Τα μικρόβια μπορούν να γίνουν προστάτες των... τροφίμων! Οσο
περίεργα κι αν ηχεί αυτή η πρόταση στα αυτιά μας, δεν παύει να αποτελεί
πραγματικότητα.
Μια πραγματικότητα που προέκυψε μέσα από μια μακροχρόνια έρευνα επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Μια πραγματικότητα που προέκυψε μέσα από μια μακροχρόνια έρευνα επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Η ερευνητική ομάδα του τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
ΑΠΘ ανακάλυψε έναν -πρωτοποριακό και μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο- τρόπο που
μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε, αν και κατά πόσο, ένα τρόφιμο έχει
υποστεί μικροβιακή αλλοίωση: Τη χρήση ενός χρονοθερμοκρασιακού δείκτη
μικροβιακής μορφής για την παρακολούθηση της ποιότητας και της ασφάλειας του
τρόφιμου.
Ο "δείκτης" αυτός είναι ουσιαστικά ένα... μικρόβιο,
ασφαλές για τον άνθρωπο. Βρίσκεται σε μια ειδική "συσκευασία", η
οποία τοποθετείται πάνω στη συσκευασία του τροφίμου.
Αν για οποιοδήποτε λόγο το
περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται το τρόφιμο γίνει ευνοϊκό για την "ανάπτυξη"
του μικροβίου, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο
ίδιο το τρόφιμο.
"Προσομοιάζουμε δηλαδή τη μικροβιακή αλλοίωση"
εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Χημείας και Φυσικοχημείας Τροφίμων
του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Μπιλιαδέρης και προσθέτει:
"Μέχρι σήμερα υπήρχαν
μόνο οι χημικοί δείκτες (χημικές και φωτοχημικές ετικέτες) που άλλαζαν χρώμα
όταν κάτι "δεν πήγαινε καλά". Εμείς καταφέραμε να δημιουργήσουμε
μικροβιακούς δείκτες που έχουν πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια".
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ένας τέτοιος δείκτης θα μπορούσε να
χρησιμεύει ως "συναγερμός" για μεγάλες ποσότητες τροφίμων, κυρίως
ευπαθών, που το μόνο που έχουν ως δικλείδα ασφαλείας είναι η ημερομηνία λήξης
του προϊόντος.
Ίσως σε λιγότερο από δύο χρόνια η εν λόγω
έρευνα θα μπορεί να είναι παντελώς ολοκληρωμένη και έτοιμη να αξιοποιηθεί από
τη βιομηχανία. Το κόστος κατασκευής του μικροβιακού δείκτη είναι χαμηλό και
αντιστρόφως ανάλογο της αξιοπιστίας του.