τρόφιμα και, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής
υπουργός, από τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων για
παρουσία DNA αλόγου σε δείγματα τροφίμων που διενεργήθηκαν με τη μέθοδο Real
Time- PCR (Real- Time Polymerase Chain Reaction) απεστάλησαν στα εργαστήρια
περίπου 200 δείγματα, εκ των οποίων τα 12 βρέθηκαν θετικά.